ΑΛΜΥΡΟΣ

Σε ετοιμότητα ο δήμος Αλμυρού

σε-ετοιμότητα-ο-δήμος-αλμυρού-84656

Πανευρωπαϊκό και όχι εθνικό είναι το προσφυγικό, για το δήμο

Σε ετοιμότητα για νέες προσφυγικές ροές βρίσκεται η δημοτική αρχή Αλμυρού, η οποία δεν επαναπαύεται μετά την αποχώρηση των τελευταίων λεωφορείων το βράδυ της Κυριακής, καθώς δεν είναι γνωστό τι μέλλει γενέσθαι και μπορεί από στιγμή σε στιγμή νέα λεωφορεία να σταθμεύσουν στην περιοχή λόγω της ασφυκτικής κατάστασης στην Ειδομένη.

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του δήμου προχώρησε στην καθαριότητα του Σταθμού Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών Αλμυρού, όπου την περασμένη εβδομάδα έβρισκαν προσωρινό καταφύγιο καθημερινά εκατοντάδες Σύριοι, καθώς καθυστερούσε η προώθησή τους στον προορισμό τους.

Η δημοτική αρχή Αλμυρού, η οποία από την αρχή που παρουσιάστηκε το πρόβλημα στάθηκε στο πλευρό των προσφύγων καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για την όσο το δυνατόν ανθρωπινότερη εξυπηρέτησή τους, μερίμνησε για την απολύμανση του χώρου και βρίσκεται σε επαγρύπνηση. Κλιμάκιο από τη Διεύθυνση Καθαριότητας, όπως ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνος Βαλαμούτης, φρόντισε για την απομάκρυνση των σκουπιδιών και από κοινού με την Πυροσβεστική Υπηρεσία προχώρησαν στην πλύση του ΣΕΑ.

«Απολυμάναμε το χώρο τώρα που δεν υπάρχει κανένας πρόσφυγας και παράλληλα βρισκόμαστε σε αναμονή και διαρκή ετοιμότητα, καθώς δεν γνωρίζουμε πως θα αντιμετωπιστούν οι προσφυγικές ροές από εδώ και στο εξής» πρόσθεσε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος Αλμυρού σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού αποφάσισε την ενίσχυση των προσφύγων με κονδύλι ύψους 1.000 ευρώ. Ο δήμαρχος Αλμυρού, Δημήτρης Εσερίδης, ανέλαβε επικεφαλής και συντόνισε την προσπάθεια αλληλεγγύης που καταβλήθηκε από τοπικούς φορείς και εθελοντές. Οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου βρισκόταν καθημερινά στο ΣΕΑ στο πλάι των προσφύγων.

Στο μεταξύ, εκδόθηκε χθες το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Αλμυρού σύμφωνα με το οποίο ο δήμος θεωρεί απαράδεκτη τη στάση της Πολιτείας, καθώς δεν έρχεται σε καμία επαφή με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για ένα τόσο σοβαρό εθνικό ζήτημα και γι’ αυτό καλεί την κυβέρνηση να συνεργαστεί ώστε να αντιμετωπιστεί με αλληλεγγύη η ανθρωπιστική και προσφυγική κρίση.

Η δημοτική αρχή Αλμυρού ζητά την ανεμπόδιστη μετακίνηση των προσφύγων σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες και τη διάθεση επαρκώς κονδυλίων από τους ευρωπαϊκούς πόρους για τη φιλοξενία και τη στήριξη των προσφύγων.

Καλεί τους δημότες και τις συλλογικότητες που θέλουν να εκφράσουν τον ανθρωπισμό τους για αυτούς τους δυστυχισμένους ανθρώπους, να απευθύνονται στις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου που εδρεύουν δίπλα στο Πολιτιστικό κέντρο Αλμυρού για τον καλύτερο συντονισμό της δράσης όλων μας.

Ο δήμος Αλμυρού εκτιμά μεταξύ άλλων ότι η εκρηκτική διάσταση του προσφυγικού πρέπει να αντιμετωπισθεί ως πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρόβλημα και η Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς και οι διεθνείς παγκόσμιοι οργανισμοί πρέπει άμεσα να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Οι πρόσφυγες, σημειώνει μεταξύ άλλων, ενώ στην πλειοψηφία τους είναι θύματα της εμπόλεμης κατάστασης ωστόσο έρχονται αντιμέτωποι με την πολιτική της διαμόρφωσης μίας Ευρώπης «φρούριο», μετατρέποντας τη χώρα μας σε αποθήκη ψυχών.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου