ΠΗΛΙΟ

Συμμετέχει στο «Τριήμερο Υπεράσπισης του Πηλίου από την Αιολική Βιομηχανία», ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Κερασιωτών Πηλίου

συμμετέχει-στο-τριήμερο-υπεράσπιση-1005667

Την συμμετοχή του στο «Τριήμερο Υπεράσπισης του Πηλίου από την Αιολική Βιομηχανία», ανακοινώνει ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Κερασιωτών Πηλίου. Πρόκειται για μια πολυθεματική εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας και του ευρύτερου κοινού πάνω στις επιπτώσεις των βιομηχανικών αιολικών, καθώς και στην ανάδειξη της προστασίας της γης μας και του πολιτιστικού και φυσικού πλούτου της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω εκδήλωση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το τριήμερο από 29 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου 2023, όμως λόγω της μεγάλης κακοκαιρίας που σημειώθηκε, αυτή αναβλήθηκε.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο, κινητήριος δύναμη της εκδήλωσης είναι η «Συνέλευση Υπεράσπισης του Πηλίου από την αιολική βιομηχανία», ενώ συνεργαζόμενοι Φορείς είναι ο «Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Κεραμιδιωτών», το «Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας – Κέντρο Μελέτης Βοιβηίδος» (ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ.) και ο «Πολιτιστικός Σύλλογος Βενετιωτών». Στην εκδήλωση αναμένεται μέχρι στιγμής να συμμετάσχουν η «Σπηλαιολογία Θεσσαλονίκης “Πρωτέας”», ο «Ορειβατικός Φοιτητικός – Φυσιολατρικός Ιατρικός Σύλλογος» (Ο.Φ.Ι.Σ.), η «Συνέλευση για την υπεράσπιση των βουνών», τα «Ελεύθερα Βουνά Χωρίς Αιολικά», η «Συνέλευση προστασίας των Αγράφων», η «Ομάδα υπαίθριων δραστηριοτήτων “Serres Action”», ο «Οργανισμός προστασίας περιβάλλοντος “SOS Μαίναλο”», η «Κίνηση πολιτών για την προστασία των νησίδων», οι «Φίλοι των Καλντεριμιών του Νοτίου Πηλίου», η «Ανεξάρτητη Πηλιορείτικη Ομάδα Δράσης Σταγιατών», ο «Τουριστικός & Αναπτυξιακός Σύλλογος Επαγγελματιών Τσαγκαράδας» και ο «Χώρος Κινημάτων – Στέκι Μεταναστ.ρι.ών Βόλου».

Στο «Τριήμερο Υπεράσπισης» θα υπάρξουν διάφορες εκδηλώσεις, όπως προβολές, επισκέψεις σε Μουσεία, πεζοπορίες, ομιλίες ειδικών και επιστημόνων, αφηγήσεις για την ιστορία του τόπου, μουσικές βραδιές, ακόμη και συζητήσεις πάνω στο θέμα. Μέχρι στιγμής το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί ως εξής:

– Προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο ασκός του Αιόλου» (Κανάλια, ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. – Παρασκευή 20/10/23, ώρα 18:30),

– Παρουσίαση – συζήτηση για τον αιολικό σταθμό στο Μαυροβούνι (Κανάλια, ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. – Παρασκευή 20/10/23, ώρα 21:00),

– Περίπατος – ξενάγηση στην Κερασιά και στις δύο δομές του Συλλόγου μας το «Κέντρο Έρευνας & Προστασίας της Αυτοφυούς Ορχιδέας Βορείου Πηλίου» και το «Μουσείο Ηλία Λεφούση» (τόπος συνάντησης: πλατεία Κάτω Κερασιάς, Σάββατο 21/10/23, ώρα 9:30πμ.)

– Μεγάλη πεζοπορία (14 χλμ, 4:30 ώρες) στην περιοχή χωροθέτησης του αιολικού σταθμού (τόπος συνάντησης: Άνω Κερασιά, μνημείο 54ου Συντάγματος ΕΛΑΣ – Σάββατο 21/10/23, ώρα 12:00 πμ.)

– Μικρή πεζοπορία (5,5 χλμ, 2:00 ώρες) στο δάσος της Άνω Κερασιάς (τόπος συνάντησης: Άνω Κερασιά, μνημείο 54ου Συντάγματος ΕΛΑΣ – Σάββατο 21/10/23, ώρα 12:30πμ.). Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας θα υπάρξει μανιταρογνωσία από τον «Χώρο Κινημάτων – Στέκι Μεταναστ.ρι.ών Βόλου».

– Παρουσίαση του Μουσείου Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας – Κέντρο Μελέτης Βοιβηίδος (Κανάλια, ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. – Σάββατο 21/10/23, ώρα 19:00)

– Ομιλίες – συζήτηση (Κανάλια, ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. – Σάββατο 21/10/23, ώρα 19:30)

– Μουσική βραδιά (πλατεία Κ. Κερασιάς – Σάββατο 21/10/23, ώρα 22:00 μμ.)

– Αφήγηση ιστορίας της Άνω Κερασιάς από τον κ. Χαράλαμπο Αλεξάνδρου, πρόεδρο του Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κερασιάς (πλατεία Άνω Κερασιάς – Κυριακή 22/10/23, ώρα 10:00)

– Πεζοπορία – παράδοση ψηφίσματος (16 χλμ, 6 ώρες) στην Ι.Μ Φλαμουρίου (τόπος συνάντησης: πλατεία Άνω Κερασιάς, Κυριακή 22/10/23, ώρα 10:30)

Να σημειωθεί ότι δεν θα γίνουν εκδηλώσεις στα χωριά του Κεραμιδίου και του Βενέτου και αυτό διότι αναμένεται σε επόμενη φάση να ακολουθήσει νέα πολυθεματική εκδήλωση.

«Ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Κερασιωτών Πηλίου καλεί όλα τα μέλη, τους φίλους του χωριού, καθώς και όλους τους Κερασιώτες να συμμετάσχουν στη παρούσα εκδήλωση. Ακόμη, προσκαλεί όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες, αλλά και αυτούς που θέλουν να ενημερωθούν, να παραβρεθούν στο «Τριήμερο Υπεράσπισης», το οποίο πρέπει να επισημάνουμε ότι έχει οργανωθεί με πολύ κόπο και πολύ μεράκι από όλους τους συντελεστές. Τέλος, προσκαλεί όλους τους τοπικούς Φορείς του Πηλίου να συνταχθούν στην προσπάθεια της αποτροπής για εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο Πήλιο. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί την αφορμή για γνωριμία και ανταλλαγή απόψεων, καθώς και την ευκαιρία για την απαραίτητη ώσμωση προκειμένου όλοι οι Φορείς να βρουν κοινή πορεία πάνω στο θέμα.

Τελειώνοντας, πρέπει να επισημάνουμε ότι για το χωριό μας η εν λόγω δράση είναι μοναδική και πρωτόγνωρη. Οι επισκέπτες αναμένεται να εγκατασταθούν στην Κάτω Κερασιά και συγκεκριμένα στα γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, καθώς και στον «Αβουρό» (όπισθεν της εκκλησίας του Αγ. Νικολάου). Το Δ.Σ. του Συλλόγου καλωσορίζει με χαρά Φορείς και επισκέπτες, τους υποδέχεται στον βοτανικό παράδεισο του Βορείου Πηλίου και τους εύχεται καλή διαμονή» αναφέρει ο Σύλλογος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου