ΑΛΜΥΡΟΣ

Ανοχή στα καταστήματα για το 30% των οφειλών

ανοχή-στα-καταστήματα-για-το-30-των-οφει-771883

Ζητάει η Εστίαση από το δήμο καθώς καταστήματα κινδυνεύουν με οριστικό κλείσιμο

Κατανόηση και ανοχή στο θέμα της δημοτικής ενημερότητας μέχρι να καταβληθεί το 30% των οφειλών προς το δήμο ζητεί η Εστίαση επικαλούμενη την οικονομική κρίση από τη δημοτική αρχή Αλμυρού.

Η νέα δυνατότητα που δόθηκε για ρύθμιση αντιμετωπίζεται με θετικό μάτι. Επαγγελματίες του κλάδου ανταποκρίνονται, όμως τα προβλήματα είναι πολλά.

Αρχές Δεκεμβρίου περισσότερα από δέκα – δεκαπέντε καταστήματα του κέντρου δικάζονται για τις άδειες τραπεζοκαθισμάτων.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης Επαρχίας Αλμυρού, Κωνσταντίνος Μπουρλής, εξηγεί ότι τα οικονομικά των καταστημάτων είναι «στο κόκκινο».

Οπως σημειώνει, «ο τζίρος έχει μειωθεί κατά 40% σε σχέση με πέρυσι, με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες να δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.

Δεν είναι μόνο οι οφειλές στο δήμο, αλλά και στον ΟΑΕΕ και την Εφορία. Το θέμα όμως της δημοτικής ενημερότητας είναι μείζον» προσθέτει.

Ο κ. Μπουρλής τονίζει ότι «ένα κατάστημα για να είναι δημοτικά ενήμερο θα πρέπει να έχει μπει στη ρύθμιση και να έχει καταβάλλει το 30% της οφειλής.

Οι καινούργιοι στον κλάδο δεν έχουν πρόβλημα. Οι παλιοί όμως είναι στη μαύρη λίστα. Οι οφειλές στο δήμο ξεκινούν από 5.000 ευρώ μέχρι και 50.000 ευρώ» συμπληρώνει.

Ο ίδιος σημειώνει ότι προέρχονται κατά κύριο λόγο από το δημοτικό φόρο ύψους 2% που ισχύει από το ’98. Η Εστίαση αρνήθηκε να τον πληρώσει, καθώς η Ομοσπονδία προσέφυγε στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για να τον ακυρώσει.

Οι προσαυξήσεις διόγκωσαν τα ποσά και μεγέθυναν τα χρέη. Σήμερα ο δημοτικός φόρος είναι 0,5%» συμπληρώνει.

Ο κ. Μπουρλής σημειώνει ότι «τα καταστήματα γνωρίζουν ότι οι οφειλές δεν είναι θέμα που ο δήμος μπορεί να χειριστεί μεμονωμένα, αλλά της κεντρικής εξουσίας.

Ομως πιστεύει, ότι «για όσους ανταποκριθούν στη ρύθμιση θα πρέπει να υπάρξει ανοχή μέχρι να καταβληθεί το 30% σταδιακά. Διαφορετικά θα αφαιρεθούν πολλές άδειες λειτουργίας καταστημάτων. Οι καιροί είναι δύσκολοι» καταλήγει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου