ΑΛΜΥΡΟΣ

Νερό με το σταγονόμετρο στη Βρύναινα Αλμυρού

νερό-με-το-σταγονόμετρο-στη-βρύναινα-α-686277

Λόγω πτώσης της στάθμης του νερού στην κεντρική δεξαμενή

Νερό με το… σταγονόμετρο τρέχει στις βρύσες των κατοίκων στη Βρύναινα. Λίγο η υπερκατανάλωση, λίγο η περίοδος ξηρασίας, η δεξαμενή νερού του χωριού στερεύει και μαζί της οι βρύσες δεκάδων νοικοκυριών. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί φέρνει σε αντίπαλα στρατόπεδα και τους ίδιους τους κατοίκους του χωριού, με τους «βόρειους» να καταγγέλλουν τους «νότιους» ότι χρησιμοποιούν περισσότερο νερό και ότι ευθύνονται για την έλλειψή του.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

Στη Βρύναινα, ένα ορεινό χωριό, με πηγαία νερά, κινδυνεύει να ξεσπάσει πόλεμος για το νερό!

Το κακό φαίνεται να φέρει τις ρίζες του στους χαλασμένους υδρομετρητές του δικτύου ύδρευσης, με αποτέλεσμα να μην ελέγχεται η κατανάλωση και δεδομένης της περιόδου ξηρασίας, να στερεύουν τα αποθέματα της δεξαμενής.

Το θέμα ήρθε προς συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης, στο δημοτικό συμβούλιο Αλμυρού, όπου παρουσιάστηκε ομάδα κατοίκων του χωριού, καταγγέλλοντας το Δήμο, ότι εδώ και δύο χρόνια οι υδρομετρητές έχουν χαλάσει και δεν έχει βρεθεί ούτε ένας για να τους αντικαταστήσει, προκειμένου να ελέγχεται η κατανάλωση του νερού.

Σύμφωνα με τον κάτοικο της περιοχής, Ι. Αρίδης, το νερό παρέχεται πλέον με το… σταγονόμετρο στους κατοίκους. Η παροχή από τη δεξαμενή προς το δίκτυο ύδρευσης του χωριού, κλείνει από τις οκτώ το βράδυ μέχρι και το επόμενο πρωί, στις επτά, οκτώ ή και εννέα η ώρα, μέχρι η στάθμη του νερού να ανέβει για να φθάνει στις βρύσες των σπιτιών.

Οι κάτοικοι που ασχολούνται κυρίως με γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες, αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα, από τη στιγμή που γυρνούν στα σπίτια τους από τα χωράφια ή τις κτηνοτροφικές μονάδες και δεν μπορούν ούτε μπάνιο να κάνουν.

Πολλές φορές, οι βρύσες στερεύουν ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας, στον ορεινό οικισμό της Βρύναινας, καθώς η πίεση δεν είναι αρκετή για να φθάσει μέχρι και το τελευταίο σπίτι.

Το γεγονός ότι το νότιο τμήμα του χωριού εκείνες τις ώρες έχει νερό, το οποίο χρησιμοποιούν κάτοικοι για να ποτίσουν τους μπαξέδες τους και τα λουλούδια τους, έχει εξοργίσει τους «βόρειους» κατοίκους και απειλείται «πόλεμος» για το νερό.

Το πρόβλημα φαίνεται να αναγνωρίζει η Δημοτική Αρχή, δεν ανακοίνωσε ωστόσο κονδύλια για το απομακρυσμένο χωριό, που -όπως καταγγέλλουν κάτοικοι- έχει εγκαταληφθεί στην τύχη του.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου