ΤΟΠΙΚΑ

Πρωτοποριακή εξέταση για πάγκρεας και χολή στο Νοσοκομείο Βόλου

πρωτοποριακή-εξέταση-για-πάγκρεας-κα-664981

Αυτόνομο ακτινοσκοπικό μηχάνημα θέτει τέλος στις διακομιδές στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

Αυτόνομο ακτινοσκοπικό μηχάνημα για τη διενέργεια ειδικών εξετάσεων στη χολή και στο πάγκρεας απέκτησε πρόσφατα το Νοσοκομείο Βόλου, αποκτώντας τη δυνατότητα να διενεργεί ειδικές εξετάσεις, που μέχρι σήμερα γίνονταν μόνο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Το μηχάνημα έγινε δωρεά στο Αχιλλοπούλειο. Για τους γιατρούς του Γαστρεντερολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Βόλου ήταν «μάνα εξ ουρανού».

Μέχρι πρότινος όλοι οι ασθενείς, που οι γιατροί έκριναν ότι πρέπει να υποβληθούν στην ειδική εξέταση ERCP (Ενδοσκοπική Παλίνδρομη Χολάγγειο – Παγκρεατογραφία) -μια σχετικά αναίμακτη ενδοσκοπική επέμβαση- έπρεπε να διακομισθούν στη Γαστρεντερολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού.

Τώρα πλέον δεν θα ταλαιπωρούνται και αυτό είναι το ιδιαίτερα σημαντικό, όπως τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η γαστρεντερολόγος του Νοσοκομείου Βόλου Αφροδίτη Βάγια.

«Η ERCP έχει αντικαταστήσει σε πολλές περιπτώσεις τις χειρουργικές επεμβάσεις που γίνονταν παλαιότερα για τα νοσήματα των χοληφόρων και του παγκρέατος ή εφαρμόζεται επικουρικά με χειρουργικές επεμβάσεις για να μειωθεί ο κίνδυνος της νοσηρότητας από μείζονες παρεμβάσεις», εξήγησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η ίδια.

Γιατροί και νοσηλευτές του Γαστρεντερολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Βόλου έχουν ξεκινήσει την εκπαίδευση για τον χειρισμό του νέου ενδοσκοπικού ακτινοσκοπικού μηχανήματος.

Στην εκπαίδευση, μάλιστα, συνδράμει σημαντικά γαστρεντερολόγος από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, ο οποίος είναι εξειδικευμένος στη συγκεκριμένη εξέταση.

Η απόκτηση του νέου μηχανήματος έχει προκαλέσει μεγάλη ικανοποίηση στους κόλπους του Τμήματος, καθώς αναμένεται να βοηθήσει στον εντοπισμό διαφόρων παθήσεων στη χολή και στο πάγκρεας, που αν δεν εντοπιστούν εγκαίρως μπορεί να δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι θα έχουμε πλέον τη δυνατότητα να εντοπίσουμε εγκαίρως οποιαδήποτε σοβαρή υποτροπή και χωρίς να ταλαιπωρηθεί ο ασθενής σε άλλο νοσοκομείο, για να δρομολογήσουμε τη θεραπεία», κατέληξε η κ. Βάγια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου