ΑΛΜΥΡΟΣ

Συναγερμός για καταρροϊκό πυρετό

συναγερμός-για-καταρροϊκό-πυρετό-173738

Ενδείξεις για προσβολή ζώων σε δύο κτηνοτροφικές μονάδες του Αλμυρού

Σε καραντίνα βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας μετά από ενδείξεις για προσβολή προβάτων από καταρροϊκό πυρετό σε δύο κτηνοτροφικές μονάδες του Αλμυρού. Όλα τα συμπτώματα των ζώων στις δύο μονάδες του Αλμυρού συγκλίνουν στο ότι έχουν προσβληθεί από τη νόσο, ωστόσο αναμένονται τα επίσημα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων των ζώων, που πραγματοποιήθηκαν από κτηνοτρόφους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων. Μάλιστα πριν από δύο μήνες είχαν προσβληθεί και πάλι πρόβατα κτηνοτροφικής μονάδας του Αλμυρού από καταρροϊκό πυρετό, ωστόσο δεν είχε εξαπλωθεί η νόσος.

Ρεπορτάζ: ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Ο καταρροϊκός πυρετός είναι λοιμώδης νόσος των μηρυκαστικών (βοοειδή, αιγοπρόβατα) η οποία οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών. Η νόσος παρουσιάζεται συχνά στην Ελλάδα και εξαπλώνεται κυρίως το καλοκαίρι λόγω των κουνουπιών από ζώο σε ζώο, ενώ για τον άνθρωπο δεν είναι επικίνδυνη.

Από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε επιφυλακή, αφού σε περίπτωση που κολλήσουν τα ζώα καταρροϊκό πυρετό και δεν υποβληθούν στην κατάλληλη θεραπεία πεθαίνουν, προκαλώντας σημαντικές οικονομικές ζημίες στον κτηνοτρόφο.

Ειδικότερα οι θάνατοι μεταξύ των ζώων κυμαίνονται από 1% μέχρι και 90% και κυρίως οφείλονται στην αδυναμία πρόσληψης της τροφής από τα ζώα, την απίσχνανση και τις παρατηρούμενες επιπλοκές.

«Έχουμε ενδείξεις για προσβολή ζώων από καταρροϊκό σε δύο κτηνοτροφικές μονάδες στον Αλμυρού, ωστόσο περιμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων» τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, τονίζοντας ότι οι υπόλοιποι κτηνοτρόφοι θα πρέπει άμεσα να λάβουν μέτρα εντομοπροστασίας για να προστατεύσουν τα ζώα τους.

Μάλιστα η ίδια επεσήμανε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τον άνθρωπο από τον καταρροϊκό πυρετό.

«Μετά τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού στη Βέροια βρισκόμαστε σε επιφυλακή εδώ και ένα μήνα», σημείωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και πρόεδρος Συλλόγου Κτηνοτρόφων Αλμυρού Γιάννης Γκρίνιας, τονίζοντας ότι όταν υπάρχει κρούσμα της νόσου θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα από τους κτηνοτρόφους σε ακτίνα 60 χλμ. από περιστατικό.

Μέτρα πρόληψης

Την προσοχή των κτηνοτρόφων εφιστά από την πλευρά της η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας & Σποράδων, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το απόγευμα. Συγκεκριμένα προτρέπει τους κτηνοτρόφους να λάβουν άμεσα μέτρα εντομοπροστασίας που αφορούν στα ζώα, τις εκτροφές και τις μετακινήσεις αυτών.

Ειδικότερα συστήνει τα εξής: Θα πρέπει τα ζώα να μην παραμένουν στο ύπαιθρο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Να αποφεύγονται μετακινήσεις ζωντανών μηρυκαστικών κατά τις ώρες δραστηριότητας των εντόμων – φορέων (από το σούρουπο ως την αυγή). Να χρησιμοποιούνται εγκεκριμένα κτηνιατρικά εντομοαπωθητικά σκευάσματα αφενός στα ζώα και αφετέρου κατάλληλα σκευάσματα για υπολειμματικούς ψεκασμούς στις επιφάνειες για την καταπολέμηση των ενηλίκων διπτέρων αιματοφάγων που δρουν ως ενδιάμεσοι ξενιστές και μεταφέρουν στα ζώα (πρόβατα – βοοειδή) τον ιό του καταρροϊκού πυρετού και να τηρούνται οι οδηγίες χρήσης και οι χρόνοι αναμονής που αναγράφονται στο φύλλο οδηγιών του κάθε σκευάσματος.

Τέλος οι κτηνοτρόφοι για περισσότερες πληροφορίες θα πρέπει να απευθύνονται στα κατά τόπους Τμήματα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου