ΤΟΠΙΚΑ

Από το Cern στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

από-το-cern-στο-πανεπιστήμιο-θεσσαλίας-887233

Στην οικογένεια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συγκεκριμένα στο νέο, αλλά δραστήριο τμήμα Φυσικής, εντάσσονται δύο μεγάλα ονόματα στον χώρο της φυσικής. Πρόκειται για τους κορυφαίους επιστήμονες Δημήτρη Νανόπουλο και Εμμανουήλ Τσεσμελή, οι οποίοι θα αναγορευτούν επίτιμοι διδάκτορες, που συνιστά τιμή για τους ίδιους, το τμήμα Φυσικής και το ίδρυμα.

Την πρόταση αναγόρευσης των δύο επιστημόνων κατέθεσε με ομόφωνη απόφασή του το τμήμα Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Π.Θ. στη Σύγκλητο του ιδρύματος. Στη διάρκεια της συνεδρίασης την περασμένη Παρασκευή, η Σύγκλητος, με ομόφωνη απόφασή της, άναψε πράσινο φως για την επιτιμοποίηση των δύο κορυφαίων επιστημόνων. Η τελετή αναγόρευσής τους προγραμματίζεται για τον Ιούλιο, σε ημερομηνία είτε μεταξύ 11 και 15, είτε προς το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα.

Πρόκειται για διεθνώς αναγνωρισμένους Ελληνες επιστήμονες, που θεωρούνται από τα κορυφαία ονόματα στον χώρο της φυσικής.

Ο Δημήτρης Νανόπουλος ερευνητής στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Ευρώπης (CERN) στη Γενεύη Ελβετίας, επί σειρά ετών ανήκε στο ανώτερο ερευνητικό προσωπικό του κέντρου. Κύρια ερευνητική του ασχολία είναι η Φυσική Υψηλών Ενεργειών και η Κοσμολογία. Στόχος των ερευνών του αποτελεί η δημιουργία μιας ενοποιημένης θεωρίας όλων των δυνάμεων στη Φύση, η θεωρία του Παντός, που θα δίνεται μία επιστημονική ερμηνεία του Σύμπαντος, από το πώς εμφανίστηκε, πώς εξελίχθηκε και πώς έχει τη σημερινή μορφολογία του.

Το 1996 του απονεμήθηκε ο Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας, ενώ τον Μάιο του 2005, έτος αφιερωμένο στον Einstein τιμώντας τα 100 χρόνια της Θεωρίας της Σχετικότητας, απέσπασε για δεύτερη φορά (πρώτη φορά το 1999) το βραβείο του Ιδρύματος Ερευνών της Βαρύτητος, εδρεύον στη Μασαχουσέτη των Η.Π.Α. Τον Οκτώβριο του 2006 τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Ωνάση, ενώ το 2009 απέσπασε από την Ιταλική Εταιρεία Φυσικής το Διεθνές Βραβείο «Enrico Fermi». Το 2019 έλαβε το βραβείο του Διεθνούς Ιδρύματος για την Ελλάδα (IFG) για τη συμβολή του στη διεθνή παρουσία της χώρας μας στον τομέα της Επιστήμης. Στο πλαίσιο αυτό, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) τον συμπεριέλαβαν στη νέα σειρά αναμνηστικών γραμματοσήμων με διακεκριμένες ελληνικές προσωπικότητες.

Από τον Ιανουάριο του 2005 έως τον Δεκέμβριο του 2010 και από τον Ιανουάριο του 2013 έως τον Ιούνιο του 2015 υπήρξε Εθνικός Εκπρόσωπος στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Ευρώπης (CERN). Από το 2005 έως το 2009 διετέλεσε Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Σ.Ε.Τ.) και από το 2005 έως το 2006 Εθνικός Εκπρόσωπος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).

Η έρευνα του καθηγητή Εμμανουήλ Τσεσμελή είναι επικεντρωμένη στην πειραματική σωματιδιακή φυσική, στη μελέτη των θεμελιωδών συστατικών της ύλης και στην αναζήτηση νέων σωματιδίων και φαινομένων, και ιδιαίτερα στην επιστήμη των επιταχυντών εργαλείων που είναι απαραίτητα για την πραγματοποίηση της έρευνας στην πειραματική σωματιδιακή φυσική. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο καθηγητής Τσεσμελής έχει υπηρετήσει ως συντονιστής Φυσικής για τα συνολικά πειραματικά προγράμματα στα συγκροτήματα επιταχυντών SPS και PS στο CERN.

Από το 1998 είναι μέλος του διεθνούς πειράματος Compact Muon Solenoid (CMS) στον επιταχυντή Large Hadron Collider (LHC) του CERN, ένα από τα δύο πειράματα που ανακοίνωσαν την ανακάλυψη του μποζονίου Higgs.

Ως αποτέλεσμα της συνεργασίας του με πειραματικούς και θεωρητικούς φυσικούς όπως και φυσικούς των επιταχυντών έχει συμμετάσχει σε ένα μεγάλο αριθμό επιστημονικών εργασιών δημοσιευμένων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια με κριτές αναφερόμενες στην φυσική των σωματιδίων, την κοσμολογία και την αστροφυσική. Στο έργο του περιλαμβάνονται περισσότερες από 350 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή περιοδικά, συνέδρια και συναντήσεις ερευνητικών ομάδων για τις οποίες ανιχνεύονται περισσότερες από 6.000 αναφορές.

Μεταξύ των πολλών τιμών που έχει λάβει ξεχωρίζει η Queen Elizabeth II Silver Jubilee Trust για τους νέους Αυστραλούς, που του απονεμήθηκε για τη μεταφορά γνώσεων και τεχνολογίας που αναπτύχθηκε στο CERN στον τομέα της βιομηχανίας και της ιατρικής.

Κατά την περίοδο 2004 μέχρι σήμερα είναι σύμβουλος του γενικού διευθυντή του CERN για τις Διεθνείς Σχέσεις ενώ κατά την περίοδο 2013-2015 ήταν αναπληρωτής επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του CERN. Σήμερα και ως επικεφαλής Σχέσεων Συνδεδεμένων Μελών και Σχέσεων Τρίτων Κρατών (μη μελών του CERN) είναι υπεύθυνος για τη συνεργασία με επιστήμονες του CERN από χώρες που βρίσκονται στη διαδικασία ανάπτυξης των κοινοτήτων τους στη σωματιδιακή φυσική.

Εχει διατελέσει μέλος στο Εθνικό Συμβούλιο Ερευνας και Καινοτομίας της Ελλάδας, ήταν μέλος του Ελληνικού Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και έχει συμμετάσχει στις εξωτερικές επιθεωρήσεις των πανεπιστημιακών τμημάτων Φυσικής της χώρας.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου