ΑΛΜΥΡΟΣ

Σε τροχιά υλοποίησης τα έργα επιδιόρθωσης ζημιών από «Ιανό»

σε-τροχιά-υλοποίησης-τα-έργα-επιδιόρθ-798122

Χρηματοδοτήσεις για τρεις σημαντικές παρεμβάσεις για την επούλωση των πληγών

Εξασφαλίστηκαν οι χρηματοδοτήσεις για τρία σημαντικά έργα στον Αλμυρό, που επλήγη αλύπητα από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός».

Ο δήμαρχος Αλμυρού, Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, ο οποίος τις προηγούμενες μέρες επισκέφτηκε το υπουργείο Εσωτερικών και άλλα αρμόδια υπουργεία, κατάφερε να εντάξει σε προγράμματα την αποκατάσταση του Αλιευτικού Καταφυγίου Αγίου Ιωάννη Τσιγκελίου, του χειμάρρου Ξηριά και του πάρκου της Ανάβρας.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν ολοσχερή καταστροφή του Αλιευτικού Καταφυγίου Αγίου Ιωάννη στο Τσιγκέλι. Ο δήμαρχος Αλμυρού, Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, είπε ότι ο δήμος ετοιμάζει ήδη τη μελέτη και έτσι εξασφάλισε και τη χρηματοδότηση, η οποία είναι ύψους 1,7 εκατ. ευρώ. «Ήδη ετοιμάζουμε επιστολή για να προχωρήσει με γρήγορες διαδικασίες η υλοποίηση του έργου», ανέφερε.

Οσον αφορά στην αποκατάσταση του χειμάρρου Ξηριά το έργο, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, έχει δύο σκέλη. Το ένα αφορά στην υδραυλική θωράκιση του ποταμού και θα γίνει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το δεύτερο στην επιδιόρθωση των ζημιών και την ένταξη του χειμάρρου στη λειτουργία της πόλης.

«Πέραν της αντιμετώπισης των ζημιών το έργο θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις για την ανάδειξη του Ξηριά, τη δημιουργία πεζοδρομίων και ποδηλατοδρόμων, καθώς και την εγκατάσταση φωτισμού. Ο Ξηριάς θα πάψει πλέον να κρύβεται πίσω από τις λεύκες και θα αναδειχθεί», τόνισε.

Τέλος, για την αποκατάσταση του πάρκου της Ανάβρας εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση 500.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο. Ηδη εγκρίθηκε κονδύλι 118.300 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό θα εγκριθεί από τον προϋπολογισμό του νέου έτους.

«Βρήκαμε τη χρηματοδότηση σε συνεργασία με το ΤΕΕ Μαγνησίας, το οποίο προχώρησε στην καταγραφή των ζημιών και τη τεχνική έκθεση. Γίνονται οι μελέτες και προχωράμε στα έργα», πρόσθεσε.

Επισημαίνεται ότι το περιβαλλοντικό και πολιτιστικό πάρκο της Γούρας ήταν τόπος προσέλκυσης εκατοντάδων τουριστών. Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, Κωνσταντίνος Κελάφας, σημείωσε ότι σε ετήσια βάση δεχόταν 10.000 επισκέπτες που τόνωναν την οικονομία της τοπικής κοινωνίας, ενώ στην περιοχή διοργανώνονταν εκδρομές από πλήθος σχολείων απ’ όλη την Ελλάδα.

Το μοναδικής φυσικής ομορφιάς μονοπάτι δίπλα από παραπόταμο του Ενιπέα ήταν μεγάλου τουριστικού ενδιαφέροντος, καθώς αποτύπωνε την κτηνοτροφική ζωή της περιοχής τα τελευταία 70-80 χρόνια. Στη διαδρομή, που κάλυπτε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου, υπήρχαν παιδικές χαρές για την ψυχαγωγία των παιδιών, νερόμυλοι, κιόσκια.

Η καταστροφή του αποτέλεσε μεγάλη πληγή για την Ανάβρα, η οποία σήμερα έχει επανέλθει στους κανονικούς της ρυθμούς και προσπαθεί να αφήσει τις πληγές του «Ιανού» πίσω της. Πέραν του προαναφερόμενου έργου σχεδιάζεται να γίνουν και έργα για την αγροτική οδοποιία και το οδικό δίκτυο της περιοχής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου