ΠΗΛΙΟ

Αμεσες αποζημιώσεις και μέτρα ανακούφισης ζητούν οι αγρότες του Πηλίου

αμεσες-αποζημιώσεις-και-μέτρα-ανακού-1014069

Μεγάλη υποβάθμιση στην παραγωγή τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, γνώρισαν οι καλλιέργειες μήλων, καστάνων αχλαδιών και κερασιών, που καλλιέργησαν οι αγρότες στην περιοχή της Ζαγοράς Πηλίου, με υψηλό κόστος παραγωγής, λόγω της κλιματικής κρίσης, των έντονων εναλλαγών του καιρού την Άνοιξη και μετά το πέρας των δύο πλημμυρών του Φθινοπώρου. Επιπλέον σημειώθηκαν και καθιζήσεις στα χωράφια (κατολισθήζησαν πεζούλες, παρασύρθηκαν δένδρα και εξοπλισμός). Οι ήδη απαξιωμένοι δρόμοι διαλύθηκαν και το απαρχαιωμένο σύστημα άρδευσης και ύδρευσης έχει πάθει μεγάλες ζημιές.

Για τα παραπάνω προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες της περιοχής μπήκε μπροστά ο Αγροτικός Σύλλογος να οργανώσει τον αγώνα για άμεσες αποκαταστάσεις των αγροτικών δρόμων ώστε να μαζευτεί η λιγοστή παραγωγή που είχε απομείνει. Από τις μαζικότερες κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών στην περιοχή, κατορθώθηκε να διπλασιαστούν τα μηχανήματα με αποτέλεσμα να επιδιορθωθούν πρόχειρα οι αγροτικοί δρόμοι για να μπορέσουν να κουβαλήσουν τα εναπομείναντα προϊόντα οι αγρότες της περιοχής.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Ζαγοράς αναφέρει ότι:

«Από την πλευρά της κυβέρνησης επικρατεί αδιαλλαξία και εμπαιγμός. Πέρα από δηλώσεις στα κανάλια και επισκέψεις κρυφά (σαν φαντωμαδες) με δικό τους ακροατήριο, δεν έχει δώσει ολοκληρωμένη λύση ούτε σε ένα από τα αιτήματα που σηκώνει το οργανωμένο Αγροτικό Κίνημα.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Ζαγοράς καλεί τους αγρότες να είναι σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα και χαιρετίζει τους εκατοντάδες αγρότες της περιοχής μας που τους τελευταίους δύο μήνες συμμετείχαν μαζικά σε 2 μεγαλειώδης συγκεντρώσεις στην κεντρική πλατεία της Ζαγοράς, 1 παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο Ζαγοράς Μουρεσίου, στην μηχανοκίνητη πορεία στην πόλη του Βόλου, 1 σύσκεψη αγροτών στην Ζαγορά καθώς και στην Πανθεσσαλική κινητοποίηση αγροτών που έγινε στα γραφεία του ΈΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Λάρισα.

Ο Σύλλογος που ήταν στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων μαζί με τους άλλους Αγροτικούς και κτηνοτροφικούς Συλλόγους που συντάσσονται στην Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας και την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων ΠΕΜ θα συνεχίσει τον Αγώνα μέχρι να δωθεί λύση πάνω σε όλα τα δίκαια αιτήματα των βιοπαλεστών αγροτών και κτηνοτρόφων».

Ο Αγροτικός Σύλλογος Ζαγοράς Διεκδικεί:

Λήψη άμεσων μέτρων αναπλήρωσης με 1000 ευρώ το στρέμμα του χαμένου εισοδήματος σε μήλα, κάστανα, αχλάδια και κεράσια στο σύνολο των αγροτών.

– Αμεσες αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς χωρίς όρους και προϋποθέσεις με απευθείας κρατική αρωγή βάση των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ σε ζώα, παραγωγές που κάηκαν και πλημμύρισαν.

– Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους η πρόσβαση των κατοίκων στα χωριά. Άμεση αποκατάσταση για τα κατεστραμμένα γεφύρια και δρόμους.

– Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΓΑ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος και τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.

– Να Ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή λειτουργία του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς που είναι υποστελεχωμένο από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

– Να γίνει με κρατική ευθύνη, μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα στην περιοχή στην οποία εκδηλώνονται συχνά πλημμύρες και να γίνουν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης για τα χωριά, τα σπίτια, τα χωράφια και τις εγκαταστάσεις της περιοχής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου