ΑΛΜΥΡΟΣ

Ενιαίος κανονισμός για τα κοιμητήρια

ενιαίος-κανονισμός-για-τα-κοιμητήρια-471370

Εχει δοθεί σε αντιπολίτευση και φορείς για να υποβάλλουν προτάσεις

Ενιαίο κανονισμό για τα 26 συνολικά κοιμητήρια στον καλλικρατικό δήμο ετοιμάζει η δημοτική αρχή Αλμυρού. Ο κορεσμός, αλλά και οι δυσλειτουργίες σε περιφερειακά κοιμητήρια υποχρεώνουν τη δημοτική αρχή να καταργήσει τους οικογενειακούς τάφους αλλά και να διαμορφώσει ένα ενιαίο πλαίσιο λειτουργίας των κοιμητηρίων.

Ο κανονισμός έχει ήδη δοθεί στην αντιπολίτευση προκειμένου να κάνουν τις προτάσεις τους αλλά και στους αρμόδιους φορείς ώστε τα κοιμητήρια να λειτουργούν πιο εύρυθμα και σε κάθε περίπτωση ενιαία.

Ο αντιδήμαρχος Τοπικής Ανάπτυξης, Μιχάλης Μακρής, είπε ότι η υφιστάμενη λειτουργία των δημοτικών νεκροταφείων βρίσκεται σε οριακό σημείο. Προς επίρρωση επικαλέστηκε το Κοιμητήριο Μιτζέλας Αμαλιάπολης, τονίζοντας ότι εκεί υπάρχει πρόβλημα κορεσμού.

«Από εδώ και στο εξής δεν θα παραχωρείται χώρος για σύσταση οικογενειακού τάφου σε κανένα νεκροταφείο παρά μόνο εάν η δημοτική αρχή υλοποιήσει την πρόθεσή της και προχωρήσει στη δημιουργία διαδημοτικού κοιμητηρίου» είπε ο ίδιος.

Για το καθεστώς λειτουργίας των κοιμητηρίων, ο αντιδήμαρχος είπε ότι η φιλοσοφία από την οποία διέπονται σήμερα διαφέρει από την Ευξεινούπολη στη Σούρπη, από την Αμαλιάπολη στον Πτελεό.

Ο νέος κανονισμός θα έρθει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Αλμυρού. Ο κ. Μακρής εξήγησε ότι τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν, καθώς πολύς κόσμος που βρίσκεται σε πόλεις συνεχίζει να διατηρεί τους δεσμούς του με τον Αλμυρό και επιστρέφει για να ενταφιάσει εδώ τους ανθρώπους του.

«Το πρόβλημα με την μη επάρκεια χώρων για νέους τάφους υπάρχει σχεδόν σε όλα τα νεκροταφεία. Επιπλέον, σε αρκετές περιπτώσεις, ιδιαίτερα στον Πτελεό, παρουσιάστηκε το φαινόμενο πολίτες να διαμαρτύρονται για τα τέλη διατήρησης τάφων, καθώς αποδείχτηκε ότι είχαν προχωρήσει στις εκταφές» είπε ο ίδιος.

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος προχώρησε έτσι στην καταγραφή όλων των τάφων ώστε να μπει τέλος στις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των πολιτών.

Τάξη θα μπει και στο θέμα με τις άδειες του δήμου για ταφές. Υπήρξαν περιπτώσεις, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, που ενώ δεν δόθηκε άδεια, ωστόσο εκτελέστηκαν ενταφιασμοί, με αποτέλεσμα να είναι άγνωστο εάν κόπηκαν τα απαιτούμενα παραστατικά.

«Ολα αυτά τα θέματα αντιμετωπίζονται με το νέο κανονισμό» κατέληξε ο ίδιος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου