ΤΟΠΙΚΑ

Η σουρβιά του Πηλίου κατά του διαβήτη!

η-σουρβιά-του-πηλίου-κατά-του-διαβήτη-851206

Εκχυλίσματα του καρπού του φυτού σορβιά αναστέλλουν τα δυσμενή συμπτώματα του διαβήτη σε διπλάσιο ποσοστό από τα αντίστοιχα φάρμακα. Το παραπάνω τουλάχιστον δείχνουν μέχρι στιγμής οι έρευνες που διεξάγονται για τη δράση του φυτού, το οποίο μπορεί να συναντήσει κανείς σε πολλές περιοχές του Πηλίου και φυσικά όχι σε οργανωμένες καλλιέργειες.

Οσο κι αν φαίνεται υπερβολικό, στο Πήλιο ευδοκιμούν σήμερα περισσότερα από χίλια είδη φυτών ήμερης και άγριας βλάστησης. Μερικά από αυτά υπάρχουν μόνο στο Πήλιο, ενώ τα περισσότερα τα συναντάμε σε όλα σχεδόν τα βουνά της Ελλάδας. Ένα από αυτά, άγνωστο σε πολλούς αλλά με άκρως ενδιαφέρουσες ιδιότητες, είναι η σορβιά. Ειδικότερα, συναντάμε σήμερα δέντρα στην περιοχή της «Μονής Σορβιάς», στον Άγιο Λαυρέντιο καθώς και διάσπαρτα δέντρα σε όλο το Πήλιο.

Ευδοκιμεί σχεδόν σε όλη την Ελλάδα σε ορεινές περιοχές με υψόμετρο 800-1.000 μέτρων, ενώ πλέον οι επιστήμονες τη συνδέουν με τις θεραπείες κατά του διαβήτη. Η σορβιά η οικιακή αποκαλύπτει τα κάλλη της και δηλώνει δένδρο φαρμακευτικό και πολλά υποσχόμενο.

Πρόκειται για δέντρο ύψους 15-20 μέτρων με μεγάλη και ισχυρή κόμη. Αναπτύσσεται σε βαθιά, νωπά και πλούσια σε θρεπτικές ουσίες εδάφη. Η σορβιά ανθίζει τον Μάιο. Ο καρπός της είναι ραγοειδής, ωοειδής ή αχλαδοειδής, διαμέτρου 12-14 χιλιοστών, ώριμος κίτρινος με κόκκινες παρειές. Ωριμάζει το Σεπτέμβριο του χρόνου άνθησης.

Όπως μας αναφέρει και ο γεωπόνος Θανάσης Κούντριας, «τα αυτοφυή δέντρα της Ελλάδας μένουν εντελώς ανεκμετάλλευτα και οι πραγματικά νοστιμότατοι καρποί δεν διατίθενται σε οργανωμένες αγορές. Φυσικά στην Ελλάδα δεν υπάρχει οργανωμένη παραγωγή και εκμετάλλευση. Μόνο κάποιοι ντόπιοι πληθυσμοί το χρησιμοποιούν παραδοσιακά σαν υπογλυκαιμικό παράγοντα».

Ο ίδιος επισημαίνει πως παίρνοντας σαν ένδειξη τις παραδοσιακές φαρμακευτικές χρήσεις της οικιακής σορβιάς, «τα τελευταία χρόνια μελετάται η χημική σύσταση σε συνδυασμό με τις φαρμακολογικές ιδιότητες του καρπού της σορβιάς. Τα αποτελέσματα είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Η δράση του στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του διαβήτη τύπου 2, καθώς των υπογλυκαιμικών ιδιοτήτων του σε σχέση με την αντιοξειδωτική δύναμη των ενώσεων που περιέχονται είναι εντυπωσιακή».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το κ. Κούντρια τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι κάτι παραπάνω από αισιόδοξα. «Μάλιστα, τα αποτελέσματα έχουν δείξει ότι συγκεκριμένα εκχυλίσματα από όλους τους τύπους καρπών αναστέλλουν τα δυσμενή συμπτώματα του διαβήτη σε διπλάσιο ποσοστό από τα αντίστοιχα φάρμακα! Καταναλώνοντας σορβιά, φαίνεται πως ο διαβητικός θα μπορούσε να διατηρήσει την υγεία του χωρίς τις επιπτώσεις της ασθένειας. Ο καρπός καθυστερεί ή και αναστέλλει την εμφάνιση των συμπτωμάτων των διαβητικών με την πάροδο του χρόνου. Βέβαια οι έρευνες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Έτσι τα μελλοντικά αποτελέσματα ερευνών αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Κούντριας, ο οποίος δεν κρύβει πως έχουν χρησιμοποιήσει και στην οικογένειά του το συγκεκριμένο φυτό.

Φυτό με παράδοση
Η σορβιά κατέχει σημαντικότατη θέση στις παραδόσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Θεωρούνταν δέντρο ιερό που το ξύλο του ήταν φυλαχτό, πολεμούσε τις κακές δυνάμεις και μπορούσε να διαβάσει το μέλλον.

Για τους Κέλτες στη Β. Ευρώπη το δέντρο είχε δυνάμεις μαγικές. Θεωρούσαν πως μπορούσε να σπάσει τις μαγικές κατάρες. Έτσι το φύτευαν στις αυλές των σπιτιών τους και κρεμούσαν κλαδιά έξω από τα παράθυρα. Το ξύλο της σορβιάς φυλάκιζε τα ξωτικά και τα κακά πνεύματα και άφηνε μόνο τις καλές δυνάμεις να μπαίνουν στο σπίτι.

Κατασκεύαζαν φυλαχτά από το ξύλο της για προστασία από τα μάγια και τα κακόβουλα αερικά και κάδους από σορβιά που γέμιζαν με βούτυρο για να προσελκύσουν και να παγιδεύουν τα ξωτικά. Ήταν τέτοια η ιερότητα του δέντρου, που αυτό αντιπροσώπευε ένα από τα 12 “ζώδια” στο κέλτικο ωροσκόπιο. Άνθρωποι της Σορβιάς ήταν αυτοί που ήταν γεννημένοι από 21 Ιανουαρίου έως 17 Φεβρουαρίου.

Στην ελληνική μυθολογία και παράδοση το ξύλο της σορβιάς έχει μαντικές ιδιότητες και φέρνει τύχη. Η μυθολογία αναφέρει ότι ο μάντης Τειρεσίας μπορούσε να διαβάζει το μέλλον χάρη στο ραβδί από ξύλο σορβιάς που κρατούσε, δώρο της θεάς Αθηνάς.

Όμως και στη νεότερη παράδοση το δέντρο παίζει σημαντικό ρόλο και φέρνει τύχη την Πρωτοχρονιά. Σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης τα κάλαντα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς λέγονται “σούρβα”.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου