ΑΛΜΥΡΟΣ

Ερευνητικές εργασίες στις λίμνες Ζερέλια

ερευνητικές-εργασίες-στις-λίμνες-ζερ-61772

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του δημάρχου Αλμυρού, Δημήτρη Εσερίδη, με τον καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνο Κυριακόπουλο, πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018, στην περιοχή των λιμνών «Ζερέλια», ερευνητικές εργασίες.

Με τη βοήθεια εκσκαφέα έγινε μικρή τάφρος στο έδαφος βάθους περίπου 8,5 μέτρων σε επιλεγμένο σημείο μεταξύ των δύο λιμνών. Έγινε λεπτομερής συλλογή δειγμάτων πετρωμάτων και από τους υποκείμενους εδαφικούς ορίζοντες.

Σκοπός της ερευνητικής προσπάθειας είναι η πετρολογική και ορυκτολογική μελέτη των υποκείμενων πετρολογικών σχηματισμών με τη βοήθεια πολωτικού και ηλεκτρονικού μικροσκοπίου στα εργαστήρια Ορυκτολογίας και Πετρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και σε εξειδικευμένα εργαστήρια γεωχημείας και πετρολογίας του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης στην Ελβετία από τον καθηγητή κ. Volker Dietrich.

Η κοινή αυτή προσπάθεια έχει ως στόχο να διευκρινιστεί με σαφήνεια η σύσταση των ορυκτών και πετρωμάτων που βρίσκονται στην επιφάνεια και το υπέδαφος της περιοχής μέχρι τον εντοπισμό του μητρικού πετρώματος. Τα αποτελέσματα εκτιμάται ότι θα συμβάλλουν στην ερμηνεία του τρόπου δημιουργίας των δύο αινιγματικών λιμνών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου