ΑΛΜΥΡΟΣ

Παρουσιάζεται στον Αλμυρό αύριο μελέτη για το ελαιόλαδο

παρουσιάζεται-στον-αλμυρό-αύριο-μελέ-865393

Ο δήμος Αλμυρού και το ΔΣ του συνδέσμου παραδοσιακών ελαιώνων Νοτιοδυτικής Μαγνησίας «OLIVETO MAGNES» διοργανώνουν εκδήλωση, αύριο Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Πτελεού κατά την οποία θα ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης της βιοδραστικότητας της σύστασης του ελαιολάδου των παραδοσιακών ελαιώνων της νοτιοδυτικής Μαγνησίας και της επίδρασή τους στην ανθρώπινη υγεία και μακροζωία.

Τη μελέτη έχει αναλάβει και εκπονεί το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υπό την εποπτεία του καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα, θα έχει συνολική διάρκεια τριών ετών, τελεί υπό την αιγίδα και χρηματοδοτείται καθ’ ολοκληρία από τον δήμο Αλμυρού.
Πιο συγκεκριμένα, κατά τον πρώτο κύκλο της μελέτης αντιπροσωπευτικά δείγματα ελαιόλαδου των παραγωγών της περιοχής υποβλήθηκαν στα αυστηρά και λεπτομερή πρωτόκολλα ελέγχου, στα οποία υποβάλλεται κάθε προϊόν σύμφωνα με τον εγκεκριμένο από την ΕΕ κανονισμό πιστοποίησης AFQ της FOODOXYS (τεχνοβλαστού του πανεπιστημίου Θεσσαλίας), για την εκτίμηση της ικανότητας της σύστασής του να εξουδετερώνει ένα πλήθος συνθετικών και φυσικών ελεύθερων ριζών.
Παράλληλα, ελέγχθηκε η ικανότητα πρόληψης βλαβών στο DNA, επαγόμενων από την δράση των ελευθέρων ριζών, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε μεταλλάξεις.

Τέλος, εκτιμήθηκε η ικανότητα να προστατεύει σημαντικά ενδογενή βιομόρια, από οξειδωτικές βλάβες που συνδέονται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και συσχετίζονται σε μελέτες με καρδιαγγειακά νοσήματα, νευρολογικές παθήσεις και τον καρκίνο.

Οταν ολοκληρωθεί η μελέτη ο ελαιώνας της νοτιοδυτικής Μαγνησίας θα λάβει το ειδικό σήμα ευρωπαϊκής πιστοποίηση AFQ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου