ΤΟΠΙΚΑ

Καμπάνες για το επεισόδιο καταδίωξης στο Αλιβέρι

καμπάνες-για-το-επεισόδιο-καταδίωξης-898389

Ποινή φυλάκισης 20 μηνών και 12 μηνών με τριετή αναστολή επέβαλε χθες το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου στους δύο Ρομά, ηλικίας 47 και 23 ετών, πατέρα και γιο, που συνελήφθησαν την περασμένη Πέμπτη για άσκηση βίας κατά υπαλλήλου και εξύβριση.

Οι κατηγορούμενοι είχαν εντοπιστεί να κινούνται ύποπτα με φορτηγό σε χωράφι στον Άγιο Δημήτριο του Δήμου Ρήγα Φεραίου στις 3 τα ξημερώματα. Καταδιώχτηκαν από αγρότες της περιοχής με τρία αγροτικά αυτοκίνητα και αστυνομικούς του Τμήματος Βόλου με περιπολικά. Εξω από το σπίτι τους στο Αλιβέρι, όπου τους ακινητοποίησαν οι αστυνομικοί, αρνούνταν τη σύλληψή τους διαμαρτυρόμενοι.

Χθες οδηγήθηκαν για να δικαστούν στο Αυτόφωρο. Ο 47χρονος για να δικαιολογήσει την παρουσία τους στο χωράφι είπε πως επέστρεφε με τον γιο του από την Καρδίτσα, όπου είχε πάει για να υπογράψει συμβόλαιο αγοραπωλησίας αυτοκινήτου και έχασε τον δρόμο. Υποστήριξε ότι μετά την υπογραφή του συμβολαίου επισκέφτηκε τον κουμπάρο του και έκανε χρήση χασίς και μεγάλης ποσότητας κρασιού. Διατεινόταν πως οι αστυνομικοί δεν άκουγαν τίποτα, όταν πήγαν να τον συλλάβουν και επειδή ένιωσε αδικημένος αντιστάθηκε.

Εντούτοις, δεν είχε να καταθέσει στο δικαστήριο το χαρτί της υποτιθέμενης αγοραπωλησίας. Ο εισαγγελέας έδρας ζήτησε από το δικαστήριο την ενοχή του, υπογραμμίζοντας πως ο κατηγορούμενος δεν ήξερε πώς να βρει τον δρόμο, αλλά μπορούσε να κάνει ελιγμούς στην εθνική οδό και να προκαλέσει κινηματογραφική καταδίωξη.

Ο εισαγγελέας έδρας ζήτησε την ενοχή και του 23χρονου, χωρίς να κάνει αποδεκτό τον ισχυρισμό της υπεράσπισης, πως ο νεαρής ηλικίας άνδρας οδηγήθηκε σε εξύβριση αστυνομικών και άσκηση βίας από δικαιολογημένη αγανάκτηση, επειδή είδε τους αστυνομικούς να χτυπούν τον πατέρα του.

Οπως είπε ο εισαγγελέας, για να υπάρχει δικαιολογημένη αγανάκτηση ο κατηγορούμενος θα πρέπει να είναι σε θέση άμυνας και να έχει υποστεί άδικη πράξη. «Οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να τους δεσμεύσουν με τη βία όπως προβλέπει ο νόμος, αφού ούτε στο σήμα να σταματήσουν για έλεγχο συμμορφώθηκαν, ούτε στην προτροπή να ακολουθήσουν τους αστυνομικούς στο Τμήμα», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο συνήγορος υπεράσπισης υπεραμύνθηκε της άποψης πως θα έπρεπε να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του μειωμένου καταλογισμού στον έναν κατηγορούμενο και της δικαιολογημένης αγανάκτησης στον δεύτερο. «Ο 23χρονος είδε τους αστυνομικούς να χτυπούν τον πατέρα του και δικαιολογημένα αντέδρασε σπρώχνοντας έναν. Στην Αμερική όλοι οι καταδιωκόμενοι καταλήγουν σε φέρετρο. Η Αστυνομία υπερβαίνει τα όρια άσκησης βίας», σημείωσε.

Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα από τα δύο ελαφρυντικά στους κατηγορούμενους παρά μόνο του σύννομου βίου στον 23χρονο, ο οποίος δεν έχει ξαναπασχολήσει με τη συμπεριφορά του την Αστυνομία. Επίσης, αποφάσισε να έχει τριετή αναστολή η εκτέλεση της ποινής και για τον 47χρονο μέχρι να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό, παρά την αντίθετη πρόταση του εισαγγελέα.

Η απόφαση του δικαστηρίου δεν ικανοποίησε, με τους Ρομά να διαμαρτύρονται στους διαδρόμους των δικαστηρίων μετά τη δίκη. «Δεν υπάρχει Δικαιοσύνη. Εμείς αν σκοτώσουμε, θα πάμε μέσα με ισόβια κάθειρξη», έλεγε ο ένας εκ των κατηγορουμένων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου