ΤΟΠΙΚΑ

Με επιτυχία ο 3ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Οικονομικών και χαμόγελα

με-επιτυχία-ο-3ος-πανελλήνιος-μαθητικό-152557

Με συμμετοχές από πολλά μέρη της Ελλάδας ακόμη και από απομακρυσμένες περιοχές, πραγματοποιήθηκε χθες η τρίτη φάση «Αριστοτέλης» του 3ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Οικονομικών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας. Ούτε η πανδημία ούτε απολύτως κανένα πρόβλημα δεν υπαναχώρησε τους μαθητές να πάρουν μέρος στη διαδικασία και να αποδείξουν τις γνώσεις τους στα οικονομικά, με σκοπό να συμμετέχουν στην 5η Διεθνή Ολυμπιάδα Οικονομικών που φέτος θα πραγματοποιηθεί στη Σαγκάη.

Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών γέμισε από οικονομικά «μυαλά». Ανάμεσά τους ήταν και οι 5 νικητές που συγκρότησαν την εθνική ολυμπιακή αποστολή πέρυσι στη Λετονία. Πρόκειται για τους Αδαμαντία – ΜαρίαΤσεκούρα Βασίλη Μαλασίδη, Δαβίδ Μπεγκτζανιάν, Κωνσταντίνο Τσελέπη και Αριστοτέλη Κωστόπουλο από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, οι οποίοι βραβεύτηκαν για τις εξαιρετικές επιδόσεις που είχαν.

Η βράβευσή τους έγινε στις 11:30 και οι μαθητές μίλησαν για την εμπειρία τους από τη συμμετοχή τους στην εθνική αποστολή πέρυσι. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός τα αποτελέσματα του οποίου αναμένεται να ανακοινωθούν άμεσα. Από τη Μαγνησία συμμετείχε, όπως έγινε γνωστό, ένα άτομο.

Σε δηλώσεις του ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και αντιπρόεδρος της Επιτροπής του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Οικονομικών Λουκάς Ζαχείλας ενημέρωσε ότι ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του προαναφερόμενου Τμήματος και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο δικαιώνεται για την επιλογή του.

Οπως εξήγησε ο καθηγητής, οι δύο προηγούμενες φάσεις έδειξαν ότι έχουμε μαθητές με πολύ καλές γνώσεις οικονομικών, κάτι που είναι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς τα οικονομικά απουσιάζουν από το λύκειο, στο οποίο υπάρχουν μόνοι οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας στη γ’ τάξη λυκείου, που, όμως, είναι μάθημα κατεύθυνσης.

Ο κ. Ζαχείλας είπε ότι «η Πολιτεία θα πρέπει να καταλάβει ότι τα παιδιά δεν μπορούν να φθάνουν ξαφνικά στην γ’ τάξη λυκείου για να μάθουν κάποιες βασικές αρχές οικονομίας. Πρέπει να ξεκινούν από νωρίς, ίσως από το Δημοτικό, με κάποιες βασικές γνώσεις. Η ζωή μας επιβάλει να γνωρίζουν τα παιδιά τι σημαίνει απόδειξη, τιμολόγιο», σημείωσε.

Σκοπός του Τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας είναι ο θεσμός αυτός που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια να πετύχει και φαίνεται να το καταφέρνει.

«Φέτος πήραν μέρος πάνω από 100 παιδιά. Οι μαθητές γνωρίζουν σιγά σιγά τον θεσμό. Εχουμε συμμετοχές και από απομακρυσμένα μέρη όπως από την Πάτμο, τη Σαντορίνη, την Τρίπολη, τα Γιάννενα, την Κέρκυρα», εξήγησε.

Επισημαίνεται ότι οι νικητές του «Αριστοτέλη» που θα πάνε στην Διεθνή Ολυμπιάδα Οικονομικών φέτος θα έχουν τη δυνατότητα να περάσουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση χωρίς πανελλήνιες εξετάσεις αν κερδίσουν μετάλλιο.

«Δεν είναι καθόλου δύσκολος ο στόχος αυτός. Θέλει μόνο συστηματικό διάβασμα», επισήμανε ο κ. Ζαχείλας.

Χαμόγελα και ικανοποίηση

Διάχυτη ικανοποίηση εξέφρασαν για τη συμμετοχή τους στην Ολυμπιάδα οι περσινοί νικητές του διαγωνισμού

Η Αδαμαντία – Μαρία Τσεκούρα, η οποία φέτος είναι φοιτήτρια στο Οικονομικών των Στρατιωτικών Σχολών, σημείωσε ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μέσω των δραστηριοτήτων του δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να έρθουν σε επαφή μέσω της Ολυμπιάδας με άλλες χώρες, να γνωρίσουν νέα άτομα, να δούν την οικονομική επιστήμη από διάφορες γωνίες και όχι μόνο μέσα από αυτή που προσφέρει το σχολείο, διευρύνοντας τις γνώσεις τους.

Ο Δαβίδ Μπεγκτζανιάν, ο οποίος φέτος είναι φοιτητής στο Τμήμα Οικονομικών του ΑΠΘ, είπε ότι του αρέσουν πολύ τα οικονομικά, κυρίως λόγω της σύνδεσής τους με την πολιτική και το ενδιαφέρον που έχω γι ‘αυτήν. «Θεωρώ ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένα τα οικονομικά με την πολιτική. Αυτό είναι κυρίως που με ωθεί να τα μάθω και αυτό ήταν που με ώθησε να συμμετέχω και στην Οικονομική Ολυμπιάδα. Ηταν μία μοναδική ευκαιρία να φθάσουμε τις γνώσεις μας σε ένα επίπεδο που δεν θα ήταν εφικτό στο σχολείο», σημείωσε.

Ο Βασίλης Μαλασίδης μαθητής β’ λυκείου είπε ότι τα οικονομικά είναι ένα μάθημα που πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις τάξεις του λυκείου, όπως γίνεται στην Κύπρο. «Ο οικονομικός εγγραμματισμός είναι απαραίτητος ειδικά στη χώρα μας, που τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί από την οικονομική κρίση. Για να κρίνουμε ορισμένες καταστάσεις πρέπει να έχουμε βασικές γνώσεις», εξήγησε.

Ο Κωνσταντίνος Τζελέπης, ο οποίος μάλιστα συμμετείχε και φέτος στον διαγωνισμό και μάλιστα τρίτη φορά, είπε: «Είδαμε κάποια ξεχωριστά πράγματα για τα οικονομικά. Είναι κρίμα που η Ελλάδα δεν τα διδάσκει στο σχολείο. Θα ήταν ευκολότερο να κατανοήσουμε περισσότερα για την καθημερινή ζωή αλλά και το κομμάτι του Πανεπιστήμιου».

Επισημαίνεται, ότι ο πέμπτος μαθητής που βραβεύτηκε απουσίαζε λόγω προβλήματος υγείας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου