ΑΛΜΥΡΟΣ

Πολύτιμη η βιβλιοθήκη της Φιλαρχαίου Εταιρείας

πολύτιμη-η-βιβλιοθήκη-της-φιλαρχαίου-751052

Η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού είναι το αρχαιότερο σωματείο της Θεσσαλίας, που ιδρύθηκε το 1896 και εξακολουθεί να δραστηριοποιείται στον τομέα του πολιτισμού. Το έργο της είναι σημαντικό και πολυσχιδές.

Ένα από τα σπουδαία δημιουργήματά της, από τα πρώτα χρόνια της ιδρύσεώς της, όπως αναφέρει η αντιπρόεδρος της Φιλαρχαίου Χρυσούλα Κοντογεωργάκη, ήταν η ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία βιβλιοθήκης, αφού αυτή ήταν ένα από τα μέσα επίτευξης των σκοπών της. Σύμφωνα δε με το καταστατικό της σκοποί της ήταν μεταξύ άλλων η μελέτη και καταγραφή της ιστορίας της περιοχής και η καλλιέργεια και διάδοση των πολιτιστικών αξιών στους κατοίκους της περιοχής. Οι ίδιοι σκοποί εξακολουθούν να παραμένουν και στο νέο καταστατικό της Εταιρείας.

«Έτσι φρόντισε και συγκέντρωσε αξιόλογα παλαιά χειρόγραφα, επιστημονικά βιβλία, εκκλησιαστικά, ιστορικά, φιλολογικά, νομικά, ιατρικά, λογοτεχνικά αλλά και εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, εφημερίδες κ.λπ. Την εποχή εκείνη τα βιβλία ήταν πολύτιμα, ακριβά και λίγοι είχαν τη δυνατότητα να τα αγοράσουν. Η Φιλάρχαιος προσπάθησε να κάνει προσιτή τη γνώση σε όσους είχαν τη διάθεση για μελέτη αλλά όχι την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσουν δική τους βιβλιοθήκη», υπογραμμίζει η ίδια.

Πολλά από τα βιβλία αυτά προήλθαν από συγκινητικές δωρεές κατοίκων όχι μόνον του Αλμυρού.
«Ένας εκ των δωρητών ήταν ο μεγάλος ευεργέτης του Έθνους Γρηγόριος Μαρασλής, ο οποίος δώρισε όλες τις έως τότε φερώνυμες εκδόσεις της βιβλιοθήκης του και η Φιλάρχαιος τον ανακήρυξε επίτιμο πρόεδρό της.

Αυτή η πολύτιμη βιβλιοθήκη φυλάσσεται σήμερα στη δυτική αίθουσα του Γιαννοπούλειου Αρχαιολογικού Μουσείου Αλμυρού, στο οποίο με γενναιοδωρία παραχωρήθηκε ολοκληρωτικά από τη διοίκηση της Εταιρείας το 2011, με έναν μόνον όρο, να τοποθετηθεί στην είσοδο πινακίδα στην οποία θα αναγράφεται «ΠΡΩΗΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΧΑΙΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΛΜΥΡΟΥ ΟΘΡΥΣ» , προσθέτει η ίδια.

Εκτός αυτής που δώρισε στο Μουσείο, η Φιλάρχαιος σήμερα έχει στην κατοχή της μια αξιόλογη βιβλιοθήκη, αποτελούμενη από περίπου 5.000 τόμους βιβλίων με περιεχόμενο που καλύπτει πολλούς επιστημονικούς τομείς,αρχαιολογικά, ιστορικά, φιλολογικά, φυσικομαθηματικών επιστημών, τεχνολογικά, θεολογικά, νομικά, λογοτεχνικά, εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, αρχείο τοπικών εφημερίδων και περιοδικών.

Η ίδια προσθέτει τα εξής: «Καλύπτει απαιτήσεις και ανάγκες για ενδιαφερομένους επιστήμονες, φοιτητές, μαθητές, φιλίστορες και φιλαναγνώστες. Εκτός από ελληνικές διαθέτει και αρκετές ξενόγλωσσες εκδόσεις. Επίσης ένα σημαντικό τμήμα της αποτελούν εκδόσεις τοπικού ενδιαφέροντος και τοπικών συγγραφέων.

Πολλά από τα βιβλία αυτά είναι δωρεές μελών και φίλων της Φιλαρχαίου. Υπάρχουν επίσης δωρεές επισήμων φορέων και βιβλιοθηκών, όπως η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, το Υπουργείο Πολιτισμού κ.ά. Πρόσφατα σπουδαία αποκτήματα είναι η δωρεά 100 σημαντικών βιβλίων από τις εκδόσεις του Ίδρυματος της Βουλής των Ελλήνων. Η δωρεά αυτή πραγματοποιήθηκε μετά από πρόταση του βουλευτή Μαγνησίας κ. Χρήστου Μπουκώρου και με αποτελεσματικές ενέργειες τόσο του ιδίου, όσο και της υφυπουργού Οικονομικών κ. Κατερίνας Παπανάτσιου. Και εκτός αυτού είναι σημαντικό πως με τη συνδρομή τους επετεύχθη η εγγραφή της Φιλαρχαίου στον κατάλογο των παραληπτών των μελλοντικών εκδόσεων του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων.

Προς όλους αυτούς η Φιλάρχαιος Εταιρεία έχει εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες της και εύχεται να υπάρξουν πολλοί μιμητές τους.

Η βιβλιοθήκη είναι προσβάσιμη σε όλους. Υπάρχει μάλιστα και ένα τμήμα δανειστικό που περιλαμβάνει κυρίως λογοτεχνικά έργα. Στεγάζεται βέβαια στο νέο οίκημα της Φιλαρχαίου, όπου τα μέλη του Δ.Σ. με χαρά υποδέχονται μέλη και φίλους αλλά και μαθητές σχολείων με τους εκπαιδευτικούς τους, για γνωριμία και ενημέρωση».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου