ΑΛΜΥΡΟΣ

Το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Αλμυρού

το-νέο-γενικό-πολεοδομικό-σχέδιο-αλμυ-8223

Αναθεωρήθηκε -με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου- το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Αλμυρού.

Το ΓΠΣ επεκτάθηκε στα πρώην δημοτικά διαμερίσματα Αλμυρού, Ανθότοπου, Ευξεινούπολης, Κοκκωτών, Κροκίου, Κωφών, Πλατάνου και Φυλάκης και προβλέπει τους απαιτούμενους οικιστικούς υποδοχείς για πρώτη κατοικία με χρονικό ορίζοντα έως το 2031.

Ως περιοχές ελέγχου ή περιορισμού δόμησης στην εκτός σχεδίου περιοχή ορίζει τις μη αρδευόμενες περιοχές κατά μήκος του άξονα ΠΑΘΕ στον άξονα Πλάτανος – Αλμυρός – Κρόκιο με στόχο την προστασία της γεωργικής γης. Ακόμη, ορίζει τις ημιορεινές και ορεινές περιοχές νότια και δυτικά του δήμου όπου αναπτύσσονται κτηνο-πτηνοτροφικές μονάδες.

Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο καθορίζει παράλληλα τις περιοχές ειδικής προστασίας. Αυτές είναι το Βαθύ Γκρέκι, το Έλος Σούρπης, τα Ζερέλια, το Χολόρεμα. Εκεί επιτρέπονται χρήσεις μόνο για γεωργία, εγκαταστάσεις γεωργικών εκμεταλλεύσεων, κτίρια και γήπεδα αποθήκευσης.

Η ζώνη ειδικής προστασίας περιλαμβάνει και την περιοχή Natura 2000 και συγκεκριμένα το όρος Όθρυς, τα βουνά Γκούρα, και το Φαράγγι Παλιοκερασιάς αλλά και τους υγρότοπους «Εκβολές Χολορέματος, εκβολές Έλος, εκβολές λίμνη Ζερέλια.

Στην ενότητα «Περιοχές ειδικής προστασίας αρχαιολογικών χώρων σύμφωνα με το αναθεωρημένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο» εντάσσονται όλοι οι κηρυγμένοι ως αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία, καθώς επίσης και τα σπήλαια.

Οι παραγωγικές δραστηριότητες

Για τις παραγωγικές δραστηριότητες του Αλμυρού ορίζονται τέσσερις περιοχές. Η πρώτη είναι βόρεια του Αλμυρού μεταξύ της ΠΕΟ και του ΠΑΘΕ, όπου επιτρέπεται η χρήση «χονδρεμπόριο». Η δεύτερη περιοχή είναι ανατολικά του Αλμυρού δυτικά από το ρέμα Μαγγανίτσα και την ΠΑΘΕ, βόρεια από το ρέμα Ξηριά, ανατολικά από την υπό κατασκευή σιδηροδρομική γραμμή και το ρέμα Καλόονομα και νότια από την ΕΟ 34 όπου επιτρέπεται «μη οχλούσα βιομηχανία- βιοτεχνία».

Η τρίτη περιοχή χωροθετείται μεταξύ Αλμυρού και Κροκίου όπου επίσης επιτρέπεται μη οχλούσα βιομηχανία – βιοτεχνία. Και η τέταρτη περιοχή χωροθετείται ανατολικά του Αλμυρού σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού Θεσσαλίας και περιλαμβάνει την υφιστάμενη βιομηχανική συγκέντρωση στη παραλιακή θέση Τσιγκέλι Αλμυρού, και τις ιδιόκτητες συνοδές λιμενικές εγκαταστάσεις.

Η εν λόγω περιοχή προτείνεται ως περιοχή Μέσης και Υψηλής Όχλησης με επιτρεπόμενη χρήση «οχλούσα βιομηχανία – βιοτεχνία» υπό την προϋπόθεση ότι αποτελούν τμήμα των βιομηχανικών ή βιοτεχνικών εγκαταστάσεων ή εξυπηρετούν τις ανάγκες των εργαζομένων σε αυτές.

Μεταφορά κοιμητηρίων

Με βάση τον Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας, το ΓΠΣ Αλμυρού προτείνει τη μεταφορά των κοιμητηρίων των οικισμών Αλμυρού, Μαυρόλοφου, Πέρδικα, Αργιλοχώρι, Φυλάκη, Κωφοί, Κοκκωτοί, Πλάτανος, Νεοχώριον και Ανθότοπος προκειμένου να μπορεί να εγκριθεί νέο ή να επεκταθεί το σχέδιο πόλης.

Δημοτική Οργανωμένη Κατασκήνωση

Στη δημοτική έκταση που εκτείνεται εκατέρωθεν του αλιευτικού καταφυγίου Αγ. Ιωάννη, σύμφωνα με την παρουσίαση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο, προτείνεται η δημιουργία Δημοτικής Οργανωμένης Κατασκήνωσης.

Η πολεοδομική οργάνωση των οικιστικών περιοχών

Σε όλη την έκταση των εντός σχεδίου περιοχών προτείνονται χρήσεις για πολεοδομικό κέντρο και γενική κατοικία,

Στην Ευξεινούπολη οι ισχύοντες όροι δόμησης ανά τομέα διατηρούνται. Για τους νέους παραλιακούς υποδοχείς Παραλία Αλμυρού/Αγ. Ιωάννης προτείνεται μέσος συντελεστής δόμησης (ΜΣΔ) 0,4.

Για τον οικισμό του Παλαιού Πλατάνου προτείνεται ΜΣΔ=0,6. Για τους λοιπούς οικισμούς (Άνω Μαυρόλοφος, Αργιλοχώρι, Ζαρκαδοχώρι, Μαυρόλοφος, Νεοχωράκιο, Πέρδικα, Ανθότοπος, Νεράιδα, Κοκκωτοί, Κρόκιο, Κωφοί, Ν. Πλάτανος, Χοροστάσι, Φυλάκη) προτείνεται ΜΣΔ=0,8.

Λιμενικές Υποδομές

Κατάργηση των κατευθύνσεων του υπερκείμενου σχεδιασμού, που αφορά σε κατασκευή λιμενικών εγκαταστάσεων στην περιοχή Τσιγκέλι Αλμυρού, για τη δημιουργία ειδικού εμπορευματικού λιμανιού για την ανάληψη των ιδιαίτερα οχλουσών λιμενικών δραστηριοτήτων, προβλέπει το ΓΠΣ Αλμυρού.

Στο ΓΠΣ υπάρχουν ακόμη προβλέψεις για την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες, την ύδρευση, την αποχέτευση ακαθάρτων, την αποχέτευση ομβρίων, τα απορρίμματα, την εκπαίδευση και τον αθλητισμό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου