ΑΛΜΥΡΟΣ

Αποζημίωση… λόγω αδέσποτων

αποζημίωση-λόγω-αδέσποτων-940072

Σε ιδιώτη που είδε τα λάστιχά του ΙΧ να φαγώνονται από σκύλο

Το συνολικό ποσό των 538,80 αποφάσισε να καταβάλει ο Δήμος Αλμυρού σε κάτοικο της περιοχής ως αποζημίωση για υλικές ζημιές που προκλήθηκαν στο ΙΧ της από αδέσποτο ζώο. Η αποζημίωση δίνεται στα πλαίσια εξωδικαστικού συμβιβασμού, μετά και από ομόφωνη απόφαση που έλαβε η Οικονομική επιτροπή του Δήμου που συνεδρίασε τις προηγούμενες ημέρες.

Το περιστατικό συνέβη στις αρχές του 2023 και πιο συγκεκριμένα στις 3 Ιανουαρίου, όταν το ΙΧ του αιτούντος την αποζημίωση ιδιώτη ήταν παρκαρισμένο έξω από την οικία του στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας Αλμυρού. Ο ιδιώτης αντιλήφθηκε ότι αδέσποτο ζώο κατάφερε με δαγκωματιές να καταστρέψει το ένα από τα τέσσερα ελαστικά του αυτοκινήτου, ενώ προκάλεσε και σοβαρές φθορές στο αμάξωμα.

Η παθούσα προσκόμισε άμεσα στον Δήμο Αλμυρού το σχετικό δελτίο συμβάντος από το βιβλίο αδικημάτων του Α.Τ. Αλμυρού, αλλά και έγγραφο του Τμήματος Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου με προσκομισμένες τις προσφορές των καταστημάτων για την αγορά νέου ελαστικού και την επισκευή του αμαξώματος του ΙΧ.

Η ιδιώτης, βασισμένη στο κόστος της επισκευής, αλλά και της αγοράς νέου ελαστικού ζήτησε με εξώδικο το συνολικό ποσό των 538,80 ευρώ.

Στη γνωμοδότησή του, ο νομικός σύμβουλος του Δ. Αλμυρού, Αλέξανδρος Κοσμάς επεσήμανε ότι από την περιγραφή του γεγονότος στην αίτηση, το απόσπασμα από το δελτίο αδικημάτων και συμβάντων του Α.Τ. Αλμυρού, την εκτίμηση των προσφορών προκύπτει η ευθύνη του Δήμου, μέσω της αδυναμίας ελέγχου του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων και τον εντοπισμό του συγκεκριμένου σκύλου που προξένησε τις υλικές ζημίες. «Πρέπει να επισημανθεί όμως, ότι για να πιστοποιηθεί ο αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ της παράλειψης και του γεγονότος, πρέπει να πιστοποιηθεί αυτό καθ’ εαυτό το γεγονός, κάτι το οποίο δεν προκύπτει από μόνη την αναφορά της παθούσας στο Α.Τ. Αλμυρού. Αυτό μπορεί να γίνει με οποιονδήποτε πρόσφορο μέσον όπως η παρουσία ενός αυτόπτη μάρτυρα. Σε περίπτωση που πληρωθεί αυτή η προϋπόθεση και κατά τα ανωτέρω, είναι νόμιμη η λήψη απόφασης περί εξώδικου συμβιβασμού, επί του αιτήματος του ιδιώτη, αφού τυχόν άσκηση αγωγής για δικαστική επίλυση της διαφοράς είναι δυνατό να επιφέρει μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση του Δήμου» αναφέρθηκε, επίσης, στη γνωμοδότηση.

Ωστόσο, τον λόγο, σε εκείνο το σημείο τον λόγο πήρε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας και το μέλος της επιτροπής Λεωνίδας Βούλγαρη, ο οποίος εξέθεσε ότι την επόμενη ώρα του συμβάντος καλέστηκε τηλεφωνικά από την παθούσα και μετέβη στον τόπο του συμβάντος, όπου διαπίστωσε τις ζημιές στο αυτοκίνητο και εξακρίβωσε ότι είναι από αδέσποτο ζώο συντροφιάς, για το οποίο έγινε προσπάθεια περισυλλογής, ανεπιτυχώς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου