ΑΛΜΥΡΟΣ

Πλήθος κόσμου στη γιορτή γεύσεων στον Αλμυρό

πλήθος-κόσμου-στη-γιορτή-γεύσεων-στον-789290

Οι τοπικές γεύσεις του Αλμυρού πρωταγωνίστησαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου την κεντρική πλατεία Αλμυρού, που γέμισε ασφυκτικά από 500 και πλέον παριστάμενους, εκπροσώπους φορέων και κατοίκους της περιοχής.

Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο του «Θεματικού Ετους Πολιτισμού 2016», με θέμα: «Μάγνητες και ο Πολιτισμός των Γεύσεων», που διοργανώνεται από το φορέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», σε συνεργασία με τοπικούς φορείς.

Περισσότεροι από είκοσι επαγγελματίες του Αλμυρού, ζαχαροπλάστες και αρτοποιοί, πρόσφεραν τα τοπικά εδέσματα, αλμυρά και γλυκά που γεύτηκαν οι παριστάμενοι, δίνοντας, μέσω της συμμετοχής τους, ένα μικρό δείγμα του τι παράγει ο τόπος στην ευρύτερη περιοχή του και τι μπορούν να δημιουργήσουν οι άνθρωποί του.

Ενα από τα αυθεντικά πολιτιστικά στοιχεία ενός τόπου είναι οι γεύσεις του. Οι ιδιαιτερότητες της γεύσης από την κουζίνα μίας περιοχής είναι πολλές φορές συνδεδεμένες με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κοινωνίας της, ενώ «αποκαλύπτουν» στοιχεία της πολιτιστικής και οικονομικής ιστορίας της.

Η τοπική κουζίνα της ευρύτερης περιοχής Αλμυρού έχει τέσσερα μυστικά: τα καλά φρέσκα συστατικά, τη σωστή χρήση των μυρωδικών (βοτάνων) και των μπαχαρικών, το διάσημο τοπικό ελαιόλαδο και την απλότητά της.

Το ελαιόλαδο της περιοχής άλλωστε αξίζει μία ξεχωριστή μνεία. Συνοδεύει σχεδόν όλα τα πιάτα, στα περισσότερα χρησιμοποιείται σε αφθονία, είναι αρίστης ποιότητας και πολύ καλό για την υγεία.

Επιπλέον, είναι γνωστό πως χάρη στο ήπιο μεσογειακό κλίμα δεν συνηθίζεται η τεχνητή καλλιέργεια των λαχανικών. Κατά συνέπεια, τα περισσότερα λαχανικά καλλιεργούνται με φυσικό τρόπο κι έτσι διατηρούν όλο το άρωμα και τη γεύση τους. Οσο για τα μυρωδικά (βότανα της Οθρυς), τα οποία σχεδόν όλοι οι Ελληνες μαζεύουν από τα βουνά και την εξοχή τους, φημίζονται για τη γεύση, το άρωμα και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Γεύσεις και αρώματα του τόπου είχε η εκδήλωση, για την επιτυχία της οποίας εργάστηκε το μέλος του Δ.Σ. της «Μαγνήτων Κιβωτού», Κώστας Γκουντάρας, ο οποίος ανέλαβε τη διοργάνωση. Επίσης συμμετείχαν ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων, ο Σύλλογος Ανατολικής Ρωμυλίας και η ορχήστρα «Ρυθμός» που πλαισίωσε μουσικά τη βραδιά.

Στόχος της «Μαγνήτων Κιβωτού» είναι στο πλαίσιο του θεματικού έτους, «πέρα από την ανάδειξη του τοπικού πολιτισμού των γεύσεων, να αναδείξει τοπικές επιχειρήσεις και να συμβάλει και στην ανάπτυξη μέσω του συγκεκριμένου τομέα» όπως δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο γενικός γραμματέας της «Μαγνήτων Κιβωτού» Νίκος Τσούκας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Γιαννιός, ο Βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρος, ο δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης, ο αντιδήμαρχος Αλμυρού Κωνσταντίνος Βαλαμούτης, η αντιδήμαρχος Βόλου Γεωργία Τοκαλή-Μποντού, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Ευξεινούπολης Αργύρης Τέφογλου, ο πρόεδρος του Κροκίου Χρήστος Ιωάννου, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι των συλλόγων της περιοχής, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου