ΑΛΜΥΡΟΣ

Από το 2015 επενδύει στην ΚΑΡΠΑ το Γυμνάσιο Ευξεινούπολης

από-το-2015-επενδύει-στην-καρπα-το-γυμνάσι-548839

Το πρώτο σχολείο στην Ελλάδα, που έλαβε πιστοποίηση, ενώ από το 2019 διαθέτει δικό του απινιδωτή

Το πρώτο σχολείο στην Ελλάδα οι μαθητές του οποίου έλαβαν πιστοποίηση ΚΑΡΠΑ το 2018 και το 2019 απέκτησε τον δικό του εξωτερικό απινιδωτή ενώ κάθε χρόνο μαθητές της γ’ τάξη παρακολουθούν σεμινάρια καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, είναι το Γυμνάσιο Ευξεινούπολης.

Το σχολείο έχει επενδύσει στη γνώση ΚΑΡΠΑ από το 2015, αναφέρεται σε ανακοίνωση της διευθύντρια του σχολείου, Μαρίας Σταυραντώνη, με αφορμή σοβαρά περιστατικά αντιμετώπισης καρδιακής ανακοπής των τελευταίων ημερών.

Αναφέρει η κ. Σταυραντώνη:

Διαπιστώνουμε την αναγκαιότητα ύπαρξης αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών σε χώρους όπου συχνάζουν πολλοί άνθρωποι, όπως στάδια, κλειστά γυμναστήρια, σχολεία, δικαστήρια, πολυκαταστήματα κ.λπ. Μόνος του όμως ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής δεν μπορεί να σώσει μια ζωή. Πρέπει κάποιος να γνωρίζει να τον χειρίζεται. Πρέπει οι πολίτες να αφιερώσουν 2 ώρες από τη ζωή τους για να παρακολουθήσουν ένα σεμινάριο βασικής υποστήριξης της ζωής (για την περίοδο λόγω covid 2019 η διάρκεια είναι 2 ώρες) ώστε να μπορέσουν με τα χέρια τους να σώσουν μια ανθρώπινη ζωή.

Πόσο σημαντική ήταν η κίνηση που έκαναν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Ευξεινούπολης το 2015! Αφού παρακολούθησαν το σεμινάριο για την ΚΑΡΠΑ, από την εξαιρετική εκπαιδευτική ομάδα του 404 ΓΣΝ Λάρισας με επικεφαλής τον Διευθυντή του Καρδιολογικού Τμήματος του ΓΣΝΛ, Καρδιολόγο, Στρατιωτικό Ιατρό κ. Παρίση Χαράλαμπο, εκπαιδευτή ERC, έκαναν μια εκστρατεία και συγκέντρωσαν χρήματα για την αγορά 3 αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών. Τους πρόσφεραν στον Δήμο Αλμυρού και είναι τοποθετημένοι στο Αστυνομικό Τμήμα Αλμυρού, στο Εθνικό Στάδιο Αλμυρού και στη Σούρπη. Έκτοτε όλοι οι μαθητές του Γυμνασίου Ευξεινούπολης κάθε χρόνο παρακολουθούν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Κids Save Lives από την ομάδα του κ. Παρίση.

Οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Ευξεινούπολης είχαν την τύχη αλλά και την τιμή να εκπαιδευτούν αποκλειστικά στην ΚΑΡΠΑ στα πλαίσια του 1ου Πανελλαδικά Επίσημου Σεμιναρίου Βασικής Υποστήριξης της Ζωής με τη χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή, με την επίσημη ευρωπαϊκή πιστοποίηση σε σχολεία, που οργανώθηκε στο σχολείο μας από το Καρδιολογικό Τμήμα του 404 ΓΣΝΛ, το Υπουργείο Παιδείας και το ΙΕΠ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (ERC) την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018. Η εκπαίδευση των μαθητών κατά τη διάρκεια του προγράμματος εκπαίδευσης, το οποίο είναι πιστοποιημένο και διεθνώς αναγνωρισμένο, περιείχε μαθήματα εκμάθησης θεωρητικών γνώσεων και πρακτική σε πραγματικά σενάρια, έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν γερή βάση και να μπορούν να αντιδράσουν αποτελεσματικά όταν προκύψει κάποια έκτακτη ανάγκη.

Είμαστε το πρώτο σχολείο στην Ελλάδα που οι μαθητές του πήραν πιστοποίηση ΚΑΡΠΑ το 2018. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης περιγράφει με τον τίτλο «Έλληνες σπουδαστές σώζουν ζωές», τη διοργάνωση του 1ου Επίσημου Σεμιναρίου BLS Πανελλαδικά στο Γυμνάσιο Ευξεινούπολης τον Φεβρουάριο 2018, με ιδιαίτερα εγκωμιαστικά σχόλια για την προσπάθεια των μαθητών να προσφέρουν τρεις απινιδωτές στην πόλη τους.

Από τότε οι μαθητές της Γ΄ τάξης παρακολουθούν κάθε χρόνο, το πεντάωρο σεμινάριο και παίρνουν την πιστοποίηση ΚΑΡΠΑ. Μόνο φέτος οι απόφοιτοι της Γ΄ Γυμνασίου, λόγω του Covid 2019, δεν κατάφεραν να πάρουν την πιστοποίηση αλλά ευελπιστούμε ότι αυτό θα γίνει την επόμενη σχολική χρονιά καθώς με την ίδρυση των Λυκειακών Τάξεων θα παρακολουθήσουν το αντίστοιχο σεμινάριο και οι μαθητές της Α΄ Λυκείου στο σχολείο μας.

Το σχολείο μας διαθέτει αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή, από τον Σεπτέμβριο 2019, τον οποίο πρόσφερε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, ως επιβράβευση των δράσεων των μαθητών και των εκπαιδευτικών μας.

Επίσης στη διάρκεια της θητείας μου με τη Δημοτική Αρχή του κ. Εσερίδη Δημήτρη καταφέραμε να επιμορφώσουμε και να πιστοποιήσουμε περισσότερους από 500 συμπολίτες μας στα σεμινάρια

ΚΑΡΠΑ που οργανώσαμε ως Δήμος Αλμυρού. Ελπίζουμε αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί και στο μέλλον καθώς αποδεικνύεται κάθε ημέρα από τα γεγονότα, πόσο απαραίτητη γνώση αλλά και σημαντική, είναι για τους απλούς πολίτες η γνώση της ΚΑΡΠΑ.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ, για την πολύτιμη γνώση που προσφέρει στους μαθητές μας ο κ. Χαράλαμπος Παρίσης και η ομάδα του, είναι το λιγότερο που μπορούμε να τους απευθύνουμε. Ένα ευχαριστώ για την μοναδική εμπειρία που έζησαν οι μαθητές μας και την ευκαιρία που τους δόθηκε να αποκτήσουν πιστοποιημένες γνώσεις στην ΚΑΡΠΑ. Αισθανόμαστε πολύ τυχεροί που συνεργαζόμαστε μαζί τους. Είναι πολύ σημαντικό το έργο τους και η προσφορά τους στους μαθητές αλλά και στους συνανθρώπους μας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου