Νέες χρήσεις γης στη Νέα Αγχίαλο

Νέες χρήσεις γης στη Νέα Αγχίαλο

Πράσινα σημεία, γωνίες ανακύκλωσης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων προβλέπει η εναρμόνιση του Γ.Π.Σ. Ν. Αγχιάλου με το Π.Δ. 2018

 

Εγκαταστάσεις προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών, προσφύγων και ευάλωτων ομάδων έως 1.000 ατόμων σε έξι συνολικά οικισμούς είναι μία από τις νέες χρήσεις γης βάσει του Π.Δ.59/2018, που επιτρέπονται στον πρώην Δήμο Ν. Αγχιάλου, σύμφωνα με το αναθεωρημένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την περιοχή, που έρχεται προς έγκριση στην συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής την ερχόμενη Τρίτη στη 1 το μεσημέρι.

Στη συνεδρίαση η επιτροπή καλείται να εγκρίνει την υποχρεωτική εναρμόνιση των χρήσεων του Γ.Π.Σ. που έγιναν με βάση τον Νόμο του 2014 με τις νέες χρήσεις γης που προβλέπονται στο Προεδρικό Διάταγμα 59/2019 και που δεν υπήρχαν στον προηγούμενο Νόμο.

Σύμφωνα με τη φιλοσοφία της εναρμόνισης των χρήσεων γης και προκειμένου να διατηρείται η ουσία του αρχικού σχεδιασμού από τις νέες χρήσεις επιτρέπονται εκείνες που έχουν περιβαλλοντική διάσταση και εξαιρούνται άλλες. Για παράδειγμα, από τις νέες χρήσεις που επιτρέπονται και συμπεριλαμβάνονται στο Γ.Π.Σ. Ν. Αγχιάλου είναι οι γωνίες ανακύκλωσης και τα πράσινα σημεία στους οικισμούς, η αστική γεωργία - λαχανόκηποι, ενώ οι χώροι διεξαγωγής τεχνικών, ψυχαγωγικών και τυχερών παιχνιδιών εκτοπίζονται από τις περιοχές οικιστικής ανάπτυξης και περιορίζονται στις περιοχές όπου προβλέπονται χρήσεις γης για τουρισμό και αναψυχή.

Μεταξύ των νέων χρήσεων που σύμφωνα με τη μελέτη του Γ.Π.Σ. επιτρέπονται στη Ν. Αγχίαλο είναι και η δημιουργία εγκαταστάσεων προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών, προσφύγων και ευάλωτων ομάδων. Η χρήση αυτή προβλέπεται στην κατηγορία «Γενική Κατοικία» (άρθρο 3).

Βάσει της μελέτης επιτρέπονται τέτοιες εγκαταστάσεις σε έξι συνολικά οικισμούς της Ν. Αγχιάλου, στη Ν. Αγχίαλο χωρητικότητας έως 300 ατόμων, στον Αγιο Γεώργιο Κυνηγών - Μεγάλη Βελανιδιά έως 300 ατόμων, στην Κριθαριά έως 100 ατόμων, στη Δημητριάδα έως 100 ατόμων, στο Αϊδίνι έως 100 ατόμων και στις Μικροθήβες έως 100 ατόμων.

Ομόφωνα θετικά επί της υποχρεωτικής αναθεώρησης - αντιστοίχισης των χρήσεων γης γνωμοδοτεί μα απόφασή της η τοπική κοινότητα Αίδινίου, όχι όμως και η τοπική κοινότητα Ν. Αγχιάλου, που εγκρίνει την εισήγηση «εκτός από τις εγκαταστάσεις προσωρινής υποδοχής φιλοξενίας μεταναστών προσφύγων και ευάλωτων ομάδων μέχρι 300 ατόμων που αντιστοιχίζεται με τη γενική κατοικία (άρθρο 3) σε επτά (7) της εισήγησης του Τμήματος Πολεοδομικού Σχεδιασμού».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ