ΑΛΜΥΡΟΣ

Κοιτίδα πολιτισμού

κοιτίδα-πολιτισμού-717928

Εγκαινιάζεται στην Ευξεινούπολη το Σάββατο 10 Αυγούστου στις 20:00, το Μουσείο «Αύρας Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου». Η Αναστασία Τσούτσου, κόρη της Αύρας Παπαδοπούλου, δώρισε, με τη διαθήκη της, στο Δήμο Αλμυρού το σπίτι της, το οποίο θα αποτελέσει Μουσείο, που φέρει το όνομα της μητέρας της, με σκοπό να διασωθεί και διαδοθεί το συγγραφικό έργο της μητέρας της και δικό της. Στόχος είναι να γίνει Πνευματικό Κέντρο κι έτσι η Ευξεινούπολη και ο Δήμος Αλμυρού αποκτούν έναν ξεχωριστό χώρο πολιτισμού.

Ο Δήμος Αλμυρού, σεβόμενος απόλυτα το πνεύμα της διαθήκης και επιθυμώντας την πληρέστερη ικανοποίηση του σκοπού της διαθέτιδος, προέβη σε συγκεκριμένες εργασίες διαμόρφωσης του χώρου, όπου ήταν απαραίτητο, ώστε να είναι λειτουργικός και στην ανάδειξη ενός χώρου με ταυτότητα και Ιστορία.

«Η ενέργεια της Αναστασίας, έχει ιδιαίτερη σημασία. Δεν είναι μόνο η υλική αξία της δωρεάς, είναι το μεγαλείο της ψυχής τους, η κατάθεση της κουλτούρας τους, η ιδιαιτερότητά τους. Σήμερα δεν εγκαινιάζουμε απλά ένα κτίριο, αλλά γιορτάζουμε τη μεγαλοσύνη δυο ξεχωριστών προσωπικοτήτων για την περιοχή μας με ιδιαίτερη πνευματική αξία και ηθική διάσταση», υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Αλμυρού, Βαγγέλης Χατζηκυριάκος.

Σ΄ αυτό το σπίτι στεγάζεται η ιστορία της Ευξεινούπολης, όπως την απαθανάτισε η αξέχαστη Αύρα και η απαράμιλλη καλλιτεχνική δημιουργία της Αναστασίας. Αυτό όμως που έχει εξέχουσα σημασία είναι η ηθική διάσταση της ενέργειας της Αναστασίας, που αντικατοπτρίζει τη στάση ζωής μιας γυναίκας που με μεγαλοψυχία και αγάπη προσέφερε στους συντοπίτες της, ό,τι πιο ιερό για εκείνη, την πνευματική της κληρονομιά.

«Σήμερα, όσο ποτέ, ο πολιτισμός είναι αυτός που θα μας στηρίξει στη συγκεκριμένη οικονομική – πολιτιστική δυσμενή συγκυρία που βιώνουμε ως απόλυτη κρίση, οικονομική κρίση, κρίση αξιών. Η διεύρυνση των πολιτιστικών μας δραστηριοτήτων αποτελεί λοιπόν αναγκαιότητα και αυτό το κόσμημα – εστία πολιτισμού, που αποκτά ο Δήμος και ιδιαίτερα η Ευξεινούπολη αποτελεί μια φωτεινή ελπίδα», επισημαίνει ο κ. Χατζηκυριάκος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου