Συγγνώμη για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα

Συγγνώμη για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα
 Δεκαπέντε χρόνια μετά, το Κοινοβούλιο της Σερβίας υπερψήφισε την απόφαση με την οποία καταδικάζεται η σφαγή περίπου 8.000 μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995, χωρίς όμως να χαρακτηρίζεται γενοκτονία, και ζητείται συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων.
Το ψήφισμα υιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία, με 127 ψήφους στο σύνολο των 173 παρισταμένων βουλευτών.

«Το Κοινοβούλιο της Σερβίας καταδικάζει με τους αυστηρότερους όρους έγκλημα που διαπράχθηκε κατά των Βόσνιων κατοίκων της Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995 [...] εκφράζοντας συλλυπητήρια και συγγνώμη γιατί δεν έγιναν όλα όσα έπρεπε για να αποφευχθεί αυτή η τραγωδία» αναφέρεται στο ψήφισμα.
Η απόφαση υιοθετήθηκε μετά από μακρά συζήτηση, που διήρκεσε 13 ώρες και μεταδόθηκε απ ευθείας από την τηλεόραση.

«Κάναμε ένα πολιτισμένο βήμα για πολιτικά υπεύθυνους ανθρώπους, που βασίζεται στην πολιτική πεποίθηση για το έγκλημα πολέμου που τελέστηκε στη Σρεμπρένιτσα» δήλωσε ο Μπράνκο Ρούζιτς, στο κόμμα του οποίου στη δεκαετία του 90 ήταν επικεφαλής ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
Περίπου 8.000 Βόσνιοι μουσουλμάνοι, άνδρες και αγόρια, σκοτώθηκαν στη Σρεμπρένιτσα από σερβοβοσνιακά στρατεύματα κατά το τέλος του πολέμου στην Βοσνία (1992-1995). Πρόκειται για το χειρότερο δράμα του πολέμου στην Βοσνία και το μόνο που έχει χαρακτηριστεί γενοκτονία από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) και από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ).

Το ICJ είχε υπογραμμίσει στην απόφασή του ότι η Σερβία δεν ήταν η ίδια υπεύθυνη για τη σφαγή, αλλά ότι το Βελιγράδι ήταν ένοχο για το ότι δεν κατέβαλε καμιά προσπάθεια για να την αποτρέψει.

Ικανοποίηση
για την απόφαση
Γεγονός διεθνούς σημασίας, καθώς επιβεβαιώνεται ο ρόλος της Σερβίας στην περιοχή, χαρακτήρισε την υιοθέτηση του ψηφίσματος ο δήμαρχος της Σρμπρένιτσα, Οσμάν Σούλιτς.

«Σε κάθε περίπτωση θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή, επειδή η Σερβία είναι ένας από τους κυρίαρχους πολιτικούς παράγοντες της περιοχής» δήλωσε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πολίτες της Σερβίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, αλλά και ολόκληρης της περιοχής των δυτικών Βαλκανίων, πρέπει να δημιουργήσουν τις συνθήκες να επιλύσουν τις διαφωνίες και να συνδέσουν τις οικονομίες τους, κάτι που στη συνέχεια θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των ξένων και των εγχώριων επενδύσεων και θα διασφαλίσει την ευημερία όλων των πολιτών.

«Νομίζω ότι ο Μπόρις Τάντιτς και η Σερβική Βουλή σοφά και αργά οδηγούν τη Σερβία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που σε κάθε περίπτωση θα δώσει στους πολίτες της Σερβίας θετικά αντανακλαστικά μέσω της περαιτέρω οικονομικής ανάπτυξης» υποστήριξε, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Σερβία, ως χώρα που έχει υπογράψει και είναι εγγυήτρια της Συμφωνία του Ντέιτον, στηρίζει τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη ως ολότητα και διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος.

Συγγνώμη…και για τις θεωρίες ομοφυλοφιλίας

Το γεγονός ότι οι απόψεις του ήταν λανθασμένες αναγνώρισε ο Αμερικανός στρατηγός Τζον Σίαν, ο οποίος πρόσφατα είχε αποδώσει την αποτυχία των ολλανδικών δυνάμεων στη Σρεμπρένιτσα στο γεγονός ότι υπήρχαν ομοφυλόφιλοι στρατιώτες. 
Ο Αμερικανός στρατηγός Τζον Σίαν είχε επικαλεστεί Ολλανδό αξιωματικό, σύμφωνα με τον οποίο η παρουσία ομοφυλόφιλων στρατιωτών αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα αποτυχίας στη Σρεμπρένιτσα.
Το γεγονός προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στην ολλανδική κυβέρνηση, ενώ ο Ολλανδός στρατηγός (που αποτέλεσε την πηγή πληροφόρησης του Αμερικανού) ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε διατύπωσε τέτοιου είδους απόψεις.
«Για να είμαι ξεκάθαρος, η αποτυχία των ολλανδικών στρατευμάτων στη Σρεμπρένιτσα το 1995 δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καταλογιστεί σε μεμονωμένους στρατιώτες» σημείωσε ο στρατηγός.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ολλανδικού υπουργείου Αμυνας ανακοίνωσε ότι η απολογία του στρατηγού Σίαν έγινε αποδεκτή και ότι το θέμα θεωρείται λήξαν.
 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ