ΑΛΜΥΡΟΣ

Εφιάλτης ο καταρροϊκός πυρετός ~ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ

εφιάλτης-ο-καταρροϊκός-πυρετός-φοβου-170707

Ξεκίνησαν από χθες έκτακτοι ψεκασμοί κουνουποκτονίας από την Περιφέρεια στην περιοχή του Αλμυρού

Ο εφιάλτης των κτηνοτρόφων του Αλμυρού έχει γίνει το τελευταίο διάστημα ο καταρροϊκός πυρετός που χτύπησε την περιοχή τους. Προχθές μάλιστα υπήρξαν ενδείξεις για προσβολή ζώων σε δύο κτηνοτροφικές μονάδες του Αλμυρού. Τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων που έγιναν στα ζώα από κτηνοτρόφους της περιφέρειας αναμένονται σε 2-3 ημέρες για να επιβεβαιωθούν και επίσημα τα περιστατικά.

Ρεπορτάζ: ΑΘΗΝΑΤΣΙΡΓΗ

Σε κατάσταση συναγερμού μπήκε επίσης και η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας. Συγκεκριμένα από χθες ξεκίνησε έκτακτους ψεκασμούς κουνουποκτονίας στην περιοχή του Αλμυρού με στόχο να περιορίσει την εξάπλωση της νόσου, που μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών από ζώο σε ζώο.

Οι κτηνοτρόφοι του Αλμυρού ήδη βρίσκονται σε καραντίνα και έχουν λάβει όλα τα μέτρα για να προστατεύσουν τα κοπάδια τους, ωστόσο λόγω της εύκολης μετάδοσης μέσω των κουνουπιών επισημαίνουν ότι δεν μπορούν να είναι 100% προστατευμένοι.

Εφησυχασμένοι βρίσκονται από την άλλη πλευρά οι κτηνοτρόφοι στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, καθώς λόγω καλοκαιριού αλλά και στο άκουσμα του καταρροϊκού πυρετού έχουν μετακινήσει τα κοπάδια τους στα ορεινά της Μαγνησίας.

«Εντατικοποιήσαμε τους ψεκασμούς κουνουποκτονίας στον Αλμυρό με στόχο να περιορίσουμε την εξάπλωση της νόσου στα ζώα του Αλμυρού», δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, προσθέτοντας ότι ήδη από προχθές έχουν μεταβεί στον Αλμυρό συνεργεία και γεωπόνοι για την εφαρμογή των ψεκασμών.

Τέλος όλοι οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας ενημερώθηκαν από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων, με στόχο να λάβουν τα μέτρα τους.

Ειδικότερα η υπηρεσία συστήνει στους κτηνοτρόφους να μην αφήνουν το κοπάδι τους στο ύπαιθρο κατά τη διάρκεια της νύχτας, να αποφεύγονται μετακινήσεις ζωντανών μηρυκαστικών κατά τις ώρες δραστηριότητας των εντόμων – φορέων και να χρησιμοποιούνται εγκεκριμένα κτηνιατρικά εντομοαπωθητικά σκευάσματα αφενός στα ζώα και αφετέρου κατάλληλα σκευάσματα για υπολειμματικούς ψεκασμούς στις επιφάνειες για την καταπολέμηση των ενηλίκων διπτέρων αιματοφάγων που δρουν ως ενδιάμεσοι ξενιστές και μεταφέρουν στα ζώα (πρόβατα – βοοειδή) τον ιό του Καταρροϊκού Πυρετού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου