ΑΛΜΥΡΟΣ

Θρήνος στον ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας

θρήνος-στον-συριζα-μαγνησίας-952437

Βρέθηκε νεκρός ο Γραμματέας της οργάνωσης Αλμυρού – Συνέδεσε το όνομά του με μία λαμπρή πανεπιστημιακή καριέρα

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε χθες στον Βόλο το άγγελμα του θανάτου του Χρήστου Τρικαλινού, Γραμματέα της Οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ Αλμυρού, με πανελλήνια κομματική δράση. Ο 77χρονος πανεπιστημιακός, βρέθηκε νεκρός πάνω στην καρέκλα του γραφείου του, στο σπίτι που διέμενε στον Αλμυρό.

Μάλιστα οι πληροφορίες λένε ότι ο άτυχος άνδρας είχε να δώσει σημεία ζωής από την περασμένη Δευτέρα. Τις δύο επόμενες μέρες τον αναζήτησαν φίλοι και συνεργάτες του, αλλά δεν απάντησε σε κανένα τηλέφωνο. Κανείς, ωστόσο, δεν θεώρησε ότι είχε συμβεί κάτι κακό. Χθες, συγγενείς του μετέβησαν στο σπίτι του και όταν δεν αποκρίθηκε παραβίασαν την πόρτα και τον βρήκαν μέσα νεκρό.

Πιθανολογείται ότι ο 77χρονος υπέστη ανακοπή καρδιάς, καθώς αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.

Ο Χρήστος Τρικαλινός γεννήθηκε το 1946 στο Βόλο και έζησε στον Αλμυρό Μαγνησίας. Σπούδασε Φυσική στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας, όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή. Από το 1981 έως το 2013 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Την περίοδο 1981-2006 στο Τμήμα Φυσικής και την περίοδο 2006-2013 στο Τμήμα Μεθοδολογίας και Ιστορίας των Επιστημών. Πέρασε από όλες τις ακαδημαϊκές βαθμίδες, από Επιμελητής έως Καθηγητής.

Δημοσίευσε πολλά επιστημονικά άρθρα σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά. Έχει γράψει το βιβλίο «Μοριακή Φυσική – Θερμοδυναμική» και από κοινού με τον Παύλο Ιωάννου τα βιβλία “Ασκήσεις Φυσικής – Μηχανική” και “Ασκήσεις Φυσικής – Ηλεκτρομαγνητισμός”. Συμμετείχε επίσης στη συγγραφή εκπαιδευτικού πακέτου για την Φυσική Γενικής Παιδείας Α΄ και Β΄ Λυκείου. Συνταξιοδοτήθηκε το 2013. Από το 2014 ήταν Ομότιμος Καθηγητής.

Τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί στον Αλμυρό, όπου δραστηριοποιήθηκε έντονα μέσα από τις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, τα ηνία του οποίου ανέλαβε πριν από λίγο διάστημα, θέλοντας να δώσει ώθηση στην τοπική οργάνωση της περιοχής.

Το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής είναι αλήθεια ότι τον στεναχώρησε πολύ, γεγονός το οποίο εκμυστηρεύτηκε σε πολύ κοντινούς του ανθρώπους και συνεργάτες.

Συγκλονισμένη η γραμματέας της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας Βανέσσα Κατσαρδή με δάκρυα στα μάτια μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για έναν άνθρωπο ανεκτίμητο, που αποτελούσε παράδειγμα πολιτικού ήθους.

Συλλυπητήριες ανακοινώσεις

Σε συλλυπητήρια ανακοίνωσή της η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας αναφέρει: «Με βαθιά οδύνη και συντριβή αποχαιρετούμε τον σύντροφό μας, συντονιστή της οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλμυρού, Χρήστο Τρικαλινό.

Πέρα από τη σημαντική ακαδημαϊκή και συνδικαλιστική του δράση, τους αγώνες του για την στήριξη του δημόσιου Πανεπιστημίου και των αναγκών των φοιτητών και φοιτητριών, ο Χρήστος Τρικαλινός ήταν ένας άνθρωπος με βαθιά πίστη στις ιδέες που υπηρετούσε.

Από μικρή ηλικία βίωσε τις διώξεις και τις στερήσεις στα δύστοκα χρόνια του εμφυλίου και της μετεμφυλιακής περιόδου. Έζησε την εξορία στο Τρίκερι όπου κρατούνταν οι θείες του με τις οποίες μεγάλωσε και βίωσε στην παιδική και εφηβική ηλικία τον στιγματισμό που υπέστησαν όλες οι οικογένειες των ηττημένων στη μετεμφυλιακή Ελλάδα και ιδιαίτερα στην επαρχία. Όλα τα παραπάνω τα αποτύπωσε με τρυφερότητα σε ένα υπέροχο βιβλίο που μας άφησε με στιγμιότυπα από τη ζωή του.

Είχε γράψει επίσης, 4 πανεπιστημιακά εγχειρίδια, ένα εκλαϊκευτικό βιβλίο φυσικής και συμμετείχε στη συγγραφή βιβλίων φυσικής για το Λύκειο. Δημοσίευσε πολλά άρθρα γενικού ενδιαφέροντος στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο της χώρας, ενώ μετέφρασε 2 λογοτεχνικά βιβλία από τα ρωσικά.

Οι γονείς του ήταν ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ. Υπέστησαν το κυνηγητό του κράτους της Δεξιάς, με συνέπεια να τους συναντήσει για πρώτη φορά στη ζωή του σε μεγάλη ηλικία.

Ως φοιτητής δραστηριοποιήθηκε στη Νεολαία Λαμπράκη, συνέχισε τις σπουδές του στη ΕΣΣΔ, όπου τιμήθηκε με σημαντικές διακρίσεις, και επέστρεψε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Η διεθνής επιστημονική του καταξίωση ήταν μοναδική για Έλληνα επιστήμονα, ενώ παράλληλα αγωνίστηκε με πάθος για μια άλλη κοινωνία. Οργανωμένος πάντοτε στις γραμμές της Αριστεράς. Από το ΚΚΕ στον Συνασπισμό και μετά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ζούσε στη γενέτειρά του, τον Αλμυρό, και συμμετείχε σε όλα τα σημαντικά δρώμενα της πολιτικής και πολιτιστικής ζωής της Μαγνησίας.

Θα ζει για πάντα μέσα στις καρδιές μας και η ανάμνησή του θα αποτελεί για μας αστείρευτη πηγή έμπνευσης.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους οικείους του και στους συντρόφους και τις συντρόφισσές του στην οργάνωση του Αλμυρού».

Ξεχωριστή ανακοίνωση εκδόθηκε από τον βουλευτή Μαγνησίας Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, ο οποίος αναφέρει ότι ο εκλιπών ήταν «μία προσωπικότητα που με την επιστημονική, κοινωνική και πολιτική του διαδρομή άφησε ανεξίτηλα θετικά αποτυπώματα στην τοπική κοινωνία του Αλμυρού και της Μαγνησίας γενικότερα» και εκφράζει συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου