ΑΛΜΥΡΟΣ

Σε οικονομική ομηρία 75 συμβασιούχοι

σε-οικονομική-ομηρία-75-συμβασιούχοι-718564

Σε οικονομική ομηρία οι 75 εργαζόμενοι του προγράμματος για τη φύλαξη και ανάδειξη των πολιτιστικών μνημείων στη Μαγνησία, που ανέλαβε η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Εν Δράσει» για όλο το νομό.

Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα -όπως καταγγέλλουν να μην μπορούν να καλύψουν ούτε τα έξοδα μετακίνησής τους από και προς την εργασία τους.

Οπως έγινε γνωστό από τον Πρόεδρο της «Εν Δράσει» Χρ. Καραζούπη, γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, μπλοκάρουν τα χρήματα των εργαζομένων, που είναι κατατεθειμένα σε λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να είχαν πληρωθεί ήδη από τον περασμένο Μάιο, οπότε και ολοκληρώθηκε το 10% του φυσικού αντικειμένου του έργου. Το πρόγραμμα ξεκίνησε να υλοποιείται από τις 9 Απριλίου και με τη συμπλήρωση του 10% των εργασιών, θα έπρεπε να είχε καταβληθεί το 40% του προϋπολογισμού. Τα υπόλοιπα κονδύλια δε, θα εκταμιευτούν με τον ίδιο τρόπο σε δύο ακόμη δόσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Καραζούπη, οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις ξεπεράστηκαν και από Δευτέρα, υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι οι εργαζόμενοι θα δουν τελικώς το χρώμα του χρήματος.

Ωστόσο, οι 75 εργαζόμενοι καταγγέλλουν σωρεία εμπαιγμών εις βάρος τους από τους αναδόχους του προγράμματος. «Παραμένουμε απλήρωτοι και απαιτούμε την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων μας. Αποτέλεσμα του ότι δεν έχουμε πληρωθεί είναι η οικονομική εξαθλίωση, η αδυναμία πληρωμών πάγιων εξόδων και εξόδων μεταφοράς στο χώρο εργασίας, καθημερινή ψυχολογική φθορά και διατάραξη των διαπροσωπικών σχέσεων.

Η παρούσα σύμβαση, αν και φαινομενικά συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας των νέων, στην ουσία δημιουργεί πληθώρα απογοητευμένων νέων, αφού περιέχει όρους που θίγουν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα (καταβολή αποδοχών μηνιαίως, έλλειψη αναρρωτικών αδειών, επιδομάτων, υγειονομικών προϋποθέσεων, κανόνων ασφαλείας σε εργοτάξια), την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη δίκαιη μεταχείριση των εργαζομένων.

Η κωλυσιεργία και η αναβλητικότητα που επιδεικνύει συστηματικά το υπουργείο (ηγεσία και αρμόδιοι υπάλληλοι), η γραφειοκρατία, η έλλειψη συνεννόησης μεταξύ των φορέων σύμπραξης του έργου καθώς και η αδυναμία διεκπεραίωσης των υποχρεώσεών τους, εντείνουν το πρόβλημα και τη δυσαρέσκεια των εργαζομένων. Είναι αυτοί που στο τέλος επωμίζονται το κόστος όλων των παραπάνω δεινών, όντας άμισθοι σκλάβοι δίχως δικαιώματα. Η διεξαγωγή του συγκεκριμένου προγράμματος για 2η συνεχή χρονιά δε δικαιολογεί την επανάληψη λαθών και την εκτεταμένη καθυστέρηση καταβολής των αποδοχών.

Καταγγέλλουμε την αδιαφορία των υπευθύνων, όχι μόνο απέναντι στους 75 εργαζόμενους της εν λόγω σύμβασης, αλλά και απέναντι στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Απαιτούμε την άμεση ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων μας για την ομαλή συνέχιση και ολοκλήρωση του προγράμματος, διαφορετικά προχωρούμε άμεσα σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας με κάθε μέσο τα έστω και λειψά δικαιώματα που προβλέπονται», αναφέρουν οι εργαζόμενοι.

Σημειώνεται ότι οι 75 εργαζόμενοι του προγράμματος, απασχολούνται στα έργα βελτίωσης της προσβασιμότητας σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, στην αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών και στην ανάδειξη και αποκατάσταση των αρχαιολογικών μνημείων στη νοτιοδυτική Μαγνησία και τη Σκιάθο.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου