ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κωνσταντίνα Νικολαΐδη : Τα παιδιά έχουν ανάγκη από αγάπη

κωνσταντίνα-νικολαΐδη-τα-παιδιά-έχου-266193

Η γνωστή σκηνοθέτης, θεατρική παραγωγός και συγγραφέας μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για το νέο της βιβλίο

Συνέντευξη στην ΕΛΕΝΑ ΝΤΑΒΛΑΜΑΝΟΥ
εκπαιδευτικό – συγγραφέα

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της σκηνοθέτιδος, θεατρικής παραγωγού και συγγραφέως Κωνσταντίνας Νικολαΐδη, «Το Αστράκι και το Ελατο – Ενα μαγικό χριστουγεννιάτικο ταξίδι», από τις εκδόσεις Πορφύρα. Η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη είναι πολυσχιδής και υπερταλαντούχα καλλιτέχνης. Είναι ένας άνθρωπος που εδώ και χρόνια προσφέρει ξεχωριστό έργο στον χώρο του θεάματος και τις τέχνες και που γνωρίζει τη δύναμη της προσφοράς και της αγάπης. Η δράση της πραγματικά συγκινεί, βλέπουμε πώς μια δυναμική γυναίκα μπορεί να κάνει πολλά πράγματα σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο, μπορεί να δημιουργήσει μια εταιρεία και μέσω αυτής να προσφέρει ουσιαστικά. Στον κυριακάτικο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η άκρως ενδιαφέρουσα συζήτησή μας.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο σας βιβλίο για παιδιά με τον τίτλο «Το Αστράκι και το Ελατο – Ενα μαγικό χριστουγεννιάτικο ταξίδι» από τις εκδόσεις Πορφύρα. Μιλήστε μας για την ιστορία.

Τα τελευταία χρόνια μού είχε έρθει έντονα η επιθυμία να γράψω ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι για παιδιά κάθε ηλικίας, ακόμα και για τους «μεγάλους» που αισθάνονται σα να έχει ο χρόνος σταματήσει στην παιδική τους ηλικία. Έτσι γεννήθηκε το παραμύθι «Το Αστράκι και το Ελατο». Είναι μια ιστορία συγκινητική θα έλεγα και με αρκετό χιούμορ. Μα πάνω απ’ όλα είναι μια ιστορία που υπενθυμίζει σε όλους μας γιατί αξίζει να γιορτάζουμε -μέχρι τα κατάβαθα της ψυχής μας- τα Χριστούγεννα.

Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης;

Eμπνευση αποτέλεσαν πολλές προσωπικές εμπειρίες και εικόνες όπως το αγροτόσπιτο με τη σοφίτα, η γεμάτη θαλπωρή γιαγιά, καθώς και ιδέες και συναισθήματα που θέλησα να μεταλαμπαδεύσω στον αναγνώστη μέσα από το Eλατο -που κρατά τη σοφία της πλάσης μέσα του κι ας μην το ξέρει-και μέσα από το Αστράκι το οποίο κρατάει αναμμένη μέσα του τη φλόγα της πίστης και της αγάπης.

Ταξιδεύοντας στις σελίδες του βιβλίου, ο αναγνώστης μπορεί να βρει μηνύματα. Ποια είναι αυτά;

Eνα είναι το κεντρικό μήνυμα του παραμυθιού. Oτι η ευχή μας αξίζει την πίστη μας και τον χρόνο μας και αξίζει κι έναν αληθινό φίλο και συνοδοιπόρο. Γιατί μόλις δυο ψυχές που αγαπιούνται, ευχηθούν μαζί, τότε η ευχή τους πραγματοποιείται.

Ποιο είναι τελικά το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων;

Τα Χριστούγεννα είναι η πραγμάτωση μιας ευχής. Της ευχής του Θεού. Που απλώνει το χέρι του στον Aνθρωπο. Είναι σημαντικό, όποια κι αν είναι τα πιστεύω μας, να δώσουμε χρόνο στο μήνυμα της γέννησης του Χριστού. Χρόνο να το εξερευνήσουμε. Τι είναι; Τι σημαίνει; Aρα, τι σημαίνουν τα Χριστούγεννα για καθέναν από εμάς ξεχωριστά, αλλά και ως σύνολο. Σίγουρα δεν είναι μόνο ανταλλαγή δώρων, γέλια και φαγοπότι. Γι’ αυτό θέλησα μέσα από αυτό το βιβλίο να δώσω σε μικρούς και μεγάλους ένα -μικρό έστω- έναυσμα να δουν τα Χριστούγεννα λίγο διαφορετικά, ίσως πιο ουσιαστικά.

Είστε σκηνοθέτης, δραματουργός και ιδρυτικό μέλος της εταιρείας θεατρικών παραγωγών A PRIORI. Σκηνοθετείτε άκρως επιτυχημένες παραστάσεις, όπως «Οι 12 Ενορκοι», «Ο θάνατος του Ιβάν Ιλιτς», «Εκτός Υλης», «Cagebirds», «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» κ.ά. Πόσο επηρέασε το θέατρο η πανδημία;

Το επηρέασε πολύ και αρνητικά. Αλλά πιστεύω ότι κάθε κακό φέρνει και καλό. Είναι αναπόφευκτο ευτυχώς αυτό. Οπότε τώρα είμαστε εν αναμονή να δούμε τι το καλό φέρνει ή θα φέρει αυτή η άσχημη κατάσταση, τόσο στο θέατρο και στις τέχνες, όσο και στην κοινωνία γενικότερα.

Τι θεωρείτε ότι προσφέρει το παιδικό θέατρο στη σημερινή κοινωνία και κατ’ επέκταση στο μέλλον των παιδιών μας;

Το παιδικό θέατρο είναι σχολείο. Διαφωνώ με συναδέλφους καλλιτέχνες που δεν πιστεύουν ή δεν θέλουν να πιστέψουν στην παιδαγωγική και ψυχαγωγική, όχι μόνο ικανότητα του θεάτρου, αλλά αναγκαιότητα. Το θέατρο είναι ψυχαγωγικό και πρέπει να είναι. Πρέπει να ανοίγει μονοπάτι στις ψυχές μας, να τις βοηθάει, να τις φωτίζει, να τις εμπνέει. Τόσο το θέατρο για παιδιά όσο και το θέατρο ενηλίκων. Για μένα είναι σκοπός και λόγος κάθε δημιουργίας μου. Ειδικά όμως το παιδικό θέατρο οφείλει να απλώσει το χέρι στους μικρούς θεατές, αλλά και στους γονείς τους, και να τους οδηγήσει στο φως. Μια τέτοια παράσταση κι ένα τέτοιο κείμενο έχω την χαρά να σκηνοθετώ αυτή την περίοδο. Το έργο είναι ΤΟ ΠΙΘΑΡΙ ΤΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΑ της φίλης Μαρίας Χίου και παίζεται στο θέατρο Αλκμήνη. Όταν βλέπεις μικρούς και μεγάλους να γελάνε, να συγκινούνται και να συζητάνε φεύγοντας τα μηνύματα ζωής που αφήνει το συγκεκριμένο έργο, για τη δύναμη της φιλίας, την ανάγκη της συγγνώμης, τη σοφία της σιωπής και της σκέψης, τότε είναι η απόλυτη επιβράβευση για μένα και τους συνεργάτες μου.

Επιτελείτε θεάρεστο έργο σε μια χώρα, που συνεχώς δοκιμάζεται. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε στην ίδρυση του δημοτικού σχολείου Saint Agnes στην Ουγκάντα και ποιος είναι ο σκοπός του;

Από μικρή ήθελα να καταφέρω να προσφέρω έστω και λίγο στα παιδιά της Αφρικής, θεωρώντας -όπως και ακόμα θεωρώ- πως είναι η πιο αδικημένη ήπειρος. Όταν γνώρισα τον φίλο μου πλέον, Θοδωρή, από την Ουγκάντα στα Special Olympics που έγιναν στην Αθήνα το 2011, τότε κατάλαβα πως αυτό που ήθελα το έλκυσα και πρέπει να το ακολουθήσω και να το προσπαθήσω. Τίποτα όμως δεν θα γινόταν αν δεν στήριζαν την προσπάθειά μας αυτή οι ανάδοχοι γονείς και οι χορηγοί που εμπιστεύονται τα κίνητρά μας και στέκονται δίπλα μας και δίπλα στα παιδιά μας ακόμα και αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Hταν εύκολη η υλοποίηση του εγχειρήματος;

Πιστεύω ότι όταν κάτι το αγαπάς, όταν πια το ολοκληρώνεις και κοιτάς πίσω, βλέπεις ότι έγινε εύκολα, οπότε τώρα που με ρωτάτε θα σας πω ότι συνέβη πανεύκολα! Η κούραση και το τρέξιμο έχουν ξεχαστεί και στη μνήμη μου μένουν μόνο τα χαμόγελα των παιδιών.

Τι έχουν ανάγκη αυτά τα παιδιά και ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους;

Τα παιδιά έχουν ανάγκη από κυριολεκτικά από το οτιδήποτε. Τρόφιμα, φάρμακα, ρούχα, παιχνίδια, γραφική ύλη κτλ. Γι΄ αυτό το λόγο μπορεί κάποιος να κάνει κάποια δωρεά, χωρίς να γίνει ανάδοχος γονέας κάποιου ορφανού παιδιού κι έτσι εμείς με αυτές τις δωρεές να προμηθευτούμε όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα για τα παιδιά.

Ποια ήταν η πρώτη τους αντίδραση, όταν «μπήκαν» στην αγκαλιά του Saint Agnes Primary School;

Χαμόγελο. Τους αρέσει πολύ το σχολείο, τόσο για τα πράγματα και τα γράμματα που μαθαίνουν, όσο και για τη συναναστροφή τους με τους συμμαθητές και τους δασκάλους τους. Νομίζω η χαρά όλων μας φαίνεται καθαρά εδώ!

Πώς μπορεί κάποιος να βοηθήσει και να στηρίξει τη δράση;

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε το σάιτ μας: https://a-priori.gr/charity-uganda/.

Τελικά στην αγάπη και την προσφορά υπάρχουν σύνορα;

Οχι φυσικά! Η αγάπη είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορούμε να τη χωρέσουμε κάπου!

Ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά, και όχι μόνο, σχέδιά σας;

Eχω γράψει το θεατρικό έργο «ΑΓΑΠΗΜΈΝΟΙ» το οποίο με το καλό του χρόνου θα δει το φως θεατρικής σκηνής. Επίσης, στα σχέδιά μου είναι να γράψω ένα παραμύθι για παιδιά με θέμα τη θρησκευτική και φιλοσοφική ερμηνεία της κοσμογονίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου