ΤΟΠΙΚΑ

Εργα αναβάθμισης των λιμανιών στο Νότιο Πήλιο

εργα-αναβάθμισης-των-λιμανιών-στο-νότ-781975

Χρηματοδότηση 1,6 εκατομμυρίου ευρώ από την ένταξη στο πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ

Ανακοινώθηκε την Τρίτη 12 Ιανουαρίου από το Υπουργείο Εσωτερικών η ένταξη πράξης του Δήμου Νοτίου Πηλίου στο πρόγραμμα «Φιλόδημος II», στο πλαίσιο της Πρόσκλησης VII «Σύνταξη/ Επικαιροποίηση Σχεδίων και Μελετών στο πλαίσιο της κατασκευής, βελτίωσης και συντήρησης των λιμενικών υποδομών των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων και των Δημοτικών Λιμενικών Γραφείων» συνολικού προϋπολογισμού 1.647.460,35 ευρώ, με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Νοτίου Πηλίου.

Συγκεκριμένα, 41 είναι αποφάσεις που εντάχθηκαν με την τελευταία απόφαση στον αντίστοιχο αριθμό πράξεων Δήμων στις Προσκλήσεις V, VII και VIII του Φιλόδημου ΙΙ, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και οι Δήμοι Νοτίου Πηλίου και Αλοννήσου.

Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου αναμένεται να λάβει το προαναφερθέν ποσό για υλοποίηση της πράξης με τίτλο «Σύνταξη Μελετών στο πλαίσιο της Κατασκευής, Βελτίωσης και Συντήρησης των Λιμενικών Υποδομών του Δημοτικού Λιμενικού Γραφείου Νοτίου Πηλίου» για την οποία είχε προηγουμένως υποβάλει πρόταση στην πρόσκληση VII του Φιλόδημος ΙΙ.

Αναλυτικά, η πράξη αποτελείται από τα εξής 17 υποέργα:

Σύνταξη Μελετών στο πλαίσιο της Κατασκευής, Βελτίωσης και Συντήρησης των Λιμενικών Υποδομών του Δημοτικού Λιμενικού Γραφείου Νοτίου Πηλίου στον Οικισμό «Χόρτο» της Δ.Ε. Σηπιάδος, στον Οικισμό «Κάλαμος» της Δ.Ε. Αργαλαστής, στον Οικισμό «Άφησσος» της Δ.Ε. Αφετών, στον Οικισμό «Κάτω Γατζέα» της Δ.Ε. Μηλεών, στον Οικισμό «Καλά Νερά» της Δ.Ε. Μηλεών, στον Οικισμό «Κόττες» της Δ.Ε. Τρικερίου, στη Νησίδα «Αλατάς» της Δ.Ε. Τρικερίου, στον Οικισμό «Αλογόπορος» της Δ.Ε. Τρικερίου, στην Περιοχή «Μύλος» της Δ.Ε. Τρικερίου, στον Οικισμό «Γεροπλίνα» της Δ.Ε. Τρικερίου, στον Οικισμό «Μηλίνα» της Δ.Ε. Σηπιάδος, στον Οικισμό «Παλαιό Τρίκερι» της Δ.Ε. Τρικερίου, στον Οικισμό «Λεφόκαστρο» της Δ.Ε. Αργαλαστής, στον Οικισμό «Κατηγίωργης» της Δ.Ε. Σηπιάδος, στην Περιοχή «Μουρτιάς» της Δ.Ε. Σηπιάδος, στην Περιοχή «Κλωσσού» της Δ.Ε. Αφετών και στον Οικισμό «Αγ. Κυριακή» της Δ.Ε. Τρικερίου.

Ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ένταξη του Δήμου στο πρόγραμμα που θα αναβαθμίσει, θα βελτιώσει και θα ενισχύσει τουριστικά τα λιμάνια της περιοχής. Όπως εξηγεί, πρόκειται για ένα έργο κατ’ αρχήν για την νομιμοποίηση και την ανάπτυξή των υφιστάμενων λιμένων, τόσο από τη μεριά του Παγασητικού όσο και από τη μεριά του Αιγαίου.

«Με τη χρηματοδότηση θα προχωρήσουμε σε περιβαλλοντικές, τεχνικές, στατικές και οποιουδήποτε άλλου είδους μελέτες χρειάζονται, ώστε να νομιμοποιηθούν κάποια κομμάτια που μέχρι τώρα θεωρούνταν μη νόμιμα όπως για παράδειγμα στη Γατζέα, τα Καλά Νερά, την Άφησσο κ.λπ. Χάρη σε αυτό το πρόγραμμα και τη χάραξη της χερσαίας ζώνης, πρόκειται να νομιμοποιηθούν όλα τα παράλια στα οποία τα παράκτια καταστήματα που διέθεταν τραπεζοκαθίσματα, ήρθαν πολλές φορές αντιμέτωπα με τον νόμο αφού θεωρούνταν παράνομα.

Με τις μελέτες που θα πραγματοποιηθούν και την κήρυξη της χερσαίας ζώνης που πλέον θα διαχειρίζεται ο Δήμος Νοτίου Πηλίου, αφενός δεν θα αντιμετωπίζουν πλέον προβλήματα οι μαγαζάτορες της περιοχής και αφετέρου θα αυξηθούν τα έσοδα του Δήμου», εξηγεί ο ίδιος.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο κ. Μιτζικός, θα πραγματοποιηθούν μελέτες ανάπτυξης των υφιστάμενων λιμένων και, όπου δύναται να γίνει άμεση συντήρηση, θα κινηθούν εργασίες, ενώ θα κατασκευαστούν και νέοι λιμενοβραχίονες. «Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα χρηματοδοτικά εργαλεία ανάπτυξης του Δήμου Νοτίου Πηλίου για την ερχόμενη πενταετία και ένα έργο πολλαπλής ωφέλειας για την ευρύτερη περιοχή», καταλήγει ο δήμαρχος.

Παράλληλα, μεταξύ των 41 Δήμων που εντάχθηκαν με την απόφαση της 12ης Ιανουαρίου στο πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ, βρίσκεται και ο Δήμος Αλοννήσου ο οποίος θα λάβει χρηματοδότηση 13.640 ευρώ για την πράξη με τίτλο «Εκπόνηση μελετών και υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες του Δήμου Αλοννήσου».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου