ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Ετοιμες οι μακέτες για το Μουσείο Πόλης στο Βελεστίνο

ετοιμες-οι-μακέτες-για-το-μουσείο-πόλη-646704

Θα αποτελέσει σπίτι της λαογραφίας και του εργαστηρίου δημιουργίας, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή

Ολοκληρώνεται η μελέτη που εκπονούν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ρήγα Φεραίου για την κατασκευή του Μουσείου Πόλης στο Βελεστίνο, που θα αποτελέσει ουσιαστικά το σπίτι της λαογραφίας, ενώ επίσης θα στεγάσει το εργαστήρι δημιουργίας του Δήμου.

Το Μουσείο Πόλης θα στεγαστεί σε δημοτικό κτίριο στη θέση Ταμπάχανα. Χθες ο δήμαρχος Δημ. Νασίκας ανήρτησε στα social media τις μακέτες που έχει διαμορφώσει η Τεχνική Υπηρεσία, οι οποίες αποτυπώνουν την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία που θα έχει το νέο κτίριο, το οποίο θα σύγχρονο, λειτουργικό και θα καλύπτει όλες τις ανάγκες χρήσης.

Το έργο γίνεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου με την Εταιρεία Ανάπτυξης Πηλίου Α.Ε. για την υλοποίηση της προσέγγισης του προγράμματος LEADER (5η Προγραμματική Περίοδος 2014-2020). Το κτίριο θα χρηματοδοτηθεί μέσω του προγράμματος LEADER, ώστε να συμβάλλει μέσα από την πολιτισμική διαδικασία και τις συλλογές του, στην κατανόηση και τη βίωση του παραδοσιακού πολιτισμού.

Το Μουσείο θα ασχολείται με τη συλλογή καταγραφή και τεκμηρίωση όλων των παραδοσιακών εκθεμάτων & φορεσιών της περιοχής, που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον λαϊκό πολιτισμό μας.

Επίσης, θα συμβάλλει στη γνωριμία και εξοικείωση του σύγχρονου ανθρώπου και ειδικά της νέας γενιάς με τον λαϊκό παραδοσιακό πολιτισμό του πρόσφατου παρελθόντος, στην ευαισθητοποίηση του κόσμου για τα υλικά και άυλα μνημεία της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς, στη διατήρηση της συλλογικής μνήμης, καθώς και στην κατανόηση και την ερμηνεία του χθες και την οργανική του σύνδεση με το σήμερα.

Στόχευση της δημοτικής αρχής, όπως επισημαίνεται στη σχετική μελέτη, αποτελεί η οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων για την εξοικείωση των μαθητών.

Στο συγκεκριμένο χώρο ο επισκέπτης θα μπορεί να θαυμάσει παραδοσιακές φορεσιές, κεντήματα, υφαντά, κοσμήματα, διάφορα εκθέματα και είδη λαϊκής τέχνης της περιοχής.

Ο δήμος σκοπεύει να το εντάξει στο δίκτυο των υποδομών που δημιουργεί, ώστε ο δήμος Ρήγα Φεραίου να αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών, ενώ επίσης οι μορφωτικές επισκέψεις σχολείων- όποτε το επιτρέψουν οι συνθήκες λόγω πανδημίας- επίσης θα αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι της προσπάθειας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου