ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αναβίωση των Κιθαριστικών Αγώνων της Αρχαίας Ελλάδας

αναβίωση-των-κιθαριστικών-αγώνων-της-885680

Στο πλαίσιο του 2ου Εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Κιθάρας στις 18 Οκτωβρίου, το Γραφείο Συντονισμού έχει ήδη σχεδιάσει την Αναβίωση των Κιθαριστικών Αγώνων της Αρχαίας Ελλάδας και προχωράει στην υλοποίηση και στην καθιέρωσή τους στον Βόλο, με την υποστήριξη και τη συμμετοχή 112 χωρών.

Οι Κιθαριστικοί Αγώνες θα πραγματοποιούνται προς τιμήν του πρώτου Κιθαριστή και Δάσκαλου Χείρωνος Κένταυρου, σύμβολο της περιοχής μας και πολύ γνωστό σύμβολο πολιτισμού σε όλο τον πλανήτη.

Θα περιλαμβάνουν τις κατηγορίες που παραλάβαμε από την αρχαία ελληνική παράδοση, όπως:

– Απαγγελία επικών ποιημάτων (Ραψωδία)

– Τραγούδι με συνοδεία κιθάρας (Κιθαρωδία)

– Εκτέλεση σύνθεσης υψηλής δεξιοτεχνίας για μια κιθάρα (Ψιλή Κιθάρισις)

– Υπόρχημα (συνδυασμός κιθάρας, τραγουδιού και παντομίμας).

Θα προστεθούν επίσης και όλες οι κατηγορίες που πραγματοποιούνται στους Διαγωνισμούς Κιθάρας της σύγχρονης εποχής για όλες τις ηλικίες και για όλα τα επίπεδα.

Κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να συμμετέχει σε μία ή σε περισσότερες ή σε όλες τις κατηγορίες.

Τα Βραβεία θα είναι διαφορετικά σε κάθε κατηγορία, με κυριότερα τα βραβεία «Χείρων Κένταυρος», «Αμφίων», «Τέρπανδρος», Ιώλκιος Νικητής, κα.

Οι επιτροπές θα αποτελούνται από προσωπικότητες υψηλού κύρους (κιθαριστές, τραγουδιστές, ποιητές, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, φιλόλογους) με καταγωγή από τον Βόλο και την ευρύτερη περιοχή, καθώς και από προσωπικότητες των χωρών που βρίσκονται στην πρώτη δωδεκάδα υποστήριξης της Παγκόσμιας Ημέρας Κιθάρας.

Θα υπάρχουν επίσης επίτιμα και τιμώμενα πρόσωπα απ’ όλο το φάσμα των τεχνών και απ’ όλον τον κόσμο.

Οι Κιθαριστικοί Αγώνες θα περιλαμβάνουν 20 είδη κιθάρας και θα πραγματοποιούνται σε δύο φάσεις, προκριματική και τελική φάση.

Η προκριματική φάση θα επιβραβεύει κυρίως τη συμμετοχή των κιθαριστών ενώ η τελική φάση θα έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα και θα επιβραβεύει τα προτερήματα και την προσωπικότητα των συμμετεχόντων.

Στις χώρες και στις πόλεις που θα παρουσιάσουν τον Ύμνο της Παγκόσμιας Ημέρας Κιθάρας 2022 με τίτλο «Fly me to Volos», θα απονεμηθεί ο Υψηλός Τίτλος Τιμής σε όλους τους συμμετέχοντες.

Τον Υμνο «Fly me to Volos» έγραψε ο Γάλλος συνθέτης Damien Aribert και τον αφιέρωσε στην Κιθαριστική Ορχήστρα Βόλου.

Επίσης, ο διάσημος Γάλλος συνθέτης Eric Penicaud έγραψε το μουσικό έργο με τίτλο «The Gallop of Chiron Centaur» (Ο καλπασμός του Χείρωνος Κένταυρου), επίσης αφιερωμένο στην Κιθαριστική Ορχήστρα Βόλου, με το οποίο θα προκηρυχθεί η Αναβίωση των Αρχαίων Κιθαριστικών Αγώνων στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρα Κιθάρας, με έδρα τον Βόλο και με την υποστήριξη 112 χωρών, με την παρουσία εκπροσώπων Επίσημων Φορέων και της Γαλλικής Πρεσβείας.

Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στους Κιθαριστικούς Αγώνες μπορούν να ζητήσουν την αναλυτική εγκύκλιο συμμετοχής στο e-mail: [email protected].

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου