ΑΛΜΥΡΟΣ

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΥΑ Αλμυρού

εγκρίθηκε-ο-προϋπολογισμός-της-δευα-α-641656

Στο ένα εκατομμύριο ευρώ οι οφειλές από απλήρωτους λογαριασμούς – Μηδενικές αυξήσεις στα τέλη

Υψους 6.090.000 ευρώ είναι ο προϋπολογισμός για το 2019 της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης Αλμυρού (ΔΕΥΑΑΛ).

Ο προϋπολογισμός τέθηκε προχθές στο Διοικητικό Συμβούλιο και εγκρίθηκε. Σύμφωνα με την παρουσίαση που έγινε, ο προϋπολογισμός είναι ύψους 6.090.000 ευρώ συμπεριλαμβάνοντας και τα χρηματικά ποσά που απαιτούνται για τα συνεχιζόμενα και τα νέα έργα.

Συγκεκριμένα, τα έργα που «τρέχουν» αυτή την περίοδο στον καλλικρατικό Δήμο είναι η αποχέτευση της Αμαλιάπολης και η αντικατάσταση του δικτύου της Ευξεινούπολης. Για την τρέχουσα χρονιά η Δημοτική Επιχείρηση έχει προβλέψει κονδύλι ύψους 20.000 ευρώ και για την αντικατάσταση του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Ευξεινούπολης.

Ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος ως προς τα έσοδα και τα έξοδα. Στα έξοδα της Δημοτικής Επιχείρησης προβλέπεται ποσό 150.000 ευρώ για οφειλές προς τους προμηθευτές και 250.000 ευρώ προς τη ΔΕΗ.

Αντίστοιχα οι οφειλές των πολιτών προς τη Δημοτική Επιχείρηση έχουν φθάσει πλέον και έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο ευρώ, καθώς το περασμένο έτος αυξήθηκαν και περαιτέρω κατά 150.000 ευρώ περίπου.

Παρά τη ρύθμιση των 100 δόσεων που «τρέχει» με μικρότερη δυνατή καταβολή ποσού ύψους 30 ευρώ, οι πολίτες που έχουν ανταποκριθεί και έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους είναι μόλις 25.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΑΛ Ηλίας Δαλακούρας σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «δυστυχώς ο κόσμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά και να ρυθμίσει τις οφειλές του. Εάν συνεχιστεί όμως αυτή η κατάσταση θα είμαστε αναγκασμένοι να λάβουμε επώδυνα μέτρα, όπως διακοπή παροχής ύδρευσης».

Επισημαίνεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης αντιλαμβανόμενο την οικονομική κρίση και τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται οι πολίτες έχει αποφασίσει να μην επιβάλει αυξήσεις στα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης για το 2019 και να διατηρήσει τις τιμές που ίσχυαν το περασμένο έτος.

Και οι δύο αποφάσεις θα έρθουν προς έγκριση στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αλμυρού.

Η απόφαση για τα τέλη

Οι λογαριασμοί ύδρευσης και αποχέτευσης θα εκδίδονται ανά τρίμηνο στον Αλμυρό, ενώ σε Σούρπη, Πτελεό και Ανάβρα ανά εξάμηνο. Στην πρώτη περίπτωση το ένα τρίμηνο θα είναι έναντι και το επόμενο εκκαθαριστικό, ενώ στους υπόλοιπους τομείς οι λογαριασμοί θα είναι εκκαθαριστικοί.

Ως έναντι για τον πρώην καποδιστριακό Δήμο (Αλμυρός, Ευξεινούπολη, Πλάτανος, Κρόκιο, Νεοχωράκι, Νεράιδα, Ανθότοπος, Αργιλοχώρι, Μαυρόλοφος, Μαμαλέικα, Φυλάκη, Πέρδικα) θα λογίζεται το 90% του μέσου όρου των κυβικών κατανάλωσης των τεσσάρων προηγούμενων τριμήνων, για τους Κωφούς, Κοκκωτούς ως έναντι θα χρεώνονται οι οικίες και τα ποιμνιοστάσια 120 κυβικά.

Ο εκκαθαριστικός λογαριασμός που αφορά στον εν λόγω τομέα θα τιμολογείται με την ίδια αντίστοιχη κλίμακα του έναντι λογαριασμού.

Στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς για τους πρώην Δήμους Σούρπης, Πτελεού και την Κοινότητα Ανάβρας α) στις περιπτώσεις που τα υδρόμετρα είναι προβληματικά (χαλασμένα) θα χρεώνονται 0 κυβικά, β) στις περιπτώσεις που τα υδρόμετρα βρίσκονται μέσα στις οικίες (ή δεν είναι δυνατή η λήψη της ένδειξης για οποιοδήποτε λόγο) και είναι λειτουργικά και μη προσβάσιμα θα χρεώνονται 50 κυβικά και όταν θα ληφθεί η ένδειξη θα γίνει η εκκαθάριση.

Στα τέλη υπάρχει έκπτωση 50% για άτομα με αναπηρία από 67% και άνω, για μονογονεϊκές ή άπορες οικογένειες και για πολύτεκνους ή ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου