ΑΛΜΥΡΟΣ

Πλάτανος Αλμυρού: Ξεφόρτωναν απόβλητα από ελαιοτριβείο σε αγρόκτημα

πλάτανος-αλμυρού-ξεφόρτωναν-απόβλητ-526315

Ερευνες προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρξε επιβάρυνση ευρύτερα του ελαιοτριβείου

Μετέφεραν με βυτιοφόρο τα υγρά απόβλητα ελαιοτριβείου σε αγρόκτημα στον Πλάτανο Αλμυρού, τα απέρριπταν σε πρόχειρες εδαφοδεξαμενές βάθους έως και 1,5 μέτρου και τα αναμόχλευαν με το χώμα με τη χρήση τρακτέρ ώστε να μην προκαλούν δυσωδία.

Εκτεταμένη υποβάθμιση περιβάλλοντος σε αγρόκτημα στην περιοχή Πλατάνου Αλμυρού διερευνά η Διεύθυνση Ανάπτυξης των Περιφερικών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων.

Σε έλεγχο την Τετάρτη, 7 Μαΐου, το κλιμάκιο διαπίστωσε ότι άγνωστοι δράστες χωρίς να έχουν τις απαραίτητες περιβαλλοντικές εγκρίσεις απέρριπταν ανεξέλεγκτα τα υγρά απόβλητα ελαιοτριβείου σε αγρόκτημα κοντά στην επαρχιακή οδό Αλμυρού – Σούρπης.

Μάλιστα, για το σκοπό αυτό είχαν κατασκευάσει δύο πρόχειρες εδαφοδεξαμενές χωρίς περίφραξη, ενώ το αγρόκτημα σχεδόν σε όλη την έκτασή του φαίνεται οργωμένο, με σκοπό την αναμόχλευση των υγρών αποβλήτων με το χώμα, κατά παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Την ώρα του ελέγχου οι ιδιοκτήτες του αγροκτήματος απουσίαζαν. Η Διεύθυνση συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών, αλλά και των ιδιοκτητών του αγροκτήματος, ενώ εξετάζει αν τα υγρά απόβλητα διασκορπίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή του ελαιοτριβείου.

Ο κατσίγαρος, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, (το υλικό που προέρχεται από την παραγωγική διαδικασία ελαιοτριβείου), αλλάζει τη σύσταση του ph του εδάφους και δημιουργεί προβλήματα στις καλλιέργειες.

Η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη δήλωσε ότι: «Η προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας του πολίτη είναι πάντα ψηλά στις προτεραιότητές μας, γι’ αυτό οι Υπηρεσίες μας επιλαμβάνονται άμεσα και διερευνούν παρόμοια περιστατικά, επιβάλλοντας τις προβλεπόμενες απ’ την οικεία νομοθεσία κυρώσεις».

Αναλυτικά από το γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας & Σποράδων ανακοινώθηκε ότι η Δ/νση Ανάπτυξης των Περιφερικών Ενοτήτων Μαγνησίας & Σποράδων διερευνά περιστατικό υποβάθμισης του περιβάλλοντος στην περιοχή Πλατάνου Αλμυρού.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, «κλιμάκιο υπαλλήλων της υπηρεσίας μετέβη στην περιοχή στις 7-5-2015 στην περιοχή και διαπίστωσε κατασκευή εδαφοδεξαμενών χωρίς τις απαραίτητες περιβαλλοντικές εγκρίσεις και ανεξέλεγκτη απόρριψη υγρών αποβλήτων ελαιοτριβείου σε αγρόκτημα πλησίον της επαρχιακής οδού Αλμυρού – Σούρπης.

Οπως μαρτυρά το φωτογραφικό υλικό, που προέκυψε από την αυτοψία του κλιμακίου, στο σημείο υπάρχουν δύο εδαφοδεξαμενές χωρίς περίφραξη και ανεξέλεγκτου βάθους, ενώ το αγρόκτημα σχεδόν σε όλη την έκτασή του φαίνεται οργωμένο, με σκοπό την αναμόχλευση των υγρών αποβλήτων με το χώμα, κατά παράβαση της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας».

Κ.Μ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου