ΑΛΜΥΡΟΣ

Εκστρατεία ενάντια στον καρκίνο του μαστού

εκστρατεία-ενάντια-στον-καρκίνο-του-μ-482388

Σειρά εκδηλώσεων το επόμενο διάστημα σε Πλάτανο, Αμαλιάπολη και Αχίλλειο

Ενημερωτική καμπάνια για τη σημασία που έχει η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας ξεκίνησε το Κέντρο Υγείας Αλμυρού.

Ηδη την Τετάρτη, 3 Ιουνίου, οι μαίες κ.κ. Μαρία Γκουβελά και Κωνσταντίνα Μακρή πραγματοποίησαν με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία, καθώς υπήρξε ικανοποιητική ανταπόκριση, εκδήλωση ευαισθητοποίησης στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημοτικού σχολείου Σούρπης, ενώ ανάλογες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα στον Πλάτανο, την Αμαλιάπολη και το Αχίλλειο.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οι μαίες διένειμαν ερωτηματολόγιο προκειμένου να υπάρξει ένα δείγμα – στατιστική μελέτη στον Αλμυρό για τις γνώσεις και τις απόψεις των γυναικών στα εν λόγω προβλήματα υγείας.

Ερωτηθείσα σχετικώς η κ. Μακρή Κωνσταντίνα είπε ότι η εκδήλωση επισήμανε την αξία που έχει η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού με αυτοεξέταση – ψηλάφηση και μαστογραφία, και του τραχήλου της μήτρας με το τεστ ΠΑΠ, αλλά και τον εμβολιασμό των παιδιών στην προεφηβεία για τον ιό HPV.

Μεταξύ των άλλων, συμπλήρωσε η ίδια, έγινε αναλυτική παρουσίαση των συμπτωμάτων που πρέπει να ανησυχούν κάθε γυναίκα.

Σχετικά με το δεύτερο θέμα της συζήτησης, έγινε εκτενής αναφορά στους κανόνες υγιεινής του γυναικείου γεννητικού συστήματος, ενώ ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος με ερωτήσεις – απαντήσεις.
Το Φθινόπωρο αναμένεται να επισκεφθεί την περιοχή και η Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας.

Να επισημανθεί ότι σύμφωνα με διεθνή μελέτη, ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πιο συχνή μορφή καρκίνου μεταξύ των γυναικών. Στην Ελλάδα αναφέρονται 4.500 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο και δυστυχώς μόνο το 5% των κρουσμάτων διαγιγνώσκεται άμεσα.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αντίστοιχα είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος των γυναικείων γενετικών οργάνων μετά από τον καρκίνο της ωοθήκης. Μετά από αυτόν ακολουθεί ο καρκίνος του ενδομητρίου που έχει λίγο χαμηλότερη συχνότητα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου