ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτης προσφέρει το νεφρό του και δίνει ξανά ζωή στην αδερφή του

βολιώτης-προσφέρει-το-νεφρό-του-και-δί-184210

Ενας 35χρονος Βολιώτης αποφάσισε να προσφέρει τον νεφρό του στην 30χρονη αδερφή του, η οποία τα τελευταία χρόνια είναι σε λίστα αναμονής περιμένοντας να κάνει μεταμόσχευση.

Η νεαρή κοπέλα υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ταλαιπωρία που υφίσταται. Είχε μπει σε λίστα αναμονής και περίμενε, μάταια όμως. Μέχρι που αποφάσισε ο 35χρονος αδερφός της να της δωρίσει τον νεφρό του.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, έχει ήδη ενημερωθεί ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, καθώς έχει την ευθύνη της τήρησης και λειτουργίας της εθνικής λίστας αναμονής.

Στις περιπτώσεις που εκδηλώνεται το ενδιαφέρον για δωρεά οργάνου από ζωντανό δότη θα πρέπει να γίνει σειρά από ειδικές εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί η συμβατότητα. Στη συνέχεια ακολουθεί προεγχειρητικός έλεγχος, για να ανάψει το πράσινο φως και να δρομολογηθεί η επέμβαση.

Η μεταμόσχευση νεφρού αποτελεί την ιδανικότερη θεραπευτική επιλογή για ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, καθώς μελέτες, από πολλών ετών, έχουν αποδείξει ότι σχετίζεται με καλύτερη ποιότητα ζωής και αυξημένη επιβίωση.

«Είναι μία θετική εξέλιξη. Μία νεαρή κοπέλα, μέλος του συλλόγου μας, μετά τη γενναία απόφαση του αδερφού της, θα έχει την ευκαιρία να υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού. Πιστεύω ότι όλα θα πάνε κατ’ ευχήν και η νέα γυναίκα θα μπορέσει να συνεχίσει απρόσκοπτα τη ζωή της, να κάνει οικογένεια και να απαλλαγεί από την ταλαιπωρία που υφίσταται σήμερα κάνοντας αιμοκάθαρση», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Βασίλης Γιαννάκος, πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Ν. Μαγνησίας «Οι Αγιοι Ανάργυροι».

Η πρώτη μεταμόσχευση το 2022

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη μεταμόσχευση θα είναι η πρώτη για το 2022 σε λήπτη από τον Νομό Μαγνησίας.

Το 2021 έγιναν τέσσερις μεταμοσχεύσεις που αφορούσαν νεφροπαθείς από την περιοχή. Οι δύο ήταν από πτωματικούς και οι υπόλοιπες από ζωντανούς δότες.

Αρχισαν οι εμβολιασμοί για τέταρτη δόση

Από την περασμένη Δευτέρα άρχισαν και στον Βόλο οι εμβολιασμοί για την τέταρτη δόση σε ασθενείς ανοσοκατασταλμένους. Μία από τις κατηγορίες που συμπεριλαμβάνονται στη συγκεκριμένη ομάδα πασχόντων είναι οι νεφροπαθείς. Ο κ. Γιαννάκος ήταν μεταξύ των πρώτων που «τσιμπήθηκαν» για τέταρτη φορά. Από τους 55 νεφροπαθείς στη Μαγνησία που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού οι 50 έχουν εμβολιαστεί με τρεις δόσεις. Εκτιμάται ότι τις επόμενες μέρες θα λάβουν και την τέταρτη. Έχουν ήδη προγραμματίσει ραντεβού.

Ο πρόεδρος του συλλόγου εκτιμά ότι όλοι θα πρέπει να θωρακιστούν επαρκώς απέναντι στον κορονοϊό. «Πρέπει όλα τα μέλη μας να κάνουν όλα τα εμβόλια. Οι μεταλλάξεις δεν αστειεύονται», επισημαίνει.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου