ΤΟΠΙΚΑ

Ξεσηκωμός για το LNG στον Αγ. Στέφανο

ξεσηκωμός-για-το-lng-στον-αγ-στέφανο-870601

Οι κάτοικοι του οικισμού Αγιος Στέφανος, στον Σωρό Αλυκών, μία περιοχή που φέρεται να βολιδοσκοπείται από τους επενδυτές για να χωροθετηθεί η δημιουργία πλωτού τερματικού σταθμού LNG, έχουν ξεσηκωθεί.

Δηλώνουν κάθετα αντίθετοι στην επένδυση, ασχέτως χωροθέτησης, και μετά από έκτακτη γενική συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε προχθές στον οικισμό, αποφάσισαν να αντιδράσουν δημόσια, καλώντας τους βουλευτές και τους τοπικούς φορείς να τοποθετηθούν σχετικά.

Στο ψήφισμα, που εκδόθηκε μετά τη συνέλευση, που συγκάλεσε εκτάκτως ο Εξωραϊστικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Στεφάνου, προκειμένου να προλάβει τυχόν δυσάρεστες εξελίξεις στην περιοχή, υπογραμμίζεται ξεκάθαρα πως «ως κάτοικοι της περιοχής του Αγ. Στεφάνου (Σωρού), αλλά και ως πολίτες της Μαγνησίας είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε αποφασιστικά στην υλοποίηση έργου» και πως «δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί ο Παγασητικός σε νεκρή θάλασσα και η παράκτια ζώνη σε Σκαραμαγκά».

Οι κάτοικοι προειδοποιούν επίσης για τη λήψη και την άσκηση κάθε δικαστικού μέτρου για τη διαφύλαξη και προάσπιση των νομίμων δικαιωμάτων τους.

«Η αλλαγή της χωροθέτησης του έργου ήλθε ως αποτέλεσμα των αντιρρήσεων του ΤΑΙΠΕΔ για κατασκευή σταθμού στο λιμάνι του Βόλου (καθώς δεν εντάσσεται στο master plan του Οργανισμού), των έντονων αντιδράσεων των κατοίκων της πόλης και της ομόφωνης αντίθεσης δέκα επιστημονικών φορέων και συλλόγων της Μαγνησίας στη σχεδιαζόμενη δημιουργία πλωτού τερματικού σταθμού LNG. Οι εν λόγω φορείς εύλογα επεσήμαναν τους κινδύνους και τις επιπτώσεις της συγκεκριμένης δραστηριότητας στο οικιστικό, φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής. Παρ’ ότι μέχρι σήμερα δεν έχει κατατεθεί στο αρμόδιο Υπουργείο (ΥΠ.ΠΕ.) καμία Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το συγκεκριμένο έργο από την εταιρεία και δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, η υλοποίηση του έργου φαίνεται να προχωρά χωρίς να έχει γίνει η παραμικρή ενημέρωση για τις σοβαρές, κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει η σχεδιαζόμενη δραστηριότητα», καταγγέλλουν ακόμη οι κάτοικοι και θέτουν ζητήματα ασφάλειας, προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, σε περίπτωση που η επένδυση προχωρήσει.

«Ο κίνδυνος ατυχήματος, η διασάλευση του υδάτινου οικοσυστήματος, η καταστροφή της αλιείας, η επιβάρυνση της ναυσιπλοΐας και των δραστηριοτήτων αθλητισμού και αναψυχής, η υποβάθμιση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος είναι μερικοί από τους λόγους που οι σταθμοί αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) κατασκευάζονται και λειτουργούν σε ανοιχτές θάλασσες και μακριά από κατοικημένες περιοχές. Αυτός είναι και ο λόγος που η ανάλογη πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης του νέου τερματικού σταθμού της Αλεξανδρούπολης κατασκευάσθηκε σε απόσταση 17,6 χλμ. από το λιμάνι της πόλης, σε ανοιχτή θάλασσα και σε απόσταση περίπου 10 χλμ. από την πλησιέστερη ακτή» συνεχίζει το ψήφισμα, με τους κατοίκους να καταλήγουν καθιστώντας σαφές ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψουμε ανεπίστρεπτες καταστροφές στο οικοσύστημα του Παγασητικού, στις επαγγελματικές δραστηριότητες που συνδέονται με αυτό (π.χ. αλιεία), στην τουριστική δραστηριότητα της περιοχής και εν τέλει στην υγεία και την ποιότητα ζωής όχι μόνο των κατοίκων των παρακείμενων του σταθμού περιοχών, αλλά ολόκληρης της Μαγνησίας».

Το ψήφισμα διαμαρτυρίας εκ μέρους του συλλόγου υπογράφεται από τον πρόεδρο του ΔΣ Νίκο Παπαρούνα και τη γενική γραμματέα Ευδοκία Κουρκουβάτη.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου