ΑΛΜΥΡΟΣ

Κατά μέσο όρο 90 εμβολιασμοί Καθημερινά στο Εμβολιαστικό Κέντρο Αλμυρού

κατά-μέσο-όρο-90-εμβολιασμοί-καθημερινά-878959

Συνεχίζει να λειτουργεί αδιάλειπτα το Εμβολιαστικό Κέντρο του Κέντρου Υγείας Αλμυρού, το οποίο κάνει περίπου 90 εμβόλια κάθε μέρα.

Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν την τέταρτη ή την πέμπτη δόση κατά του κορονοϊού κάθε Τετάρτη και Πέμπτη από τις 08:00 έως τις 20:00, αφού πρώτα κλείσουν ραντεβού μέσω της πλατφόρμας του gov.gr.

Στο έργο βρίσκονται συνολικά πέντε επισκέπτες υγείας και μία νοσηλεύτρια σε βάρδιες κάνοντας τα εμβόλια της Phizer.

Το Εμβολιαστικό Κέντρο θα συνεχίσει να λειτουργεί με τους ίδιους ρυθμούς και τον Δεκέμβριο, για να προστατευτούν οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες από την πανδημία του κορονοϊού.

Η προσέλευση στο Εμβολιαστικό Κέντρο καταγράφεται από τον Αλμυρό και τα γύρω χωριά και όχι από την υπόλοιπη Θεσσαλία, όπως συνέβη το χρονικό διάστημα με τις πρώτες δόσεις του εμβολίου.

Για την 4η δόση ή τη δεύτερη αναμνηστική υπάρχει ισχυρή σύσταση από την Επιτροπή Εμβολιασμού στους άνω των 70 ετών, αλλά και στους 60άρηδες με υποκείμενα νοσήματα για τη θωράκισή τους έναντι του κορονοϊού.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, δύο στα δέκα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω έχουν κάνει τη δεύτερη αναμνηστική δόση εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Η επικράτηση μιας γενικής αίσθησης χαλάρωσης ως προς τον COVID-19, παρά τις τοποθετήσεις των επιστημόνων ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμη, σε συνδυασμό με το πολύ μεγάλο πανδημικό κύμα του καλοκαιριού, κατά τη διάρκεια του οποίου νόσησε και είτε απέκτησε, είτε επικαιροποίησε ανοσία μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, φαίνεται να έχει ως αποτέλεσμα πολλοί να μη λαμβάνουν την απόφαση να κάνουν τη δεύτερη αναμνηστική δόση (ή τέταρτη δόση). Το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό, αφού σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), δεύτερη αναμνηστική δόση έχει κάνει το 17,8% των πολιτών της Ε.Ε. ηλικίας 60 ετών και άνω.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, έως και τα μέσα Οκτωβρίου είχαν πραγματοποιηθεί 681.776 δεύτερες αναμνηστικές δόσεις (6,5% του γενικού πληθυσμού), εκ των οποίων οι 586.456 αφορούν σε πολίτες άνω των 60 ετών (19,1% του συγκεκριμένου πληθυσμού). Η έλευση των επικαιροποιημένων εμβολίων φαίνεται να τόνωσε το ενδιαφέρον των πολιτών, αφού τουλάχιστον 150.000 εμβολιασμοί με την 4η δόση έγιναν από τις 13 Σεπτεμβρίου και μετά, ημερομηνία που ξεκίνησε η χορήγηση των εμβολίων έναντι της παραλλαγής Ομικρον του SARS-CoV-2.

Μάλιστα οι 110.000 εμβολιασμοί, από τους 150.000, έγιναν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθώς πλέον χορηγούνται τα εμβόλια έναντι των δύο υποπαραλλαγών ΒΑ.4 και ΒΑ.5 οι οποίες επικρατούν σε αυτή τη φάση της πανδημίας στη χώρα μας. Για τους ειδικούς επιστήμονες θεωρείται σημαντικό σε αυτή τη φάση της πανδημίας η προστασία του πληθυσμού άνω των 60 ετών. Ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, στη διάρκεια ομιλίας του σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με θέμα «Επιδημίες – πανδημίες που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα», σημείωσε ότι «διανύουμε μία περίοδο της πανδημίας, που θα πρέπει να συνεχιστεί η επιδημιολογική επιτήρηση για τη συστηματική παρακολούθηση των παραλλαγών του ιού, καθώς και της σοβαρής νόσου και των θανάτων και θα πρέπει να δοθεί βάρος στην προστασία των πιο ευαίσθητων μέσω της αναμνηστικής δόσης εμβολίου και της χορήγησης άμεσης θεραπείας όταν χρειάζεται».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου