ΑΛΜΥΡΟΣ

Φως στο έργο του Στ. Κομμητά

φως-στο-έργο-του-στ-κομμητά-765599

Η αποστολή του Εξωραϊστικού Συλλόγου «Στέφανος Κομμητάς» στην Αθήνα

Η ζωή και το έργο του Στέφανου Κομμητά, Δασκάλου του Γένους, ζωντάνεψε, την Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου, στην Ακαδημία Αθηνών, στην ημερίδα που πραγματοποίησε ο ομώνυμος Εξωραϊστικός Σύλλογος με τη συνεργασία του δήμου Αλμυρού και του Διεθνούς Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας Ρήγας Βελεστινλής.

Στην κατάμεστη από κόσμο ανατολική αίθουσα της Ακαδημίας, έγινε με μεγάλη επιτυχία η παρουσίαση των «Απάντων» του Στεφάνου Κομμητά (40 τόμοι), των Πρακτικών των δύο Συνεδρίων (Βόλος-Αλμυρός και Βουδαπέστη) και του βιβλίου του Γ. Σούρλα «Στέφανος Κομμητάς: Δάσκαλος του Γένους (1762 – 1830). Η ζωή και το έργο του», τα οποία ξεδίπλωσαν την προσωπικότητα και τη δράση του Αλμυριώτη λόγιου και κληρικού.

Η γνώση και η γνωριμία με προσωπικότητες όπως του Στ. Κομμητά, που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στην Πατρίδα, τα Γράμματα, στους Απελευθερωτικούς Αγώνες, τη Δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Επ. Σπηλιωτόπουλος, είναι αναγκαία.

Ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γ. Σούρλας τόνισε μεταξύ άλλων: «Με την εκδήλωση αυτή στο χώρο του Ανώτατου Πνευματικού Ιδρύματος, ιδίως δε με την παρουσία του Προέδρου της Ακαδημίας και των Ομιλητών, έγινε ένα σημαντικό βήμα αποκατάστασης της ιστορικής αδικίας, της Ιστορίας που επί σχεδόν δύο αιώνες αποσιώπησε την προσφορά και το έργο του Στεφάνου Κομμητά. Με το συγγραφικό του έργο, πολύτομο και πολυσχιδές, ο Στ. Κομμητάς συνέβαλε καθοριστικά στην αφύπνιση των υπόδουλων Ελλήνων θέτοντας τις βάσεις, για τις ανάγκες της ελληνικής Παιδείας, όχι μόνο στην περίοδο του πνευματικού σκοταδισμού, αλλά και μεταγενέστερα».

Ο δήμαρχος Αλμυρού, Δημήτρης Εσερίδης, επισήμανε ότι η δημοτική αρχή στήριξε και θα στηρίζει την προσπάθεια ανάδειξης του Κομμητά, ο οποίος με την πορεία του δεν τίμησε μόνο τη γενέτειρά του, αλλά το ελληνικό πνεύμα το οποίο μεταλαμπάδευσε στις παραδουνάβιες Ηγεμονίες».

Ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κωφών Αλμυρού «Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΜΜΗΤΑΣ», Κωνσταντίνος Γιαννίτσης τόνισε ότι είναι ιστορικό και τοπικό χρέος του Συλλόγου να αρθεί η ιστορική αδικία της αποσιώπησης του έργου του Στεφάνου Κομμητά. Αναφέρθηκε στα αφιερώματα, στις εκδηλώσεις, στα Συνέδρια, στην χρηματοδότηση έκδοσης των Πρακτικών των Συνεδρίων και της βιογραφίας του Στεφάνου Κομμητά από τον κύριο Γεώργιο Σούρλα και τον προγραμματισμό του 2ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου στη Βιέννη.

Ο κ. Βίκτωρ Κοντονάτσιος εκ μέρους της Φιλάρχαιου Εταιρείας Αλμυρού χαιρέτισε το γεγονός της παρουσίασης των απάντων του Κομμητά και των Πρακτικών των Συνεδρίων για το έργο και την προσφορά του. Ανέφερε ότι συνεχίζεται έτσι η προσπάθεια για την ανάδειξη της μιας προσωπικότητας που πριν εκατό χρόνια είχε αρχίσει από τη Φιλάρχαιο Εταιρεία. Το χρέος μας να νιώσουμε μέσα μας τους προγόνους μας και να φωτίσουμε την ορμή τους είναι περισσότερο επιτακτικό από κάθε άλλη φορά στην εποχή μας. Ετσι οριοθετούμε σωστά τους προσανατολισμούς μας. Η ανάδειξη Κομμητά στο ύψος που δικαιούται, ένα χρέος όλων μας που αρχίζει να ικανοποιείται.

Ο κ. Αντώνιος Σμυρναίος, επίκ. καθηγητής του Παν. Θεσσαλίας αναφέρθηκε στη ζωή και στο έργο του Στεφ. Κομμητά, επιχειρώντας να τον εντάξει στην κοσμογονική εκείνη εποχή του τέλους του 18ου και των αρχών του 19ου αιώνα, σε εκείνη την «ορεινή διάβαση» ανάμεσα στην προ-νεωτερικότητα και στη νεωτερικότητα, σύμφωνα με τον Γερμανό ιστορικό R. Koselleck. Ο Κωφιώτης παιδαγωγός, υπηρετώντας με εμμονή και περιπάθεια τον αρχαϊσμό και κατασκευάζοντας με το πολύτομο συγγραφικό του έργο εκτενή και εντελή διδακτικά δρομολόγια για την ευχερέστερη προσπέλαση των επαρμάτων του αρχαιοελληνικού λόγου από τους Νεοέλληνες, αποδείχθηκε ένας εξαιρετικά φιλόπονος «χειρωνάκτης της προνεωτερικότητας», αντιπροσωπεύοντας σήμερα μάλλον τη «βραδεία ιστορία των ηττημένων» του σύγχρονου κόσμου.

Ο κ. Απόστολος Δαρόπουλος, Δρ. Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης, παρουσίασε συνοπτικά τα κύρια σημεία των εισηγήσεων που εμπεριέχονται στα Πρακτικά των δύο Συνεδρίων. Υπάρχουν δεκαεννέα εισηγήσεις οι οποίες διαπραγματεύονται και αναδεικνύουν διάφορες όψεις του έργου του Στ. Κομμητά, τη γενικότερη παρουσία των Ελλήνων στην Ουγγαρία τον 17ο και 18ο αιώνα, την ιδεολογία και τις φιλοσοφικές αντιπαραθέσεις κατά τους προεπαναστατικούς χρόνους, πολιτισμικά στοιχεία των αρχών του 19ου αιώνα στο έργο του, το μάθημα της ρητορικής στην Εγκυκλοπαίδεια του Στ. Κομμητά, γλωσσική διδασκαλία και αξιακή αγωγή στο Αλφαβητάριον του Στ. Κομμητά, τη διαθήκη του και την αξιοποίηση των χειρογράφων καταλοίπων του κ.ά.

Ο φιλόλογος καθηγητής κ. Ευάγγελος Νίκου αναφέρθηκε στην επανέκδοση του έργου του Στ. Κομμητά από το Διεθνές Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής», τον Οκτώβριο του 2013 από το Εθνικό Τυπογραφείο. Παρουσίασε αναλυτικά το περιεχόμενο των 40 τόμων αυτής της έκδοσης τονίζοντας τη σημασία τους, αλλά και την ανάγκη για μια νέα, σύγχρονη και λιγότερο προκατειλημμένη προσέγγιση τόσο του Κομμητά όσο και του έργου του.

Τον Συντονισμό της συζήτησης είχε η κ. Αικ. Πολυμέρου – Καμηλάκη, τ. διευθύντρια, επιστ. συνεργάτις του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου