Τι έδειξε ο οίκος στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισού
Ο οίκος Christian Dior παρουσίασε στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού την κολεξιόν Άνοιξη/Καλοκαίρι 2021, που συνδυάζει το επιθυμητό με το φορέσιμο.
Στην καρδιά του Παρισιού, στους Κήπους Tuileries, μια πράσινη έκταση ανάμεσα σε Πλατεία Ομονοίας και Λούβρο, ένας τεράστιος γοτθικός καθεδρικός ναός δεν φαντάζει ως το ιδανικό σκηνικό για ένα σόου μόδας. Τι δουλειά έχει η μόδα με την εκκλησία;
«Είναι ένας καθεδρικός της ποίησης. Ένας χώρος όπου μπορούμε να σταθούμε και να σκεφτούμε», λέει η καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου Dior, Μαρία Γκράτσια Κιουρί, κάνοντας αναγωγή στην περισυλλογή και τις αναθεωρήσεις που απαιτεί η δυστοπική εποχή που ζούμε.
Το κόνσεπτ του ναού ανήκει στη αβαν-γκάρντ visual artist Λουτσία Μαρκούτσι από το 2011, αλλά υλοποιήθηκε μόλις το 2020. Πολύχρωμα lightboxes με λεπτομέρειες από έργα των Τζιότο και Μανέ αλλά και εικόνες και τίτλους περιοδικών, δημιουργούσαν την αίσθηση των βιτρό εκκλησιαστικών παραθύρων.
Το σάουντρακ προσομοίαζε επίσης με ιερουργία. 12 γυναίκες, οι Sequenza 9.3, τραγούδησαν ακαπέλα μια σύνθεση της Ιταλίδας Λουτσία Ρονκέτι, που παρέπεμπε σε μοιρολόγια του 19ου αιώνα από την Κορσική.
Αρκετά όμως με το σκηνικό και το σάουντρακ, όσο εντυπωσιακά και αν ήταν. Ας περάσουμε στην ίδια τη συλλογή. Σε αντίθεση με τα σόου στην πρόσφατη Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνου που αντανακλούσαν αισιοδοξία για το μέλλον, ο οίκος Dior εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος. «Είναι μια καταθλιπτική στιγμή» σημείωνε η Μαρία Γκράτσια Κιουρί. «Η σχέση μας με τα ρούχα έχει αλλάξει τελείως τους τελευταίους μήνες, καθώς έχουμε περισσότερη ιδιωτική παρά δημόσια ζωή», συμπλήρωνε.
Το πρώτο look του σόου έθεσε επί σκηνής τη φιλοσοφία της συλλογής DiorSS21: προτεραιότητα στις απαιτήσεις της νέας εποχής, συνδυασμός επιθυμητού και φορέσιμου, καινοτομία, εντυπωσιακά χρώματα, νέα κοψίματα, διακοσμήσεις με μοτίβα, ευκολοφόρετα items και φυσικά το trademark του οίκου, η θηλυκότητα.
Στην κολεξιόν για την ερχόμενη άνοιξη και το καλοκαίρι κυριάρχησαν οι επανερμηνείες παλαιότερων εμβληματικών στιγμών του οίκου, μεταξύ αυτών και του Bar Jacket. Για να γίνει πιο πρακτικό, αφαιρέθηκε η εσωτερική επένδυση και τα κουμπιά, προστέθηκαν τσέπες και πλέον είναι περισσότερο κάρντιγκαν ή κιμονό παρά σακάκι.
Σε επίπεδο υλικών πρωταγωνίστησαν τα πάτσγουορκ, το κέντημα στο χέρι και τα υφαντά υφάσματα από την Ινδονησία γνωστά ως Endek. Ο Dior έχει δεσμευτεί να δουλεύει με ντόπιους τεχνίτες ώστε να προστατεύσει αυτό το πολιτιστικό αγαθό και να φροντίσει για τη μακροημέρευσή του στο μέλλον. Ταυτόχρονα χρησιμοποιήθηκαν βαμβακερά και σιφόν υφάσματα, μετάξι, απαλά λινά.
Όσον αφορά τις στιλιστικές προτάσεις του Dior, κυριάρχησαν τα μακριά μήκη, τα layers, οι χρωματικές αντιθέσεις, τα ανάλαφρα ρούχα χωρίς σφιχτή μέση, τα τυρμπάν. Οι ρίγες εμφανίστηκαν και πάλι, όχι σε αυστηρή γεωμετρική μορφή, αλλά με χαλαρά σβησίματα.
Η δαντέλα βρήκε έναν νέο ρόλο στην Dior2021. Δεν είναι μόνο μια απλή διακοσμητική λεπτομέρεια, αλλά ένα αυτόνομο υλικό για τη δημιουργία ενός ολόκληρου φορέματος.
Το λευκό πουκάμισο μάκρυνε, απέκτησε γιακάδες και μανσέτες και θυμίζει μάλλον τουνίκ παρά πουκάμισο.
Ούτε ένα t-shirt με σλόγκαν, σαν αυτά στα οποία μας είχε συνηθίσει ο Dior, δεν βγήκε στη σκηνή. Αν μένεις σπίτι, με ποιον να μοιραστείς ένα σλόγκαν; Στο φινάλε η Κιουρί εμφανίστηκε με μαύρη μπλούζα, μαύρο παντελόνι και λευκά σνίκερς. Υποκλίθηκε και αποθεώθηκε από τους λιγοστούς θεατές του σόου.
Στο σόου συνέβη και μια ακριβιστική παρέμβαση.
Η ακτιβιστική ομάδα Extinction Rebellion εγκαινίασε τη νέα της δράση Fashion Act Now στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισού. Πρόκειται για την εισβολή μιας γυναίκας στο σόου του Dior. Το μέλος των Extinction Rebellion έκανε πασαρέλα κρατώντας ένα πλακάτ που έγραφε «Είμαστε όλοι θύματα της μόδας», «We Are All Fashion Victims».
Οι Extinction Rebellion είναι ένα κίνημα που με τις ενέργειές του εκφράζει την ανησυχία του για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Με σύμβολό του την κλεψύδρα, ιδρύθηκε τον Μάιο του 2018, χαίρει της υποστήριξης πολλών ακαδημαϊκών και έκτοτε έχει προβεί σε διάφορες ενέργειες ανυπακοής.
Ο στόχος της τελευταίας δράσης είναι η οικολογική αφύπνιση της κοινωνίας σε σχέση με την κουλτούρα της υπερβολής και της σπατάλης που χαρακτηρίζει τη βιομηχανία της μόδας και επιβαρύνει το κλίμα.
Με δεδομένο ότι η καλλιτεχνική διευθύντρια του Dior, Maria Grazia Chiuri, περνάει συχνά μέσα στα σόου του οίκου ακτιβιστικά μηνύματα, οι (λιγοστοί) θεατές δεν γνώριζαν αν πρόκειται για crasher ή για μέρος του σόου. Έπρεπε να βγει «προκήρυξη» από τους Extinction Rebellion που αναλάμβανε την «ευθύνη», ώστε να λυθούν οι παρεξηγήσεις.
Η crasher δήλωσε: «Προχώρησα σε αυτή τη δράση για να δηλώσω πως ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ. Ενώ ο κόσμος υποφέρει από μια πανδημία και από μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα, ο Dior επιμένει να τροφοδοτεί αυτή την κουλτούρα της περίσσειας που προκαλεί τρομερή περιβαλλοντική και κοινωνική καταστροφή στον πλανήτη, τους ανθρώπους και τα ζώα. Η Εβδομάδα Μόδας είναι μια εβδομάδα ντροπής. Οι πασαρέλες δεν έχουν θέση μέσα σε αυτή την έκτακτη ανάγκη για το κλίμα. Η μόνη λύση για την κλιματική αλλaγή σε αυτό το στάδιο είναι η μικρότερη παραγωγή. Οι κυβερνήσεις πρέπει να θέσουν όρια σε αυτή την καταστρεπτική βιομηχανία».
Τα ντεφιλέ δεν παραδίδονται, καταλαμβάνονται (που θα έλεγε και ο Πρέκας)
Τα fashion shows είναι προνομιακό πεδίο για εισβολές. Έχουμε δει να παρεμβαίνουν διαδηλωτές της PETA, γυμνόστηθες γυναίκες, και μια γάτα, όταν για πρώτη φορά σε catwalk είδαμε πραγματικό cat walk. Ας θυμηθούμε αυτές τις παρεμβάσεις.
Είναι 2002 και στην πασαρέλα παρελαύνουν τα «Αγγελάκια» της Victoria Secret. Ένα από αυτά είναι η Ζιζέλ, για την οποία κυκλοφορεί η είδηση ότι σύναψε συμβόλαιο με την αμερικανική εταιρεία γούνας Blackglama. Η αμοιβή της; 320.000 λίρες και δύο γούνες μινκ. Διαδηλωτές της PETA ανεβαίνουν στο catwalk, κάνουν χαμό και κρατούν ταμπέλες που γράφουν GISELE: FUR SCUM. Βρίσκονται πυξ λαξ κάτω από τη σκηνή με την παρέμβαση των σεκιούριτι, ενώ η Ζιζέλ ολοκληρώνει το σόου χωρίς να σηκώσει φρύδι. Σήμερα ωστόσο αναφέρει πως η συγκεκριμένη παρέμβαση την έκανε να σταματήσει τη διαφήμιση γούνας.
Αρχές 00s, η PETA στα ντουζένια της. Στο σόου Φθινόπωρο/Χειμώνας 2003 του Dior, διαδηλώτρια ανεβαίνει στην πασαρέλα με πλακάτ που γράφει FUR SHAME. Απομακρύνεται γρήγορα: οι σεκιούριτι την αρπάζουν άρον άρον από τα πόδια. Όμως μάλλον έριξε κατάρα, γιατί ένα μοντέλο που φορούσε γούνινο λιλά παλτό, σε επόμενο ρούχο σκόνταψε και έπεσε! Ο τότε καλλιτεχνικός διευθυντής του Dior, ο John Galliano, μετακινούμενος στον οίκο Margiela ορκίστηκε ότι δεν θα ξαναχρησιμοποιήσει γούνα, ενώ πλέον είναι και vegeterian.
Nina Ricci, Άνοιξη/Καλοκαίρι 2014. Στην πασαρέλα ανεβαίνουν γυμνόστηθες διαδηλώτριες της ουκρανικής ακτιβιστικής ομάδας FEMEN. Στα στήθη τους γράφουν MODEL DON’T GO BROTHEL και DICTATERROR. Η διαμαρτυρία καταφερόταν ενάντια στην υπερσεξουαλικοποίηση της μόδας. Μάλλον όμως οι FEMEN με την επιλογή του σόου του Nina Ricci απέδειξαν πως δεν γνωρίζουν τον χαρακτήρα του οίκου ούτε του πελατολογίου του. Οι FEMEN την ίδια χρονιά είχαν εισβάλει στα γυρίσματα του τελικού του γερμανικού Next Top Model.
Εισβολή από γάτα; Μάλιστα. Και πάλι σε σόου του Dior. Μαρακές, Μαρόκο, 2019. Μια γατούλα περπατά καμαρωτά στη σκηνή χωρίς να πτοείται ούτε από φώτα ούτε από μουσικές ούτε από φασαρία. Πασαρέλαρε δίπλα στα μοντέλα και όταν βαρέθηκε κατέβηκε, κατούρησε και αποσύρθηκε. ΄Οχι, δεν γύρισε για το φινάλε.
Και μια τελευταία παρατήρηση ως τροφή για σκέψη. Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Maria Grazia Chiuri, της πρώτης γυναίκας σε αυτό το πόστο, ο οίκος Dior δείχνει να παίρνει κεφάλι στον τομέα luxury fashion απέναντι στον αιώνιο αντίπαλό του, τη Chanel. Ίσως γιατί ο Dior έχει ακολουθήσει τις επιταγές της νέας ψηφιακής εποχής, όταν η Chanel δεν έχει καν αποκτήσει e-shop.
look.athensvoice.gr