ΑΛΜΥΡΟΣ

Σχέδιο για το δάσος Κουρί συζητά το δημοτικό συμβούλιο Αλμυρού

σχέδιο-για-το-δάσος-κουρί-συζητά-το-δημ-457443

Με στόχο τον εμπλουτισμό της πανίδας και την αύξηση της επισκεψιμότητας

Ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διαχείριση και ανάδειξη του δάσους Κουρί θα παρουσιαστεί σήμερα Τρίτη, στις 7 το απόγευμα, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αλμυρού, το οποίο θα κληθεί να εγκρίνει τις προτεινόμενες δράσεις παρέμβασης.

Το σχέδιο προβλέπει την τοποθέτηση πληροφοριακών πινακίων σήμανσης σε κομβικά σημεία και την ανάδειξη του ψυχαγωγικού χαρακτήρα του δρυοδάσους με όχημα κατασκευασμένο με υλικά εναρμονισμένα με το ύφος και το χαρακτήρα της περιοχής, το οποίο θα πραγματοποιεί περιήγηση των επισκεπτών εντός του δάσους, των λιμνών και θα συνδέεται με το κέντρο της πόλης του Αλμυρού. Το όχημα θα ακολουθεί τις υφιστάμενες διαδρομές στα όρια του δάσους, ενώ σχεδιάζεται η διάνοιξη μίας μικρής οδού που θα συνδέει την περιοχή των λιμνών και του τεχνητού λειμώνα με το υπόλοιπο τμήμα του δάσους.

Για λόγους ασφαλείας των επισκεπτών, το σχέδιο προβλέπει την επιδιόρθωση των κατεστραμμένων τμημάτων της ξύλινης περίφραξης περιμετρικά των λιμνών και τη συντήρηση με ειδικό υλικό επικάλυψης για την ενίσχυση της αντοχής απέναντι στις καιρικές συνθήκες. Η ίδια μεταχείριση προτείνεται και στα ξύλινα οικήματα, ενώ παράλληλα συνιστάται η προμήθεια εξοπλισμού κι εκθεσιακού υλικού ώστε ένα εξ αυτών να αποτελέσει κέντρο περιβαλλοντικής ενημέρωσης.

Στις δράσεις περιλαμβάνεται η οριοθέτηση και διαγράμμιση μερικών θέσεων στάθμευσης οχημάτων και η απαγόρευση της εισόδου περισσοτέρων οχημάτων εντός του χώρου του δρυοδάσους και δη εκτός του ασφαλτοστρωμένου οδοστρώματος, ενώ ειδικά για την εξασφάλιση της βατότητας και της προσβασιμότητας του μονοπατιού περιπάτου, η επίστρωση των ήδη χαραγμένων διαδρομών με αδρανές ανοιχτόχρωμο υλικό.

Στις περιπατητικές διαδρομές προτείνεται η εγκατάσταση υπαίθριων οργάνων γυμναστικών με άλλα από φυσικά υλικά, η τοποθέτηση ξύλινων ή κτιστών πέτρινων με σκέπαστρο, ενώ στις αθλητικές εγκαταστάσεις εντός του δάσους η επιδιόρθωση των βλαβών και η συντήρηση των οργάνων.

Περιμετρικά των λιμνών και του χώρου της παιδικής χαράς προβλέπεται η εγκατάσταση 3-5 ξύλινων κιοσκιών με τραπεζοκαθίσματα δυναμικότητας φιλοξενίας 10-20 ατόμων το καθένα ώστε να μπορεί μία παρέα επισκεπτών να απολαμβάνει και σε ημέρες έντονης ηλιοφάνειας τη θέα και τις δυνατότητες αναψυχής του δρυοδάδους.

Οι περιβαλλοντικές παρεμβάσεις στοχεύουν στον εμπλουτισμό της πανίδας με είδη όπως ο λαγός, τα ελάφια και τα παγώνια, οι πάπιες και οι κύκνοι, ενώ παράλληλα προτείνουν τη δημιουργία τεχνητού λειμώνα – χώρου φιλοξενίας της άγριας πανίδας του δάσους με εγκατάσταση ποτίστρων και καλλιέργεια για προσφορά τροφής, ώστε να μην επηρεάζεται καθόλου η φυσική αναγέννηση της δρυός.

Σχετικά με τις επιδιορθώσεις ζημιών, το σχέδιο κάνει ειδική αναφορά για την αποκατάσταση στις φθορές στην περίφραξη, στις καλύβες του Πολιτιστικού Συλλόγου Σαρακατσαναίων, στις πετρόχτιστες βρύσες στον Ιερό Ναό Αγίου Σεραφείμ και στο εξωκλήσι Αγ. Γεωργίου, ενώ μεταξύ άλλων προβλέπει τη συντήρηση και ανακαίνιση του κτιρίου του αναψυκτηρίου, την τοποθέτηση κάδων απόθεσης απορριμματοφόρων αστικού τύπου κ.α.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου