ΑΛΜΥΡΟΣ

Πίτες από τον Πτελεό στην Ευρώπη

πίτες-από-τον-πτελεό-στην-ευρώπη-714763

Ευρέως γνωστές είναι στην Ελλάδα και το εξωτερικό οι παραδοσιακές λιχουδιές που παρασκευάζουν με πολύ μεράκι τα μέλη του γυναικείου συνεταιρισμού του Πτελεού «Φτελιά», με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ευοίωνες προοπτικές και στο πεδίο των εξαγωγών.

Οι παραδοσιακές πίτες, οι μαρμελάδες, τα γλυκά του κουταλιού, έχουν ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και βρίσκονται σε εξελικτική διαδικασία οι σχετικές συζητήσεις.

Τα γλυκά και οι μαρμελάδες που παρασκευάζουν με μεράκι και πατροπαράδοτες τοπικές συνταγές τα 23 δραστήρια μέλη του γυναικείου συνεταιρισμού του Πτελεού, έχουν ήδη ταξιδέψει στην Γερμανία, ενώ παράλληλα υπάρχει έκδηλο ενδιαφέρον από την Δανία, το Βέλγιο αλλά και το Βουκουρέστι.

Η έντονη διαδικτυακή παρουσία της «Φτελιάς» σε συνδυασμό με την καλή έξωθεν μαρτυρία των προϊόντων παράγονται, ανοίγει νέους δρόμους και καινούργιες προοπτικές στην κοινή προσπάθεια που ξεκίνησε το 2000 και αποδίδει καρπούς.

«Είναι πάρα πολύ καλή η προοπτική που δημιουργείται και θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να ταξιδέψουν και στο εξωτερικό οι παραδοσιακές πίτες του συνεταιρισμού. Οι προοπτική εξαγωγών βρίσκεται επί του παρόντος σε φάση επαφών, αλλά είναι έκδηλο το ενδιαφέρον που υπάρχει για τα προϊόντα μας» επισημαίνει η Μαρία Αλαμανιώτη, ταμίας του Συνεταιρισμού.

Τα 23 δραστήρια μέλη του συνεταιρισμού του Πτελεού παρασκευάζουν με ιδιαίτερη φροντίδα πίτες, κουλουράκια, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, παραδοσιακά λικέρ, καλαθάκια τυποποιημένα για δώρα, τραχανά, χυλοπίτες, αλλά και μεγάλη ποικιλία από πίτες που περιλαμβάνουν τυρόπιτα, χορτόπιτα με τυρί, χορτόπιτα νηστίσιμη, κολοκυθόπιτα γλυκιά, κολοκυθόπιτα αλμυρή, γαλατόπιτα παραδοσιακή, κοτόπιτα, αλλά και κιμαδόπιτα, που έχουν κερδίσει τις προτιμήσεις των καλοφαγάδων.

«Τα προϊόντα μας φτάνουν μέχρι την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, την Λαμία, την Εύβοια και αλλού, ενώ παράλληλα διατίθενται σε όλη την Μαγνησία» αναφέρει η Μαρία Σκούρα, εκ των ιδρυτικών μελών της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας. «Παρά την κρίση είμαστε ικανοποιημένες από την ανταπόκριση του κόσμου κι ο κόπος μας αναγνωρίζεται, γιατί παράγουμε ποιότητα» τονίζει η ίδια.

Το εκθετήριο-πωλητήριο του συνεταιρισμού που βρίσκεται στο χώρο του πιστοποιημένου εργαστηρίου, αποτελεί πόλο έλξης για τους ντόπιους αλλά και τους επισκέπτες, οι οποίοι σπεύδουν να προμηθευτούν τα προϊόντα που παρασκευάζονται από επιδέξια γυναικεία χέρια. Δεκάδες καταστήματα που πωλούν παραδοσιακά προϊόντα αλλά και μάρκετ, «αγκαλιάζουν» τις γευστικές δημιουργίες της «Φτελιάς» που κατακτούν διαρκώς έδαφος.

Για την παρασκευή των προϊόντων οι πρώτες ύλες προέρχονται, σημειωτέον, από αγνά προϊόντα της περιοχής, όπως γάλα, στάρι, τυριά, φρούτα κ.λ.π, ενώ αξίζει παράλληλα να σημειωθεί ότι η δράση που αναπτύσσεται είναι καρπός κοινής προσπάθειας και προσήλωσης στους στόχους που τέθηκαν από την αρχή.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου