ΤΟΠΙΚΑ

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τον δίδυμο κυκλικό κόμβο στη Ν. Ιωνία

συνεχίζεται-η-αντιπαράθεση-για-τον-δί-245702

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει, με αφορμή την αρνητική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής για τον δίδυμο κυκλικό κόμβο που σχεδιάζει ο Δήμος Βόλου στη Ν. Ιωνία. Το ΤΕΕ Μαγνησίας έσπευσε χθες με ανακοίνωσή του να στηρίξει το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής σε βάρος του οποίου ο Δήμος εξαπέλυσε επίθεση για το μπλοκάρισμα του έργου. «Δεν αποτελεί είδηση η διαφωνία του ΤΕΕ σε όποιο έργο σχεδιάζει η δημοτική αρχή», απαντά ο Δήμος Βόλου.

Η διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ Μαγνησίας που συνεδρίασε και εξέτασε το ζήτημα που έχει προκύψει με τον κυκλικό κόμβο, παρέχει με ανακοίνωσή της στήριξη στους αρχιτέκτονες μηχανικούς που συμμετέχουν στο συμβούλιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας. «Η συμμετοχή τους στο εν λόγω συμβούλιο δεν κρίνεται από κανένα πολιτικό κριτήριο, όπως διακινεί διαστρεβλωμένα για μια ακόμη φορά ο δήμος Βόλου, αλλά από τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους σε θέματα αρχιτεκτονικής. Για αυτό άλλωστε από το νόμο τίθενται ισχυρά κριτήρια στην επιλογή των μελών του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής», αναφέρει το ΤΕΕ.

Οπως επισημαίνει, «ευθύνη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, σύμφωνα με το νόμο, είναι να γνωμοδοτεί επί των αρχιτεκτονικών μελετών αλλά και για κάθε μελέτη διαμόρφωσης ή ανάπλασης κοινόχρηστων ή αδόμητων χώρων, ανεξάρτητα από τον τρόπο χρηματοδότησής τους, σύμφωνα με τη δική του ανεξάρτητη επιστημονική κρίση και με στόχο την επιτυχή ένταξη και ενσωμάτωση των κατασκευών στον αναπτυξιακό σχεδιασμό και το πολιτιστικό περιβάλλον αλλά και την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος ως προς την αισθητική και πολιτιστική τους διάσταση».

«Για ό,τι συνέβη με την υπόθεση της κατασκευής του διπλού κυκλικού κόμβου στη Νέα Ιωνία και την γνωμοδότηση του Σ.Α. δεν είναι κάτι διαφορετικό απ΄ ό,τι συμβαίνει για οποιαδήποτε υπόθεση που αφορά σε κατασκευές που επηρεάζουν άμεσα την ανάδειξη των μνημείων. Υπενθυμίζουμε ότι είναι κηρυγμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο (ΦΕΚ 506/Β/1-7-1996), το Κοιμητήριο Ταξιαρχών στη Νέα Ιωνία Βόλου όπως και το παρακείμενο Εβραϊκό νεκροταφείο.

Τέλος, αν ο Δήμος Βόλου δεν συμφωνεί με τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής έχει τη δυνατότητα να προσφύγει όσων επιπλέον ο νόμος ορίζει», υποστηρίζει το ΤΕΕ.

«Δεν συνεργάστηκαν ούτε σε ένα έργο»

Σε απάντησή του ο Δήμος Βόλου καταφέρεται εναντίον του ΤΕΕ Μαγνησίας, υποστηρίζοντας ότι δεν τους ενδιαφέρει η τύχη της πόλης και ότι δεν συνεργάστηκαν ούτε σε ένα έργο:

«Η έκφραση διαφωνίας του παραρτήματος του ΤΕΕ στη Μαγνησία, και μάλιστα η στήριξη της αντίθετης άποψης, με όποιο έργο σχεδιάζει, προγραμματίζει και πάντα υλοποιεί η Δημοτική μας Αρχή, αποκλειστικά και μόνο για το συμφέρον της πόλης και των πολιτών, ασφαλώς και δεν αποτελεί είδηση. Το τελευταίο, άλλωστε, που τους ενδιαφέρει είναι η τύχη της πόλης, προέχει πάντα η αβέβαιη δική τους.

Δεν υπάρχει ούτε ένα, μα ούτε ένα, σοβαρό έργο μεγάλης κλίμακας στο οποίο το παράρτημα να συμφώνησε και να συνεργάστηκε μαζί μας, επιδεικνύοντας ένα στοιχειώδες, έστω, ενδιαφέρον για το μέλλον και την προοπτική της πόλης. Την ίδια ακριβώς, αρνητική, κοντόφθαλμη και μικρόψυχη στάση τηρεί και στο θέμα του κόμβου στη Νέα Ιωνία και της απαράδεκτης απόφασης των διορισμένων σε μια επιτροπή μελών της συντεχνίας του.

Εν κατακλείδι, όπως η ιστορία έχει αποδείξει, και αυτό το έργο, όπως όλα τα άλλα που πολέμησε το παράρτημα για μικροκομματικούς λόγους, θα γίνει. Το πως αξιολογούμε και που ακριβώς… αρχειοθετούμε τις απόψεις του παραρτήματος είναι γνωστό και το ίδιο ακριβώς θα πράξουμε και τώρα. Μια ολόκληρη περιοχή και οι χιλιάδες των κατοίκων της, που για χρόνια είχαν τεθεί στο περιθώριο, δεν μπορούν να περιμένουν και να εξαρτώνται από τις επιθυμίες και τις επιδιώξεις των κάθε είδους βολεμένων ή και αργόσχολων, που ψάχνουν – κατά περίπτωση – ή να γεμίσουν τις τσέπες τους, με μελέτες κ.α. ή τις ώρες τους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου