ΑΛΜΥΡΟΣ

Κλείνει το καφενείο του ΚΑΠΗ με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού

κλείνει-το-καφενείο-του-καπη-με-απόφασ-18088

Βαρύνει με 70.000 ευρώ τα ταμεία του δήμου – Εγκρίθηκαν τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμός

Στην αναστολή λειτουργίας του καφενείου του ΚΑΠΗ προχώρησε προχθές το βράδυ σε συνεδρίασή του, το δημοτικό συμβούλιο Αλμυρού. Με τη δημοτική αρχή να είναι αμετακίνητη στη θέση της για κατάργηση του καφενείου -τουλάχιστον προς το παρόν- η ομάδα πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, ενέκρινε την αναστολή.

Οι προτάσεις της αντιπολίτευσης για εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων έπεσαν στο κενό. Ο δήμαρχος Αλμυρού, Δημήτρης Εσερίδης τόνισε ότι ο δήμος Αλμυρού δεν μπορεί να συνεχίσει να χρεώνεται για το ΚΑΠΗ κάθε χρόνο περί τις 70.000 ευρώ, όταν τα έσοδά του είναι της τάξεως των 1.000-1.500 ευρώ. Θα κοιτάξουμε, είπε, να ενισχύσουμε τις εκδρομές και τις εκδηλώσεις του ΚΑΠΗ. Όμως, το καφενείο, πρόσθεσε, επιφέρει τεράστια έξοδα».

Στο μεταξύ, τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμός έτους 2015 είχαν ήδη «περάσει» από το Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρού στις διαδοχικές συνεδριάσεις, που συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ.

Με τη σύνταξη του επικεφαλής μειοψηφίας Σπύρου Ράππου με την πρόταση της ομάδας πλειοψηφίας, το δημοτικό συμβούλιο Αλμυρού ενέκρινε κατά πλειοψηφία το νέο τεχνικό πρόγραμμα ύψους 444.836 ευρώ. Πρόκειται για ένα ρεαλιστικό – εφικτό προγραμματισμό έργων, όπως είπε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Αριστείδης Καραγιώργος, εισηγούμενος το θέμα, καθώς απηχεί τη σημερινή οικονομική πραγματικότητα. Ο ίδιος σημείωσε ότι δίνει προτεραιότητα στα παιδιά και την οδοποιία.

Την πρόταση της δημοτικής αρχής καταψήφισαν οι αντιπολιτευτικές παρατάξεις των κ. κ. Βαγγέλη Χατζηκυριάκου, Νίκου Τσανή και Σάββα Τσόγκα, χαρακτηρίζοντας το τεχνικό πρόγραμμα φτωχό και χωρίς όραμα, για να ανταπαντήσει ο δήμαρχος Δημήτρης Εσερίδης, ότι: «Φτωχή είναι η φαντασία σας» και να επισημάνει στο συμβούλιο ότι δεν επρόκειτο παρά για το έναν προγραμματισμό που αφορά το προς το παρόν ξεκίνημα έργων.

Είχαν προηγηθεί οι τοποθετήσεις των επικεφαλής. Ο κ. Χατζηκυριάκος ισχυρίστηκε ότι η δημοτική αρχή θα πρέπει να βρίσκεται σε διαδικασία μόνιμης διεκδίκησης έργων, ενώ ο κ. Τσανής ότι θα πρέπει να έχει συγκεκριμένη κατεύθυνση, όραμα. Από την πλευρά του ο κ. Τσόγκας υποστήριξε ότι το πρόγραμμα κινείται σε λάθος κατεύθυνση.

Ο προϋπολογισμός

Με το δήμαρχο Αλμυρού, Δημήτρη Εσερίδη, να επισημαίνει ότι ο προϋπολογισμός ύψους 28,5 εκατ. ευρώ δίνει έμφαση στην περικοπή των δαπανών για το νοικοκύρεμα του δήμου, κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε και ο προϋπολογισμός του δήμου Αλμυρού. Με την ομάδα πλειοψηφίας συντάχθηκαν οι παρατάξεις της μειοψηφίας των κ. κ. Σπ. Ράππου και Κ. Κρανά.

Την πρόταση καταψήφισε ο κ. Χατζηκυριάκος με το σκεπτικό ότι δεν προβλέπονται κονδύλια για σημαντικούς τομείς όπως τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την κοινωνική μέριμνα.Επιπλέον κατά του προϋπολογισμού τάχθηκε ο κ. Τσανής ο οποίος υποστήριξε ότι υπάρχει χαμηλό επίπεδο οργάνωσης και ασφυκτικά πλαίσια μνημονιακής πολιτικής καθώς ο κ. Τσόγκας ο οποίος ισχυρίστηκε ότι χρειάζεται πλαίσιο διεκδίκησης για πλήρη κρατική επιδότηση.

«Κάνουμε τον προϋπολογισμό ανάποδα, ξεκινώντας από τα έξοδα και κάνουμε περικοπές. Να συνυπολογίσετε ότι έχουμε πολλά απρόβλεπτα έξοδα, που μας έρχονται με φωτοτυπίες σε καρφιτσωμένα τιμολόγια, για έργα χωρίς αναθέσεις» είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος ολοκληρώνοντας τη συζήτηση και καλώντας το Σώμα να ψηφίσει το θέμα.

Μεταξύ άλλων το συμβούλιο συζήτησε και ενέκρινε την έκδοση ψηφίσματος για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), την αντικατάσταση του εκκαθαριστή της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης, ενώ το έκτακτο θέμα της Αναμόρφωσης προϋπολογισμού 2014 του Ν.Π.Δ.Δ. Αλμυρού, με στόχο την πληρωμή των υπαλλήλων εγκρίθηκε ομόφωνα με την παράταξη του κ. Τσανή να επισημαίνει ότι μετά την κατάργηση του ΝΠΔΔ ήταν αναμενόμενο να δημιουργηθούν προβλήματα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου