ΑΛΜΥΡΟΣ

Ξεκίνησε η κατασκευή του έργου της λιμνοδεξαμενής Ξηριά Αλμυρού

ξεκίνησε-η-κατασκευή-του-έργου-της-λιμ-780430

Στη φάση της υλοποίησης μπαίνει η κατασκευή της λιμνοδεξαμενής στο χείμαρρο «Ξηριά» του Αλμυρού, καθώς εγκρίθηκε το αποτέλεσμα του ανοικτού μειοδοτικού διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου του έργου. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 16.641.176,76 ευρώ, με πόρους του προγράμματος «Αλ. Μπαλτατζής».

Αντικείμενο του έργου είναι η συλλογή και αξιοποίηση των χειμερινών πλημμυρικών απορροών του χειμάρρου Ξηριά για την κάλυψη αρδευτικών αναγκών της περιοχής (άρδευση 6.400 στρεμμάτων περίπου). Μελλοντικά το έργο μπορεί να εξυπηρετήσει και στην κάλυψη υδρευτικών αναγκών της περιοχής του Αλμυρού.

Οπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός: «Τα έργα στον τομέα της εξασφάλισης υδάτινων πόρων αποτελούν προτεραιότητα για την αιρετή Περιφέρεια. Πρόκειται για ένα έργο πολλαπλών χρήσεων και μεγάλης σημασίας για την υδρολογική λεκάνη της περιοχής, καθώς το έργο αυτό είναι τόσο περιβαλλοντικό, όσο αρδευτικό και υδρευτικό ενώ πρόκειται να συμβάλει και στην αγροτική οικονομία. Πρόκειται για ένα έργο πνοής στη λεκάνη του Αλμυρού, το οποίο δίνει νέα ώθηση στην εκμετάλλευση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, ενώ εξομαλύνει το τεράστιο υδρευτικό πρόβλημα καθώς το νερό της λιμνοδεξαμενής θα είναι πολύ καλής ποιότητας. Η υλοποίηση του έργου εξασφαλίζει υδατικό απόθεμα σε μια περιοχή που παρουσιάζει έντονα σημεία κόπωσης του υδροφόρου ορίζοντα, με ορατό κίνδυνο την υφαλμύρωση των αντλούμενων υδάτων. Παράλληλα το έργο αυτό αποτρέπει τον κίνδυνο ερημοποίησης και μειώνει τα μεγάλα έξοδα των παραγωγών της περιοχής».

Ο περιφερειάρχης ακόμα ευχαρίστησε το δήμαρχο Αλμυρού και όλους όσους διαχρονικά βοήθησαν για να ωριμάσει αυτό το σημαντικό έργο. Η έκταση που έχει επιλεγεί για την κατασκευή της λιμνοδεξαμενής, βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ. δυτικά της Ευξεινούπολης. Το κυρίως έργο περιλαμβάνει φράγμα υδροληψίας κατά μήκος του «Ξηριά», αγωγούς μεταφοράς νερού από το φράγμα υδροληψίας μέχρι τη λιμνοδεξαμενή με ενδιάμεσο σταθμό μια δεξαμενή καθίζησης μικρότερων διαστάσεων. Επίσης, η λιμνοδεξαμενή θα είναι διαστάσεων 600 Χ 600 μέτρα και η χωρητικότητα της υπολογίζεται περίπου στα 4 εκ. κυβικά μέτρα νερού.

Προβλέπεται ακόμη η κατασκευή υπερχειλιστή και κατάλληλης διώρυγας όδευσης από το χείμαρρο. Επιπλέον, στη φάση μελέτης εξετάζεται η δυνατότητα κατασκευής αρδευτικών και υδρευτικών αυλακιών με σκοπό την εξυπηρέτηση άρδευσης παρακείμενων εκτάσεων. Υπολογίζεται ότι η αρδευτική δυνατότητα είναι ικανή να καλύψει 7.000 στρέμματα της περιοχής, καθώς επίσης και υδρευτικές ανάγκες του Δήμου Αλμυρού μετά από κατάλληλη επεξεργασία.

Το έργο είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και χρηματοδοτείται κατά 95% από ευρωπαϊκά κονδύλια και κατά 5% από εθνικούς πόρους. Διευθύνουσα αρχή του έργου είναι το ΥΠΑΑΤ, ενώ επιβλέπουσα αρχή η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου