ΑΛΜΥΡΟΣ

Η περιοχή Αλμυρού χάνει το 90% της ελαιοπαραγωγής

η-περιοχή-αλμυρού-χάνει-το-90-της-ελαιοπ-719352

Νέο -απανωτό- «χτύπημα», δέχεται η αγροτική παραγωγή στον Αλμυρό. Μετά τη μειωμένη παραγωγή των σιτηρών για τη φετινή χρονιά, παρατηρείται μείωση και στην παραγωγή των ελαιόδενδρων. Η μείωση εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 90% μιας μέσης ετήσιας σοδειάς.

Οι υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφτηκαν το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου, φαίνεται ότι επηρέασαν καθοριστικά την καρπόδεση των ελαιόδενδρων, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μείωση της παραγωγής σε ποσοστό που αγγίζει στο 90%.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αγροτικής Ανάπτυξης Αλμυρού, Θανάση Σαρρή, οι υψηλές θερμοκρασίες συνέπεσαν με την περίοδο άνθισης των ελαιόδενδρων και ως εκ τούτου παρεμποδίστηκε η διαδικασία της γονιμοποίησης και καρπόδεσης.

Οπως επισημαίνει ο κ. Σαρρής, σε ορισμένες τοπικές κοινότητες του Δήμου Αλμυρού, όπως είναι το Αχίλλειο, ο Πτελεός, οι Άγιοι Θεόδωροι και η Αμαλιάπολη, η ελιά αποτελεί μονοκαλλιέργεια και κατά συνέπεια επηρεάζεται το αγροτικό εισόδημα των κατοίκων.

Με επιστολή του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία κοινοποιείται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στον αντπεριφερειάρχη Μαγνησίας και στον ΕΛΓΑ, ο κ. Σαρρής επισημαίνει ότι οι παραγωγοί έχουν προβεί στις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες με αντίστοιχη οικονομική επιβάρυνση προκειμένου να εξασφαλίσουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα (κλαδέματα, ζιζανιοκτονία, φυτοπροστασία, λίπανση κ.τ.λ.).

Ωστόσο η εκμηδένιση της παραγωγής της ελιάς παρεμποδίζει τη συνέχιση της παραγωγικής τους δραστηριότητας δημιουργώντας ζήτημα οικονομικής τους επιβίωσης.

Ο αντιδήμαρχος ζητά από το Υπουργείο να προβλεφθούν αποζημιώσεις για τους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής, που βλέπουν το αγροτικό τους εισόδημα να εξανεμίζεται.

ΕΛ. ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου