LIFE STYLE

Λύγισε ο Βολιώτης ψυχίατρος στο τελευταίο αντίο στη Μάρθα Καραγιάννη

λύγισε-ο-βολιώτης-ψυχίατρος-στο-τελευ-863739

Σε κλίμα συγκίνησης συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι, αλλά και απλοί πολίτες αποχαιρέτησαν χθες στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών τη σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιό, Μάρθα Καραγιάννη, η οποία πέθανε την περασμένη Κυριακή σε ηλικία 82 ετών.

Ο χώρος του Α΄ Νεκροταφείου γέμισε από στεφάνια συναδέλφων της Μάρθας Καραγιάννη που ήθελαν με τον τρόπο αυτό να την αποχαιρετήσουν.

Στη συνέχεια η σορός της έφυγε με τη συνοδεία της Ντόρας Δούμα και της Ελένης Σούρα για τη Ριτσώνα, όπου έγινε η καύση.

Η τελευταία επιθυμία της εκλιπούσας ήταν να αποτεφρωθεί. «Εγώ η Μάρθα Καραγιάννη του Χαριλάου και της Δόμνας επιθυμώ όταν φύγω από αυτό τον κόσμο αντί να ταφώ, να καώ», είχε γράψει η ίδια σε ένα χαρτί, το οποίο αρχικά δεν γινόταν αποδεκτό από τον νόμο, εφόσον δεν είχε υπογραφεί από συγγενή πρώτου ή δευτέρου βαθμού.

Ο τελευταίος αποχαιρετισμός ανήκε στη Ζωζώ Σαπουντζάκη η οποία χάιδεψε το φέρετρο της φίλης της και είπε: «Γεια σου Μαρθούλα».

Από τα πιο συγκινητικά μηνύματα αυτό της κόρης του Κώστα Βουτσά, Θεοδώρας: «Καλό ταξίδι στην αγαπημένη αδελφή του πατέρα μου Μάρθα». Καλό ταξίδι στη Μάρθα Καραγιάννη ευχήθηκαν και ο Μίμης με τη Λουκίλα Πλέσσα, αλλά και ο Μάρκος Σεφερλής με την Έλενα Τσαβαλιά.

Στο Α΄ Νεκροταφείο βρέθηκαν, μεταξύ άλλων και η Άννα Φόνσου, η σύζυγος του Κώστα Βουτσά και ο γιος της τον οποίο είχε βαφτίσει η σπουδαία ηθοποιός, ο Σπύρος Μπιμπίλας, ο Γιάννης Αϊβάζης με την Μαρία Κορινθίου, ο Πάνος Μεταξόπουλος κ.α.

Μια από τις τραγικές φιγούρες ήταν ο Δημήτρης Σούρας, ο Βολιώτης ψυχίατρος που παρακολουθούσε την ηθοποιό μέχρι και την τελευταία στιγμή, ο οποίος ήταν και ένας από τους καλύτερούς της φίλους.

Ο ίδιος είπε εμφανώς συντετριμμένος: «Καταλαβαίνετε είναι μια πάρα πολύ δύσκολη μέρα. Είμαστε όλοι άυπνοι και πάρα πολύ στενοχωρημένοι. Έχουν συμβεί τόσα πολλά πράγματα αυτές τις μέρες που ακόμα προσπαθούμε να τα διαχειριστούμε, αλλά δυστυχώς δεν γίνεται. Έχουμε εκπληρώσει την τελευταία της επιθυμία. Θα πω κάτι και θα είμαι πάρα πολύ συγκεκριμένος. Η Μάρθα πίστευε στον Θεό. Το δηλώνω ειλικρινά. Απλώς ήταν ένας άνθρωπος που δεν ήθελε όλα αυτά τα τελετουργικά, ήταν ένας πολύ απλός άνθρωπος. Για αυτόν τον λόγο και μόνο μας είχε δώσει ένα χαρτί που έλεγε πάνω ότι ήθελε να καεί. Δεν μπορώ να καταλάβω πού είναι το πρόβλημα σε όλο αυτό.

Μετά την αποτέφρωση, η επιθυμία την ήταν να έρθει το δοχείο με τη στάχτη σε εμένα και όλοι μαζί οι αγαπημένοι της να την πετάξουμε στη θάλασσα. Το πού και το πώς δεν το γνωρίζω καθόλου, γιατί όλο αυτό είναι για εμένα πρωτόγνωρο για όλους εμάς. Από τη Μάρθα κρατάω τα τελευταία δέκα λεπτά, που βρισκόμασταν μαζί μέσα στο δωμάτιο, οι δυο μας. Τότε η Μάρθα είχε φύγει και της μιλούσα μονάχα εγώ. Τότε κατάλαβα ότι δεν είχα μπροστά μου έναν θρύλο, αλλά τη δική μου Μάρθα… Ο χαρακτήρας της ήταν εκείνος που την έκανε να είναι αντιστάρ και αυτό παράλληλα την έκανε να είναι το κορίτσι της διπλανής πόρτας».

Ύστερα από τις δηλώσεις του ψυχιάτρου Δημήτρη Σούρα, μίλησαν και η γυναίκα του Ελένη και η κόρη του Νίκη για την αυθεντικότητα του χαρακτήρα της, αλλά και την ψυχή της, που ήταν κάτι σπάνιο. Μάλιστα, η Νίκη Σούρα μοιράστηκε και τη συμβουλή που της έδωσε: «Να μην αφήσεις ποτέ κανέναν να σε υποτιμήσει ή να μην σε εκτιμάει».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου