ΑΛΜΥΡΟΣ

Εκατοντάδες οι ωφελούμενοι από την κοινωνική δράση του Δήμου Αλμυρού

εκατοντάδες-οι-ωφελούμενοι-από-την-κο-641772

Πληθώρα κοινωνικών δράσεων ανέπτυξε και το περασμένο έτος η Δημοτική Αρχή Αλμυρού μέσα από το Αυτοτελές Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού.

Το Αυτοτελές Τμήμα υλοποίησε με επιτυχία τις δράσεις Κέντρο Κοινότητας, Μονάδα Κοινωνικής Μέριμνας και «Βοήθεια στο Σπίτι», με τους ωφελούμενους στον Δήμο να αριθμούν εκατοντάδες.

Σύμφωνα με τον εντεταλμένο σύμβουλο σε θέματα Κοινωνικής Πολιτικής Χρήστο Γλιάτη, το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Αλμυρού, που ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 20 Φεβρουαρίου 2018, στο τέλος του περασμένου έτους αριθμούσε 385 ωφελούμενους, οι οποίοi εξυπηρετούνται σταθερά όποτε υπάρχει ανάγκη, αλλά και προγραμματισμένα με ατομικές συνεδρίες. Ο κ. Γλιάτης επισημαίνει ότι το Κέντρο Κοινότητας δέχτηκε συνολικά 1.000 αιτήματα από πολίτες, τα οποία μεταξύ άλλων αφορούσαν στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) και άλλα προνοιακά επιδόματα. Ακόμη αφορούσαν σε συντάξεις ανασφάλιστων υπερηλίκων, συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, επαγγελματική συμβουλευτική και υποστήριξη στην αναζήτηση εργασίας, καθώς και αιτήματα για κατ’ οίκον φροντίδα τα οποία παραπέμφθηκαν στη Μονάδα Κοινωνικής Μέριμνας και στο «Βοήθεια στο Σπίτι».

Τον μήνα Σεπτέμβριο, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για τη νόσο Alzheimer πραγματοποίησε δωρεάν τεστ μνήμης σε κατοίκους του Δήμου ηλικίας άνω των 60 ετών. Επίσης, το προσωπικό του Κέντρου Κοινότητας πληροφορεί, διαμεσολαβεί με υπηρεσίες/φορείς, ενημερώνει, δικτυώνεται με την κοινότητα, υποστηρίζει και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Οι πόροι προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Οσον αφορά στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα κοινωνικής πολιτικής ενημερώνει ότι το πρόγραμμα προσέφερε τις υπηρεσίες του σε 319 περιστατικά αντίστοιχα και συγκεκριμένα σε άτομα μοναχικά και ηλικιωμένα, άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ), με σοβαρά προβλήματα υγείας, καθώς και σε πολίτες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, οι οποίοι δυσκολεύονται να αυτοεξυπηρετηθούν ή να μετακινηθούν από τον τόπο διαμονής τους και δεν έχουν κάποιο συγγενικό ή άλλο πρόσωπο να τους φροντίζει.

Οι παροχές περιλαμβάνουν παροχή πληροφοριών και συμβουλευτικής καθοδήγησης, διασύνδεση και συνεργασία με φορείς και υπηρεσίες για κοινωνικά ζητήματα, νοσηλευτική φροντίδα και οικιακή φροντίδα. Επίσης βοήθεια στην ατομική υγιεινή και άλλες υπηρεσίες που κρίνονται αναγκαίες, καθώς και καθημερινή διανομή φαγητού σε συνεργασία με τα Σπίτια Γαλήνης της περιοχής.

Τέλος, οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου πραγματοποιούσαν καθημερνά καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018 μετρήσεις σακχάρου, χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων και αρτηριακής πίεσης σε δημότες ηλικίας άνω των 60 ετών.

Ακόμη οι κοινωνικές δομές του Δήμου ενίσχυσαν με διατακτικές και με τρόφιμα τις ενορίες σε όλο τον καλλικρατικό Δήμο, το κοινωνικό παντοπωλείο του Αγίου Νικολάου και τα Σπίτια Γαλήνης Αγίου Δημητρίου Αλμυρού και Ευξεινούπολης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου