ΑΛΜΥΡΟΣ

Γολγοθάς για συνταξιούχο από τον Αλμυρό

γολγοθάς-για-συνταξιούχο-από-τον-αλμυ-820781

Το μήνα του με 93 ευρώ καλείται να περάσει ζευγάρι συνταξιούχων από τον Αλμυρό. Τόσα ήταν τα χρήματα που βρήκε στον τραπεζικό του λογαριασμό 59χρονος συνταξιούχος μετά την καταβολή της σύνταξής του. Από τα 584 ευρώ που είναι η σύνταξη που λαμβάνει κάθε μήνα, το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων του κράτησε ως δόση δανείου το 80% του ποσού που παίρνει για να ζει! Κατά την ενοποίηση της βάσης δεδομένων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, φαίνεται ότι το σύστημα δεν ενημερώθηκε για το είδος της σύμβασης που είχε υπογράψει ο 59χρονος, από τη σύνταξη του οποίου θα έπρεπε να κρατείται ως δόση το 1/3 του ποσού κι όχι το 80%.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Εχω πέντε μέρες να κοιμηθώ. Πώς θα ζήσω εγώ και η οικογένειά μου; Να πάω να ζητιανέψω; Εχω φτάσει να παραμιλάω. Κοντεύω να τρελαθώ. Πώς θα τη βγάλω με 93 ευρώ το μήνα;», απευθύνθηκε με απόγνωση στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο 59χρονος συνταξιούχος.

Πήγε στην τράπεζα για να πάρει τη σύνταξή του την περασμένη Τετάρτη. Ενενήντα – τρία ευρώ και δύο λεπτά ήταν το υπόλοιπο του λογαριασμού του. Τα 490,99 ευρώ κρατήθηκαν από το σύστημα για την πληρωμή του δανείου στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Σύμφωνα με τον 59χρονο, το 2008 είχε απευθυνθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, απ’ όπου έλαβε επισκευαστικό δάνειο περίπου 52.000 ευρώ. Είχε δώσει προκαταβολή το εφάπαξ, 12.000 και τα υπόλοιπα χρήματα θα πλήρωνε σε μηνιαίες δόσεις. «Πάγωσε» τις δόσεις έως τον Αύγουστο του 2016 και στη σύμβαση που υπέγραψε αναφερόταν ρητώς ότι κάθε του δόση θα αντιστοιχούσε στο ποσό των 150 ευρώ αντί των 450 ευρώ που ήταν κανονικά προκειμένου με το υπόλοιπο ποσό να μπορεί να ζει.

Οπως όμως διαπίστωσε ο ίδιος και σύμφωνα με τις εξηγήσεις που έλαβε συγγενικό του πρόσωπο όταν πήγε να διαμαρτυρηθεί για την παρακράτηση του 80% της σύνταξης του 59χρονου, φαίνεται ότι το σύστημα δεν ενημερώθηκε -κατά την ενοποίηση της βάσης δεδομένων μεταξύ Ταμείου και Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους- για τη σύμβαση που είχε υπογράψει ο δανειολήπτης συνταξιούχος και έτσι του παρακρατήθηκε η δόση στο ακέραιο.

Ο συνταξιούχος κλήθηκε να κάνει αίτημα προκειμένου το λάθος να διορθωθεί όταν όμως συνεδριάσει το συμβούλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Μέχρι να γίνει το συμβούλιο, ο 59χρονος θα παίρνει σύνταξη 93 ευρώ.

Ο ίδιος βρίσκεται σε απόγνωση. Η σύζυγός του παίρνει αναπηρική σύνταξη, η οποία ίσα – ίσα που φθάνει για να έχει νοσοκόμα να τη βοηθά -έχει 95% αναπηρία- και να καλύπτει κάποια μικροέξοδα της οικογένειας. Η κόρη τους παρακολουθεί ιδιωτική σχολή και δεν έχουν όχι μόνο τα δίδακτρα να πληρώσουν αλλά ούτε πλέον να καλύψουν βασικές υποχρεώσεις. «Να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός, που φέρνει στην απόγνωση, την απελπισία και την αυτοκτονία τους ανθρώπους. Πώς θα ζήσουμε;», είπε η σύζυγος του 59χρονου συνταξιούχου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου