ΑΛΜΥΡΟΣ

Μέτρα πρόληψης για πυρκαγιές

μέτρα-πρόληψης-για-πυρκαγιές-856362

Εως τις 31 Οκτωβρίου διαρκεί η αντιπυρική περίοδος. Ο Δήμος Αλμυρού, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, υλοποιεί δράσεις και μέτρα πρόληψης για την αποτελεσματικότερη προστασία από τους κινδύνους πυρκαγιάς. Παράλληλα, ζητεί τη συνεργασία των πολιτών.

​Ο Δήμος Αλμυρού στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που λαμβάνει για την αποφυγή του κινδύνου πυρκαγιών, καλεί όλους τους ιδιοκτήτες οικοπέδων που ευρίσκονται μέσα σε κατοικημένες περιοχές ή κοντά σε αυτές και μέχρι αποστάσεως εκατό 100 μέτρων να προχωρήσουν άμεσα στον καθαρισμό τους από ξερά χόρτα κι απορρίμματα και στην απομάκρυνση τυχόν εύφλεκτων υλικών.

Η υποχρέωσή τους αυτή απορρέει από την υπ’ αριθμόν 20/2022 Πυροσβεστική Διάταξη (ΦΕΚ 1301 τ. Β΄ /18-3-2022).

Ο απαιτούμενος καθαρισμός των οικοπέδων περιλαμβάνει:

  • Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από κτίσματα (τουλάχιστον 3μ.) δημιουργώντας κίνδυνο μετάδοσης της πυρκαγιάς. -Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
  • Κλάδεμα της κόμης των δέντρων από το έδαφος, εξασφαλίζοντας, σε κάθε περίπτωση, την απόσταση του φυλλώματος από το έδαφος στο 1,50μ. περίπου. Σε περίπτωση κλίσης στο έδαφος, το ύψος του κλαδέματος (περίπου 1,50μ.) πρέπει να υπολογίζεται στην κοντινότερη θέση του φυλλώματος ως προς το έδαφος.
  • Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων εντός των ως άνω χώρων.
  • Συλλογή και απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Οι υπόχρεοι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές και μισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων θα πρέπει να μεριμνούν ώστε οι εργασίες να υλοποιούνται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’ αρ. 9/2021Πυροσβεστική Διάταξη (Β ́1923) ‘’Καθορισμός μέτρων για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές, αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου