Παρουσιάζει έγγραφο της Αποκεντρωμένης για το λιμάνι στον Πλατανιά που χωροθετήθηκε μπροστά στο ρέμα
«Τα μεγαλεπίβολα σχέδια Αγοραστού και Κολυνδρίνη κατέστρεψαν τον Πλατανιά», καταγγέλλει ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πλατανιά «Η Σηπιάδα», με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες.
Ο Σύλλογος δίνει στη δημοσιότητα έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας Θεσσαλίας, η οποία καλεί την Περιφέρεια Θεσσαλίας μεταξύ άλλων να αλλάξει τη χωροθέτηση του προσήνεμου μώλου στο πλαίσιο της κατασκευής λιμανιού στον Πλατανιά για να μην φράσσει την εκβολή του ρέματος και επιτείνει πλημμυρικά φαινόμενα.
Ο Σύλλογος που από την πρώτη στιγμή είχε αντιδράσει στο έργο, μιλά για δικαίωσή του. «Η κ. Κολυνδρινη βιαστικά έκανε μια μελέτη για να μπορέσει να συνεχίσει ένα έργο με προβλήματα. Παράνομα ξεκίνησε η κατασκευή του λιμανιού Πλατανιά σε μη οριοθετημένο ρέμα. Κατασπατάληση χρημάτων χωρίς ουσιαστικά έργα. Μόνο για φωτογραφίες.
Όπως επίσης η αποκεντρωμένη δέχεται ότι η επέκταση του προσήνεμου μώλου πρέπει να κατασκευαστεί σε άλλη θέση κι όχι εκεί που εκβάλλει το υδατόρεμα, ώστε, να μην φράζει την εκβολή, να μην προκαλεί και να μην εντείνει πλημμυρικά φαινόμενα.
Ο σύλλογος από την αρχή είχε εντοπίσει τα προβλήματα που θα δημιουργούσε το συγκεκριμένο έργο. Μπροστά σε ρέμα δεν κάνεις λιμάνι.
Εντοπίσαμε τα λάθη, ζητήσαμε διορθώσεις, όχι ακύρωση του έργου, δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε, μας παρουσίαζαν ως γραφικούς που δεν θέλουμε την ανάπτυξη.
Δυστυχώς έπρεπε να γίνει η καταστροφή για να δικαιωθούμε.
Πιστεύουμε τώρα πως δεν θα είμαστε οι γραφικοί που δεν θέλουν την ανάπτυξη αλλά οι ρεαλιστές που βλέπουν μπροστά, που αγαπούν τον τόπο, που θέλουν το Πήλιο να γίνει τουριστικός προορισμός, που θέλουν το Πήλιο να ακούγεται για τα καλά και όχι για τα άσχημα και τις καταστροφές, που θέλουν έργα με προδιαγραφές, που θέλουν έργα που θα εναρμονίζονται με την φυσική ομορφιά και τη μοναδικότητα του Πηλίου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος «Σηπιάδα».
Η γνωμοδότηση
Στη γνωμοδότηση επί τη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την οριοθέτηση του Χαλορέματος, η Αποκεντρωμένη ζητά να εξεταστούν σε προτεραιότητα τέσσερα σημεία:
- διόρθωση – συμπλήρωση της μελέτης, τεχνικής έκθεσης, οριζοντιογραφίας σύμφωνα με τις προαναφερθέντες παρατηρήσεις και προσαρμογή της μελέτης του έργου Οριοθέτησης – Διευθέτησης του ρέματος Χαλόρεμα, λόγω μεταβολών εξαιτίας των πρόσφατων πλημμυρών
- δυνατότητα ανασύστασης του υδατορέματος στο ίχνος της ιστορικής κοίτης του
- η επέκταση του προσήνεμου μώλου να κατασκευαστεί σε άλλη θέση κι όχι εκεί που εκβάλλει το υδατόρεμα, ώστε, να μην φράζει την εκβολή, να μην προκαλεί και να μην εντείνει πλημμυρικά φαινόμενα.
- έργα ορεινής υδρονομίας, σε συνεργασία με τις Δασικές Υπηρεσίες, λόγω της χωροθέτησης του μεγαλύτερου τμήματος του συνολικού υδατορέματος σε ορεινή λεκάνη πρώτης τάξης, για την ανάσχεση των πλημμυρικών απορροών, ανάντι του οικισμού.