ΤΟΠΙΚΑ

Μπλόκο αρχιτεκτόνων στον νέο κόμβο στη Νέα Ιωνία

μπλόκο-αρχιτεκτόνων-στον-νέο-κόμβο-στ-261107

Αρνητικά γνωμοδότησε το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων στον δίδυμο κυκλικό κόμβο, που προτίθεται να κατασκευάσει ο Δήμος Βόλου στη Ν. Ιωνία. Το έργο, σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες, «έρχεται σε αντίθεση με το υφιστάμενο δομημένο και φυσικό περιβάλλον της περιοχής».

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο Δήμος Βόλου πρόκειται να κατασκευάσει με πόρους του ΕΣΠΑ νέο δίδυμο κυκλικό κόμβο στη Ν. Ιωνία και συγκεκριμένα στη διασταύρωση των οδών Αναπαύσεως, Μαιάνδρου, Μερκούρη και Καζανάκι, όπου παρατηρείται μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα. Η λειτουργία του δίδυμου κυκλικού κόμβου θα καταργήσει συνολικά οκτώ φωτεινούς σηματοδότες και αναμένεται να επιλύσει ένα χρόνιο κυκλοφοριακό πρόβλημα στην περιοχή. Μάλιστα, το πράσινο φως για την κατασκευή του έργου δόθηκε πρόσφατα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στη διάρκεια του οποίου ψηφίστηκε η κανονιστική.

Για τη δρομολόγηση του έργου απαιτείται γνωμοδότηση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας αλλά και το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής.

«Δεν υπάρχει αντίρρηση για την υλοποίηση του έργου, καθώς η συγκεκριμένη θέση δεν εμπίπτει στα όρια κηρυγμένου ή γνωστού αρχαιολογικού χώρου», ήταν η απάντηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, η οποία γνωμοδότησε θετικά στο μείζονος σημασίας κυκλοφοριακό έργο.

Το ίδιο όμως δεν φαίνεται να συμμερίζεται και το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Σε συνεδρίασή του στις αρχές του μήνα, το συμβούλιο γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία αρνητικά, κρίνοντας ότι το έργο έρχεται σε αντίθεση με το υφιστάμενο δομημένο και φυσικό περιβάλλον της περιοχής. «Με απόφαση υπουργού Πολιτισμού το Νεκροταφείο Ταξιαρχών Βόλου και Ν. Ιωνίας έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία, καθώς αποτελεί σημαντικό χώρο της πόλης του Βόλου με αξιόλογα γλυπτά και σημείο αναφοράς για τους κατοίκους, άμεσα συνδεδεμένο με τις ιστορικές και συναισθηματικές μνήμες τους. Ο κυκλικός κόμβος, που προτείνεται μπροστά στην κεντρική είσοδο του κοιμητηρίου, διακόπτει τον άξονα της βασικής πρόσβασης από την πόλη στον χώρο του Κοιμητηρίου και στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών, η χάραξη του οποίου αποτελεί συνέχεια της χάραξης της οδού Αναπαύσεως. Επιπλέον, η πρόταση προβλέπει την κοπή υφιστάμενων δέντρων, απομειώνει τον κοινόχρηστο χώρο του πεζοδρομίου, δυσχεραίνει την κίνηση των πεζών και την πρόσβαση των επισκεπτών στον χώρο του κοιμητηρίου και στον ναό, ενώ δεν συνάδει με τυχόν μελλοντικές προτάσεις ανάδειξης και αξιοποίησης του προστατευόμενου μνημείου», αποφαίνεται το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής.

Ηδη ο Δήμος Βόλου ετοιμάζεται να καταθέσει ένσταση κατά της απόφασης του συμβουλίου, το οποίο μπλοκάρει ένα έργο που σύμφωνα με τον μελετητή του, καθηγητή Νίκο Ηλιού, όχι μόνο θα λύσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα, αλλά στο πλαίσιο της υλοποίησής του θα γίνει διαπλάτυνση των πεζοδρομίων και επιπλέον θα αναδειχθεί ολόκληρη η περιοχή.

Αυτοψία χθες από τον δήμαρχο

Αυτοψία στον χώρο, όπου πρόκειται να κατασκευαστεί ο κυκλικός κόμβος στη Νέα Ιωνία, στην περιοχή του παλιού Νεκροταφείου (Μαιάνδρου, Αναπαύσεως, Μελίνας Μερκούρη) συνοδευόμενος από τους συνεργάτες του και υπηρεσιακούς παράγοντες, πραγματοποίησε χθες ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου, η αυτοψία έγινε «προκειμένου να εξεταστούν επί τόπου τεχνικά θέματα που ανακύπτουν, για τα οποία πρέπει και δίνονται άμεσα λύσεις, ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση του σημαντικού αυτού έργου».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου